Öne Çıkanlar engelli MEB öğretmen İşveren Vekili okullarda şiddet

Bakan Zehra Zümrüt Selçuk'tan EYT Açıklaması

KamuMeb.net - Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, ‘’Biz onu kullanmayı tercih ediyoruz. EYT tabii kolay bir konu değil. Şöyle diyeyim: Emekli olabilmek için bizim temelde üç tane ana parametremiz var, bunlardan bir tanesi; sigortalılık süresi, diğer bir tanesi prim ödeme gün sayısı, üçüncüsü de yaş. Dolayısıyla bu üçünden birisi olmadığı zaman esasında emekliliğe hak kazanamamış oluyorsunuz. Bunlardan iki tanesi olup bir tanesi olduğunda bir yere takılmıyorsunuz, bunun üçünün aynı anda sağlanması gerekiyor. Fakat geçmişte de her daim, şöyle diyeyim: Sosyal sigortacılık sisteminde veya sosyal güvenlik sisteminde ilk etapta kanunlar yapılırken aktüeryal hesaplar göz önüne alınarak yapılıyor. Fakat daha sonra belli eğilimlerle veya seçim çalışmalarında popülist eğilimlerle bu kurulan sistemin dengesinde değişiklikler oluyor. Ve bu dengeyi sarstığınız zaman da esasında aktüeryal denge de bozulmuş oluyor. Biz 1999'a kadar esasında belli bir yaş, Süleyman Demirel dönemine kadar belli bir yaş kriteri varken 1992 yılında Süleyman Demirel hükümetlerince bu yaş kriteri kaldırılıyor. Dolayısıyla Türkiye'de yaş şartı öncesinde yok değil var. Var olan, ama mesela o yaş şartının kaldırılması bir sorun olarak değil de yaş şartının kaldırıldıktan sonra tekrar getirilmesi bir sorun olarak yansıtılıyor. Ama esasında o yaş şartının baştan kaldırılması sistemin temel dinamiklerine aykırı ve o zaman da birçok muhalefet şerhi de düşülmüş durumda. Hatta şöyle diyeyim size; 8 Eylül 1999'da geldiği zaman bu bir kademeli değişimi öngörüyor ve kademeli değişimde bakın dedikleri şey; o zaman yapılan reformun tümden ortadan kaldırılması.

Bir kere tabii maliyet hesapları var. Ama maliyet hesaplarının haricinde bunun bir prensipte de şöyle bir sorunu var: Şimdi biz normalde, emeklilik dediğimiz şey, esasında bizim teknik olarak kullandığımız tabirde adı yaşlılık aylığı.

Şimdi EYT konusunda, aslında ben EYT'li kardeşlerime sorduğum zaman da, yani neden bunu istediklerini, temel sebep esasında; EYT'den emekli edildiklerini düşündükleri zaman tekrar çalışmak istiyorlar, çünkü o yaşta insanın çalışma hayatından geri kalması, çünkü 48-50 yaş aralığı, yani insanın en verimli olduğu yaş döneminde çalışma hayatından emekli olmayı düşünmek demek bu. Aslında yapmak istedikleri şey, emekli olup hani başka bir işte çalışma imkânını kazanabilmek. Bu da bize şunu gösteriyor aslında: Yaşlılık aylığı dediğimiz şeyin üzerine bir maaş daha eklemek gibi bir süreci getirmekte. Biz de bunu Hazine Maliye Bakanımızla da çalışıyoruz, bu bize göstergesi. EYT'nin bize gösterdiği şey aslında emeklilik konusunda bir reforma ihtiyacımız olduğu.’’ dedi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçu, "Emeklilikte yaşı tutmayanlar tabirini kabul ediyoruz. Emeklilikte 3 ana parametre var. Sigorta süresi, prim ödeme ve yaş. İkisi olup bir tanesi olmadığında olmuyor. Üçünün aynı anda sağlanması gerekiyor.

Bu kurulan sistemin dengesinde değişiklikler oluyor. Bu dengeyi sarsıntığında bozukluklar olmuş oluyor. 1993 yılında Süleyman Demirel hükümetinde bu yaş kriteri kaldırılıyor.
Maliyet hesapları var. Bunun prensiplerinde de sorun var. Adı yaşlılık aylığı. EYT bekleyenlerin ortalama yaşı 48. Dünyanın hiçbir yerinde 48 yaşlı olarak kabul edilen bir oran değil. Türkiye halen reformları etkisinde. Emeklilik dediğimiz şey teknik olarak kullandığımız tabirde "Yaşlılık aylığı". Yaşlılık aylığı yaşlı olunca alınır. Dolayısıyla EYT bekleyenlerin ortalama yaşı 48. Dünyanın hiçbir yerinde 48 yaş yaşlı olarak kabul edilmiyor. Geçen yıl emekli ettiğimiz nüfusun ortalaması 52-53 bandında. Bunun 65 yaşa dönmesi 2048 yılını bulacak. EYT'liler 65 yaşını beklemeyecekler. Emeklilik aylığı süremiz diğer ülkelerden yüksek.

Temel sebep esasında EYT'den emekli edildiklerini düşündükleri zaman tekrar çalışmak istiyorlar. Emekli maaşlarının üstüne bir maaş daha eklemek... Hazine ve Maliye Bakanımızla çalışıyoruz. EYT'nin bize göstermiş olduğu şey emeklilik konusunda bir reforma ihtiyacımız var. Uzun soluklu bir çalışma bu." diye belirtti.

KamuMeb.net - özel haber

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Mehmet 4 yıl önce

Degerli bakanım ozaman şöyle bir soru sorayım Emekli olupta çalışan kimler varsa millet vekili genel müd. Herkim emekli isede çalışıyorsa biran eveli bıraksın okadar işsiz gencımız var onların yerine işsiz kardeşlerimiz çalışsın biz eyt lerde birdaha bu konuyu dile getirmeyelim saygılarımla