Öne Çıkanlar Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun A101 26 Ocak 2024 Aktüel Ürünler Nitelikli Personel uzman yardımcısı MTSKS 2018-4

EYT'lilerden 'Homojen' Tepki

KamuMeb.net - Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yalçın Karatepe, "SGK verilerine göre, 2018 yılı Ağustos ayı sonu itibariyle emekli ve hak sahibi 12 milyon 456 bin 614 kişi. Emekli ve hak sahiplerine 2018 yılı Ağustos ayında ödenen miktar 21 milyar lira. 2018 yılının ilk 8 ayında ödenen toplam tutar ise 159.5 milyar lira. Hemen emekli olma imkanına sahip olanlardan, emekli olmayı tercih edeceklerin sayısını yaklaşık 700 bin kabul edersek, emekli sayısı 2018 yılı Ağustos ayı sonundaki toplam sayısı yüzde 5.6 oranında artmasına yol açacaktır. Yaş sınırı kalkması durumunda emekli olmayı tercih edeceklerin de mevcut emeklilerin aldıkları tutarlarda emekli aylığı alacağını varsayabiliriz. Bu durumda, bu imkânın sunulması halinde bundan yararlanacak olanların sisteme getireceği aylık ek yük mevcut ödemenin yüze 5.6'sı oranında, yaklaşık 1.176 milyon, yıllık toplam 14 milyar lira olacaktır. Hesaplanan bu rakam şimdiye kadar telaffuz edilenlerden oldukça düşüktür." dedi.

EYT'lilerin yıllık 25-30 milyarlık maliyeti olduğunu savunanlara yanıt veren Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, Türkiye'de toplam 12 milyon 828 bin emekliye ayda 20 milyar 425 milyon lira ödendiğini belirtti ve "Sisteme girecek 750 bin kişinin maliyeti nasıl 20 milyar olur?" diye sordu.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, "Ülkemizde toplam emekli sayısı 12 milyon 828 bin... 2018 yılında emekliliklere toplam 245 milyar 100 milyon TL'lik ödeme yapılmış. Yani aylık 20 milyar 425 milyon lira ödenmiş. EYT'llilerin çok yüksek bir maliyeti olacağı söyleniyor. Bu yanlış. EYT'lilerin hepsinin emekli olması mümkün değil. Yasa çıkarsa yaklaşık 750 bin-1 milyon kişi emekli olur. 750 bin kişiye göre hesaplama yaptığımızda aylık maliyeti 1 milyar 200 milyon TL civarında olur. 1.5 milyarı geçmesi mümkün değil. Bir ayda toplamda 12 milyon 828 bin kişiye 20 milyar ödeniyorsa 750 bin kişiye ne kadar ödenir diye baktığımızda bizim söylediğimiz rakamların ne kadar gerçek olduğu ortaya çıkıyor. EYT'lilerin aylık maliyetinin aylık 20-25 milyar olacağı iddia ediliyor. Zaten biz 12 milyon 828 bin emekliye 20 milyar ödüyoruz. Yani nasıl olur da ilave 750 bin kişi sisteme girdiğinde 20 milyar TL'lik bir maliyet olabilir ki? Bu maliyeti söyleyenler afaki hesaplamalarla, EYT konusunu bilmeden yorumlar yapıyor." dedi.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EYTSYDD) Başkanı Gönül Boran Özüpak, Twitter hesabından bir açıklama yaptı. Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EYTSYDD) Başkanı Gönül Boran Özüpak, "20 yıllık bir mağduriyet.. Bugünlere; haklılığımızın verdiği güvenle, her alanda bireysel, kitlesel eylemlerimizle, onurlu ve dik duruşumuzla geldik. Geldiğimiz nokta; haklılığımızın her kesim tarafından kabul edilmiş olmasıdır. Evet! Bu bir sonuçtur. Ancak asıl sonuç ve beklentimiz; 8 Eylül 1999 öncesi haklarımızın geri verilmesidir. O gün gelmeden ne mücadelemizden vazgeçeceğiz, ne de bu iş bitti diyeceğiz. Hiçbirimizin elinde sihirli değnek yok! Bu yasanın iptal mercii Türkiye Büyük Millet Meclisi'dir. EYTSYDD ve EYT'liler olarak TBMM'nin gereğini yapması için mücadelemize her alanda, demokratik haklarımız çerçevesinde devam edeceğiz." dedi.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EYTSYDD) Başkanı Gönül Boran Özüpak, "Yıllar evvel Çanakkale'den yükselen bir sesle ablamız, arkadaşımızın 'Hakkımı istiyorum' çığlığı ile başladı EYT. Yanına isimlerini sayamadığımız ağabeylerimiz, ablalarımız, arkadaşlarımız katıldı. Gece gündüz, yağmur çamur demedi, her yerde EYT'yi anlattılar. Bıkmadan, usanmadan. Süreçte emekli olanlar oldu, bayrağı EYT'lilere devrederek her alanda yine yanımızda olmaya devam ettiler. Günler günleri kovaladı mücadelemizde. Yıldık mı, pes ettik mi, yorulduk mu? Asla... Ve aksine her türlü olumsuzluk yaratan, üzerimizden payelenmek isteyenlerin haberlerine itibar etmedik, iftara, karalama ve bölme çabalarına karşı daha çok kenetlendik, dik durduk, eğilmedik, buradayız, birlikteyiz ve kocaman aile olarak her yerde olduğumuzu mücadelemizle gösterdik. Göstermeye de devam edeceğiz.

EYT kardeşliğimizle verdiğimiz mücadelemizde ulaşmak istediğimiz Sayın Cumhurbaşkanımızın vekili ile görüşme yaptık. Bu görüşmenin anlamı Cumhurbaşkanımızın artık yanlış bilgilendirilmelere imkan vermeyip böyle bir mağduriyetin var olduğunu kabul ettiğidir. Ve bir çözüm oluşturulmasıdır. Çözüm oluşturulurken de insanca yaşayabileceğimiz maaşımızla haklarımıza kavuşmaktır talebimizdir. İnanıyorum ki Sayın Cumhurbaşkanımız da bizi bizden dinleyecek. Meclis'te EYT hakkını haykıran, alanlarda yanımızda olan muhalefet vekillerimiz oldu. Onlar da haklılığımıza inandılar. Ama en önemlisi, siz davasına inanan, haklarına sahip çıkan arkadaşlarımızla davamızı buraya taşıdık.

Bitmedi, haklı olduğumuz davamızda korkmadım, korkmadık, umudumu hiç yitirmedim, yitirmeyeceğim. Haklı olduğumuz davamızda korkmayacak, yılmayacak, umudunuzu sizler de yitirmeyeceksiniz. Çünkü mücadele edeceğimiz mağduriyetlerimiz bitmiyor. EYT kadar, sadakaya dönen maaşlarımızla ABO, çocuk yaşta başlayan iş hayatımızla staj mağduriyetini bizler yaşıyoruz. Elimizden alınmak istenen, yine alın terimizin karşılığı yıpranma payımız olan kıdem tazminatımızın üzerinde yapılan çalışmaların işçiden emekçiden yana olmadığını hepimiz biliyoruz. İşte bu yüzden değerli kaderdaşlarım, sonuna, sonuç alana kadar da mücadelemiz, birlikteliğimizle devam edecektir. Güneşin bizim için doğacağı anın uzak olmadığını umut ve mücalemizle göstererek, sevgi ve saygılarımı sunuyorum." dedi.

KamuMeb.net - özel haber

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.