Öne Çıkanlar MEB Milli Eğitim Bakanlığı memurlar Mahmut Özer EYT

SGK'dan Toplu Para Alabilirsiniz

KamuMeb.net - Ülkemizde emeklilik için prim ödeme gün sayısının yanında yaş şartını da doldurmak gerekiyor.Peki bu şartları dolduramayan bir kişi SGK'ya yaptığı ödemeleri geri alabilir mi? Emeklilik için gerekli şartları yerine getirenler ömürleri boyunca maaş ve sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanabiliyor. Bazı durumlardan dolayı primlerini ödeyemeyip emekli olmayanlar ise tüm ödedikleri primleri toplu olarak geri alabiliyor.

Sigortalı olarak bir iş yerinde çalışmıyor olmak, kendine ait bir işte çalışmamak (Bağ-Kurlu olmamak), vefat ettiyse ailesine ölüm aylığı, dul, yetim maaşı bağlanmamış olmak, ödenen primleri geri almak için Sosyal Güvenlik Kurumu'na dilekçe verilmesi gerekiyor. Dilekçeyi inceleyen SGK en kısa sürede paranın geri ödenmesini sağlıyor.

Eski SGK'lılar 2008 yılından önce kendi adına ödenen hem işçi hem de işveren primini alabilirken, 2008'den sonra ise sadece işçi primleri geri ödeme kapsamında bulunuyor. Bağ-Kurlulara ise ödedikleri tüm primler geri veriliyor.

Sağlık için ödenen Genel Sağlık Sigortası, doğun ve askerlik borçlanmaları geri ödeme kapsamı dışında tutuluyor.

Yatırılan primler faizsiz olarak ödeniyor. Ancak güncelleme katsayısına göre hesaplamalar yapılıp geri ödemede düşük ödemeler ortadan kalıyor.

Bu yazının tüm hakları KamuMeb.net'e aittir. Kaynak göstermeden alıntılanamaz.

KamuMeb.net - özel haber

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.