Öne Çıkanlar A101 4 Nisan 2024 Aktüel Ürünler Çocuk Gelişim ve Eğitim Öğretmenliği öğretmen Mülakatın Kaldırılması enflasyon

Aylıkları Kesilen Engelliler İçin Kanun Teklifi

KamuMeb.net - Engelli aylığı verilmesinde muhtaçlık kriterinin engellinin kendi geliri yerine ailenin gelirine göre belirlenmesi birçok engellinin aylığının kesilmesine yol açmıştır. 12 Temmuz 2013 tarihli ve 6495 sayılı Kanun'la 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanunda yapılan değişiklikler sonucu engelli aylığı bağlanmasında esas alınan muhtaçlık kriterinin ailenin gelirine göre belirlenmesi hükme bağlanmıştır.

Engelli vatandaşlarımızın kendi geliri yerine, beraber oturdukları ailenin gelirinin dikkate alınması uygulaması on binlerce engellinin aylığının kesilmesini gerektirdiğinden büyük mağduriyet oluşturmuştur.

Muhtaç değilsin denilerek aylığı kesilen veya başvurusu reddedilen engelliler, bu uygulama sonucunda gelir kaybına uğramışlar, yasal olarak muhtaç olmasalar da aylıkları kesildiğinden bu defa ailelerin yanına muhtaç bırakılmışlardır.

Bu nedenle, yaşanan mağduriyetin giderilmesi için engellilerin muhtaçlığının belirlenmesinde ''hane başına düşen gelir'' uygulamasından vazgeçilip kişisel gelir uygulamasına dönülmesi gerekmektedir.

Ayrıca engelli aylıkları bugün itibariyle çok yetersiz durumdadır. Muhtaç durumdaki engellilerin aylıklarının mutlaka iyileştirilmesi gerekmektedir.

Bu Kanun Teklifi ile aylıkları kesilen engellilerin mağduriyetinin giderilmesi ve çok yetersiz durumda bulunan aylıklarının iyileştirilmesi önerilmektedir.

KANUN TEKLİFİ

Bu yazının tüm hakları KamuMeb.net'e aittir. Kaynak göstermeden alıntılanamaz.

KamuMeb.net - özel haber

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Kadir 5 yıl önce

Bu kanun teklifi ne zaman gelecek?

Avatar
Adım Yakup Şaşmaz. 5 yıl önce

Benim maaşım kestiler.2022=yıl 2013 senesinde kestiler ben hastaneye gidip de muayene olamıyorum bizimkesilen paraları niye kesiyorlar engelliler in hakları mı alıyorlardı dışardan gelenleri erkek e veriyorlar bu adletmi tam 6 milyon engelli MAŞLARININ kestiler hükümet buna bir çözüm yolu bulsunlar

Avatar
umut aslantepeli 5 yıl önce

ne yazalım yıllardır yazıyoruz dinleyenmi var sosyal devlet sosyal yaraya parmak basması lazım ne olursa olsun yatalak ağır engelli bir anne mecburen başında çalışmıyor.ona bakıyor oda ailenin başında yük oda üzülüyor diğer tarafta çalışan annelere birde kreş yardımı büyükanneye maaş. umarım okadar milletvekili destekler. yasa çıkar .

Avatar
İsmet YILDIRIM 5 yıl önce

2/1521 ve 2/1262 sayılı verilen kanun tekliflerin biran önce görüşülüp karara bağlanması bütün engelli ailelerin yüzünü güldürecektir.

Avatar
serkan 5 yıl önce

bu kanun teklifini zormu bu kadar kaldıracagınız elinizi engellileri sevindireceginiz
hadi hayırlısı ama zor görüküyor umutla bekleyen okadar engelli arkadaşlar varki

Avatar
Hafize ös 5 yıl önce

Ben ablamın evine sığınarak yaşıyorum tekerlekli sandaliyede. Bir yetim maaşım var 300 lira 22 sayılı 30 yıldır aldığım maaş kestiler zaten sığıntı olarak yaşıyorum bakım maaşımı ablam alıyor aşım ekmeyim onlardan yuvasız kuş gibiyim inşAllah mezarda rahat ederim