Öne Çıkanlar Öğretmenlik Alanları Şaban Ayı Sureleri Ramazan Pidesi Malzemeleri Yardımcı Personel öğretmen

ÖSYM'den Engellileri İlgilendiren Rapor

KamuMeb.net - Raporda, ''adayların sağlık durumlarıyla ilgili olarak nasıl bir desteğe ihtiyaç duydukları ve sınav sırasında bu desteğin hangi araçlarla sağlanabileceği adayların sağlık durumlarını içeren raporlar aracılığıyla incelenmektedir.'' denilmiştir.

2011 Yılı Genel Nüfus İçinde Cinsiyete Göre En Az Bir Engelli Olan Nüfus Bilgilerine bakacak olursak %5.9 Erkek, %7.9 Kadın olmak üzere TÜİK 2011 Nüfus ve Konut Araştırması sonuçlarına göre, en az bir engeli olan nüfusun oranı %6,9’dur. 

Genel Nüfus İçinde Yaş Grupları ve Cinsiyete Göre En Az Bir Engeli Olan Nüfus grafiğine göre 1 yaş grupları açısından değerlendirildiğinde; 10-14 yaş grubunda %2,1 olan en az bir engele sahip olma oranının, 20-24 yaş grubunda %2,7’ye, 30-34 yaş grubunda %3,2’ye, 40-44 yaş grubunda %5,1’e, 50-54 yaş grubunda %8,8’e, 60-64 yaş grubunda %16,5’e, 75 ve daha yukarı yaşlarda ise %46,5’e çıktığı görülmektedir.

Genel Nüfus İçinde Engel Grubuna Göre Engelli Nüfusu (2011)’na göre görmede zorluk yaşayanların nüfus oranı %1,4’tür. Nüfus ve Konut Araştırması sonuçlarına göre bu oran erkekler için %1,3 kadınlar içinse %1,5’tir. Görmede biraz zorlandığını beyan eden nüfusun oranı %7,6’dır. 30-34 yaş grubunda %0,6 olan görmede çok zorlanan veya hiç göremeyen nüfus oranı, 50-54 yaş grubunda %1,9’a yükselmektedir.

Yıllara Göre Görme Engelli Aday Sayılarına göre görme engelli aday sayısı, çift yıllarda (2014 ve 2016) artış göstermiştir. Özellikle KPSS Ortaöğretim-Önlisans ve B grubu kadroları için KPSS Lisans sınavlarının çift yıllarda olması, genel aday sayısı ile birlikte aynı zamanda engelli aday sayısının artış göstermesine neden olmaktadır. Tek yıllar kendi içinde, çift yıllar da kendi içinde değerlendirildiğinde görme engelli adayların ÖSYM sınavlarına erişimlerinin arttığı görülmüştür. Tek yıllar kendi aralarında değerlendirildiğinde, 2015 yılı ile 2017 yılı arasında yaklaşık %29’luk bir artış görülürken çift yıllar kendi aralarında değerlendirildiğinde ise 2014 yılı ile 2016 yılı arasında yaklaşık %27’lik bir artış görülmektedir.

Engeli/Sağlık Sorunu veya Özel Durumu Olan Adaylara Yapılan Sınav Uygulamaları

Bu yazının tüm hakları KamuMeb.net'e aittir. Kaynak göstermeden alıntılanamaz.

KamuMeb.net - özel haber
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.