Öne Çıkanlar Milli Eğitim Bakanlığı Daimi Engelli İşçi akademik yükseltme ve atama ölçütleri Harika Ötesi iki Ayrı Lezzet Doçentlik Belgeleri

Çiftçiler Dikkat! Kanun Teklifi Verildi!

KamuMeb.net - Teklif ile, tarımsal amaçla kullanılan traktörlerden 25 ve daha büyük yaştakilerin kayıt ve tescilinin silinerek kullanımdan çekilmesi karşılığında yeni traktör alımında kullanılmak üzere traktör yenileme hurda desteği ödemesinin yapılması amaçlanmaktadır.

18 Nisan 2006 tarihli ve 5488 sayılı Tarım Kanunu'na '' ''Traktör yenileme hurda desteği'' başlıklı bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten 31 Aralık 2023 tarihine kadar, kayıt ve tescile tabi olan lastik tekerlekli olup tarımsal amaçla kullanılan traktörlerden 25 ve daha büyük yaştakilerin adına kayıtlı gerçek ve tüzel kişiler tarafından, ilgili mevzuat gereğince kayıt ve tescili silinerek, doğrudan veya ihracatçılar vasıtasıyla ihraç edilmesi ya da bir daha kullanılmamak üzere hurdaya çıkarılması halinde, her bir traktör için yerli üretim yeni bir traktörün iktisabında kullanılmak ve 25.000 Türk lirasını aşmamak üzere traktörün model yılı, çalışma saati, ağırlığı, belirleyici diğer teknik nitelikleri ve beygr gücü gibi özelliklerine göre Cumhurbaşkanı Kararı ile tespit edilecek kısmı, traktör yenileme hurda desteği adı ile tarımsal destek ödemeleri kapsamında ödenir.

Birinci fıkra kapsamındaki ödemeler, satış fiyatından düşülmek üzere doğrudan satıcılara yapılır. Söz konusu ödeme, satış işleminin gerçekleşmesinden itibaren 30 gün içinde gerçekleştirilir. Bu süreden sonra yapılan ödemeler için Vergi Usul Kanunu uyarınca belirlenen gecikme faizi oranında faiz, geciken günler üzerinden hesaplanarak satıcıya ayrıca ödenir.

Cumhurbaşkanı, birinci fıkrada yer alan destek tutarını traktörün hurdaya çıkarılması veya ihraç edilmesi durumuna göre farklılaştırmaya, hurdaya ayrılacak veya ihraç edilecek traktörlerin teslim edilmesi gereken yerleri veya kişileri ve bunlarda aranılacak nitelikleri belirlemeye yetkilidir.

Birinci fıkrada yer alan tutar, Kanunun yürürlüğe girdiği takip eden yıllarda yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanır. 

Traktör yenileme hurda desteği kapsamındaki traktör satışlarında katma değer vergisi oranı %1 olarak uygulanır.

Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Hazine ve Maliye Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı tarafından müştereken belirlenir.'' şeklinde geçici madde eklenmiştir.

KANUN TEKLİFİ

Bu yazının tüm hakları KamuMeb.net'e aittir. Kaynak göstermeden alıntılanamaz.

KamuMeb.net - özel haber

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.