Öne Çıkanlar öğretmen Kamu Birliği Konfederasyonu Kurum Takip Sistemi Veri Girişi yüz tanıma sistemi Hazine ve Maliye Bakanlığı

Deprem Kapsamında Alınan Tedbirler Yazısı

Başkanvekili Mehmet Yılmaz imzalı resmi yazıda ''30 Ekim 2020 günü saat 14.51'de meydana gelen ve merkez üssü Seferihisar açıkları olarak tespit edilip şehrin tarihindeki en büyük depremlerden biri olarak kayıtlara geçen İzmir depremi ve müteakip artçı sarsıntıların yol açtığı can kayıpları ve yaralanmalar ile maddi hasarlar tüm milletimizi derin üzüntüye sevk etmiştir. Milli birlik ve beraberlik duyguları içerisinde Devletin tüm olanaklarının seferber edildiği, kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve bölge halkının yoğun uğraş ve gayretleriyle enkaz altındaki vatandaşlarımızın kurtarılması, hasarlı binaların tespiti, vatandaşların barınma sorunlarının çözüme kavuşturulması suretiyle felaketin etkilerinin giderilmesi, bölge halkının yaralarının sarılması çalışmaları büyük hızla devam etmektedir.

Tarihsel süreç içerisinde tüm zorlukları kenetlenerek ve büyük fedakarlıklar göstererek aşan aziz milletimizin yaşanan bu felaketi de karşılıklı anlayış, sevgi, hoşgörü ve yardımlaşma iklimi içerisinde aşacağı konusunda en küçük bir tereddüt dahi bulunmamaktadır. Deprem nedeniyle İzmir ve bazı mülhakat adliyelerinde meydana gelen küçük çaplı maddi hasarlar, hakim ve Cumhuriyet savcıları ile adliye personeli ve yine yangının kurucu unsurlarından birisi olarak savunma mesleğini icra eden avukatların ikamet ve işyerinde meydana gelen maddi hasarlar, yakınlarının can kayıpları nedeniyle İzmir ve mülhakat adliyelerine münasır olmak üzere şu aşamada 15 gün süreyle bazı tedbirleri hatırlatma ihtiyacı hasıl olmuştur.

Bu itibarla;

  1. Öncelikle, adli hizmetlerin tamamen durması gibi bir durum söz konusu olmadığı bilinciyle hareket edilerek tutuklu ve acil işler zamanaşımı yakın olan soruşturma ve kovuşturma dosyaları.

  2. Taraflarınhazır bulunduğu hallerde, taraf iradeleri esas alınarak, adli iş ve işlemlerin (ifade, duruşma, keşif vs.) daha önce planlanan şekilde sürdürülmesi ancak söz konusu iş ve işlemlere ilişkin mazeret taleplerinin anlayışla karşılanması, tarafları hazır olmayan soruşturma ve muhakeme işlemlerinde, bizzat tarafın ya da yakınlarının deprem felaketinden zarar görmüş olma ihtimaline binaen keyfiyetin tutanakla teşviki, soruşturma işlemi ve duruşmanın başka bir güne tehiri hususunun Cumhuriyet Başsavcılıkları ve mahkemelerce değerlendirilmesi.

  3. Deprem felaketinden bizzat veya yakınları olumsuz etkilenen hakim ve Cumhuriyet savcıları ile personelin 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu uyarınca sahip oldukları izin haklarını kullanma konusunda azami hassasiyetin gösterilmesi, bu konudaki taleplerin daha önceki sınırlamalar gözetilmeksizin ilgili Komisyon Başkanlıkları ve Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından anlayışla karşılanması.

  4. İzmir Barosuna bağlı olarak görev yapan avukatlar ile İzmir merkez ve ilçelerinde ikamet eden vatandaşlarımızın ülke genelindeki adli iş ve işlemlerindeki mazeret taleplerinin, mağduriyete ve hak kaybına sebebiyet vermeyecek şekilde anlayışla karşılanması.

  5. Depremin vermiş olduğu zararın boyutu ve adliyelerin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak komisyon başkanları ve Cumhuriyet Başsavcılarının görev ve yetkileri kapsamında lazım gelen tedbirleri, ilgili mevzuat çerçevesinde gecikmeden ifa etmelerinin hatırlatılarak.

Keyfiyetin tavsiye mahiyetinde tüm komisyon başkanlıkları ve Cumhuriyet Başsavcılıkları aracılığıyla hakim ve Cumhuriyet savcılarına duyurulmasını rica ederim.'' denilmiştir.

Anahtar Kelimeler:
DepremHakim Ve Savcı
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.