Duyuruda, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı “YÖK”, Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü “ÜNİVERSİTE”, adına sınav organizasyonu yapılacak olan kurum ve kuruluşlar “KATILIMCI”, sınava katılacak personel “ADAY”, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ve Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü birlikte “TARAFLAR” olarak anılacaktır.
ADAY’lar, sınav takviminde belirtilen tarihler arasında ÜNİVERSİTE’nin “Aday İşlemleri Sistemi” (https://sinavbasvuru.anadolu.edu.tr/) üzerinden sınav başvurularını yapacak ve sınav ücretini ödeyecektir. İlgili tarihler arasında başvuru sürecini tamamlamayan ADAY’ların başvurusu geçersiz sayılacaktır.
ADAY’ların kimlik bilgisi, fotoğrafı, sınav merkezi, sınav binası, sınav salonu, sınav tarihi, sınav saati, sınav türü vb. bilgileri içeren “Sınav Giriş Belgeleri”, ÜNİVERSİTE tarafından hazırlanacak ve sınav takviminde belirtilen süre içinde “Aday İşlemleri Sistemi” üzerinden ADAY’ların erişimine açılacaktır. ADAY’ların sınavda uyması gereken kurallar Ek-1’de yer almaktadır.
Görevde Yükselme Merkezi Yazılı Sınavı her bir unvan grubu için 80 (seksen) adet, Unvan Değişikliği Merkezi Yazılı Sınavı her bir alandan 50 (elli) adet soru içerecektir. Sınav soruları çoktan seçmeli, 5 (beş) cevap şıklı olacak şekilde ÜNİVERSİTE tarafından hazırlanacak/hazırlatılacaktır.
Görevde Yükselme Merkezi Yazılı Sınavı’nda soru dağılımı, YÖK’ün resmi internet sayfasında (www.yok.gov.tr) 13 Mayıs 2024 tarihinde ilan edilen konu başlıklarından, Anayasanın yükseköğretime ilişkin maddeleri ile yükseköğretim mevzuatından yaklaşık %50, diğer konu başlıklarından da yaklaşık %50 şeklinde olacaktır. Unvan Değişikliği Merkezi Yazılı Sınavı’nda ise ilgili alanlara ait sorular yer alacaktır.
Sınav soruları, 12 Eylül 2024 tarihinde (bu tarih dahil) yürürlükte bulunan mevzuat kapsamında hazırlanacaktır. Sınav soru kitapçıkları, aday sayısına bağlı olarak 1 (A) veya 2 (A, B) grup şeklinde ÜNİVERSİTE tarafından düzenlenecektir.
Sınav, 10 Kasım 2024 Pazar günü saat 14.30’da, tek oturum halinde Adana, Amasya, Ankara, Antalya, Diyarbakır, Edirne, Erzurum, Eskişehir, İstanbul (Avrupa), İzmir, Kayseri, Konya, Trabzon ve Van olmak üzere toplam 14 (on dört) sınav merkezinde gerçekleştirilecektir.
ADAY’ların kadrolarının bulunduğu kurum/kuruluşlara göre belirlenmiş olan sınav merkezleri aşağıdaki tabloda yer almaktadır. Görev yaptığı ilde sınav merkezi bulunmayan ADAY’ların sınav merkezi, bulundukları yere en yakın sınav merkezi olacak şekilde ÜNİVERSİTE tarafından belirlenecektir. ADAY’lar farklı bir sınav merkezi tercih edemezler.
Görevde Yükselme Merkezi Yazılı Sınavı’na katılan ADAY’lara 120 (yüz yirmi) dakika, Unvan Değişikliği Merkezi Yazılı Sınavı’na katılan ADAY’lara ise 75 (yetmiş beş) dakika sınav süresi verilecektir.
ADAY’lar sınava girebilmek için Sınav Giriş Belgesi ile Fotoğraflı ve Onaylı Kimlik Belgesi (fotoğraflı, soğuk damgalı ve T.C. kimlik numaralı nüfus cüzdanı/Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı/Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kimlik kartı, T.C. kimlik numaralı sürücü belgesi, süresi geçerli pasaport, Türk vatandaşlığından izinle ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçılarına ait Mavi Kart, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen fotoğraflı, imzalı, mühürlü ve süresi geçerli Geçici Kimlik Belgesi bu amaçla kullanılabilir) ibraz etmek zorundadırlar. Bunların dışındaki belgeler (T.C. kimlik numarasız sürücü belgesi, diğer mesleki kimlik kartları vb.) sınava giriş için geçerli kimlik belgesi olarak kabul edilmez. Belge kontrolleri ilgili sınav görevlilerince yapılacak olup eksik belgesi olanlar sınava alınmayacaktır.
Cevap kâğıtlarının ve sınav tutanaklarının değerlendirilmesi ÜNİVERSİTE tarafından yapılacaktır. Sınav kurallarını ihlal eden ADAY’lar değerlendirmeye ve sıralamaya alınmayacaktır. Bu ADAY’ların kimlik bilgileri ve ilgili sınav tutanakları ÜNİVERSİTE tarafından YÖK’e iletilecektir.
Değerlendirme 100 (yüz) puan üzerinden yapılacak, puan hesaplamasında [Puan = (Doğru Sayısı/Soru Sayısı) × 100] formülü kullanılacak, yuvarlama yapılmayacak, puanın küsuratlı olması halinde virgülden sonra iki hane dikkate alınacaktır. Yanlış cevaplar sınav sonucuna etki etmeyecektir.
Değerlendirme sırasında iptal edilen soru(lar) olması durumunda, bu sorular değerlendirme dışı bırakılacaktır. Değerlendirme dışı bırakılan soruların puan değeri eşit şekilde diğer sorulara dağıtılacaktır.
Kurum ve unvan bazında en yüksek puandan başlamak üzere, başarı sıralamasına göre hazırlanan sınav sonuç listeleri, ADAY’ların adı, soyadı, unvanı, kurumu, sınav türü ve alınan sınav puanı bilgilerini içerecek şekilde ÜNİVERSİTE tarafından hazırlanacak ve YÖK’e elektronik ortamda şifreli olarak iletilecektir. Sınav sonuçları, sınav takviminde belirtilen tarihlerde YÖK’ün resmi internet sayfasında ilan edilecek, YÖK tarafından KATILIMCI’lara iletilecek ve KATILIMCI’lar tarafından ADAY’lara ayrıca duyurulacaktır.
Sınav soruları ve cevap anahtarları, sınav takviminde belirtilen süre içinde ÜNİVERSİTE’nin “Aday İşlemleri Sistemi” üzerinden ADAY’ların erişimine açılacaktır. Sınav evrakına erişmek isteyen adaylar, erişim taleplerini sınav takviminde belirtilen tarihler arasında ÜNİVERSİTE’nin “Aday İşlemleri Sistemi”nden çevrimiçi olarak erişilen “Sınav Sorularına Erişim Talep Formu” vasıtasıyla ileteceklerdir. Erişim talebinin geçerli olabilmesi için ADAY’ların ilgili sistem üzerinden kredi/banka kartı vasıtasıyla ÜNİVERSİTE’ye KDV dâhil 625 (altıyüzyirmibeş) TL ödemesi, söz konusu formu eksiksiz ve doğru şekilde doldurarak onaylaması gerekmektedir. İlgili tarihler dışında veya başka kanallardan yapılan erişim talepleri dikkate alınmayacaktır.
Yukarıda belirtilen şekilde ve sürede başvuru yapan ADAY’lar, sınav takviminde belirtilen tarihte, “Sınav Evrakına Erişim Talep Formu” üzerinde yer alan adres ve saatte, gözetmen eşliğinde, sınav süresinin 1/3’ü oranında süre boyunca sınav sorularını ve cevap anahtarlarını inceleyebilecektir.
ADAY’lar erişim sırasında, soru numarası ve cevap şıkkı haricinde not alamayacak, fotoğraf veya video çekemeyecektir. ADAY’lar inceleme sonunda İnceleme Tutanağını imzalayacaktır.
ADAY’lar sınav sorularına, sınav uygulamasına ve sınav sonuçlarına ilişkin itirazlarını, sınav takviminde belirtilen tarihler arasında ÜNİVERSİTE’nin “Aday İşlemleri Sistemi”nden çevrimiçi olarak erişilen “Sınav İtiraz Formu” vasıtasıyla yapacaklardır. Her bir itiraz işlemi ayrı süreç olarak yürütülmektedir. İtirazların geçerli olabilmesi için ADAY’ların sınav sorularına, sınav uygulamasına ve sınav sonuç için ayrı ayrı olmak üzere ilgili sistem üzerinden kredi/banka kartı vasıtasıyla ÜNİVERSİTE’nin Bilgisayar Araştırma ve Uygulama Merkezi hesabına KDV dâhil 125 (yüzyirmibeş) TL ödemesi, söz konusu formu eksiksiz ve doğru şekilde doldurarak onaylaması gerekmektedir. İlgili tarihler dışında veya başka kanallardan yapılan itirazlar dikkate alınmayacaktır.
ÜNİVERSİTE tarafından verilen sınav hazırlık, sınavın gerçekleştirilmesi ve değerlendirilmesi hizmeti karşılığında her ADAY, KDV dâhil 1.250 (binikiyüzelli) TL ödeyecektir. Ödeme işlemi, sınav başvurusu esnasında ÜNİVERSİTE’nin “Aday İşlemleri Sistemi” üzerinden kredi/banka kartı ile gerçekleştirilecektir. Başka kanallardan ödeme kabul edilmeyecektir. Sınav başvurusundan vazgeçen, sınava girmeyen veya çıkarılan, sınavda başarısız olan veya sınavı geçersiz sayılan, ücret gerektirmeyen bir işlem için ücret yatıran veya aynı işlem için birden fazla ödeme yapmış olan ADAY’ların ödedikleri ücretler iade edilmeyecektir. Ücretlerin doğru yatırılmasının sorumluluğu ADAY’lara aittir.
DUYURU : https://www.yok.gov.tr/DuyuruBelgeleri/Personel%20Daire%20Ba%C5%9Fkanl%C4%B1%C4%9F%C4%B1/2024/2024-yok-gorevde-yukselme-unvan-degisikligi-sinav-duyurusu.pdf