Öne Çıkanlar engelli MEB öğretmen İşveren Vekili okullarda şiddet

Akademik Personelin Ek Gösterge Düzenlemesi (20 Şubat 2023)

Genel Başkan Yardımcısı Hasan Yayla Yalçın ve Genel Sekreter Latif Selvi imzalı resmi yazıda ''7417 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla akademik personelin ek göstergelerinde artış sağlanmıştır. 7417 Sayılı Kanun'un akademik personele ek gösterge artışı getiren hükmü, ek göstergelerin düzenlendiği 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu eki (ek gösterge) cetvel(in)de gösterge rakamlarının artırılması suretiyle değil de ''cetvelin bütününde'' değişiklik yapılmak suretiyle gerçekleştirilmiştir.

Bu yapılırken 7417 sayılı Kanun'dan evvelki 2914 sayılı Kanun'da (akademik personel) ek gösterge cetvelinde ek gösterge rakamları ''unvan'' bazında düzenlenirken, 7417 sayılı Kanun'la getirilen değişiklikle ek gösterge rakamları ''kadro unvanı'' bazında düzenlenmiştir.

Bunun sonucu olarak 7417 sayılı Kanun öncesinde profesör ve doçent unvanı almış olmalarına rağmen halen profesörlük ve doçentlik kadrolarına atan(a)mamış olanlar unvanı almaya bağlı olarak profesörlük ve doçentlik (kadroları) için öngörülen ek göstergeden faydalanabiliyor iken; 7417 sayılı Kanun sonrası unvana sahip olsalar dahi profesörlük ve doçentlik kadrolarına atan(a)mamış olmaları nedeniyle bu kadrolar/unvanlar için öngörülen ek göstergeden faydalanamaz hale gelmişlerdir.

Örneğin; doktor öğretim üyesi kadrosunda bulunan ancak doçent unvanını almış bir akademisyen 15.01.2023 tarihi öncesinde doçentler için öngörülmüş 4800 ek göstergeden faydalandırılıyor iken 15.01.2023 sonrasında doçent kadrosuna atan(a)madığından doktor öğretim üyesi için öngörülen 4200 ek göstergeye tabi olacak, bu şekilde özlük haklarında bir kayıp yaşamış olacaktır.

Bu itibarla 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu eki (ek gösterge) cetvel(in)de ek gösterge rakamlarının ''unvan'' bazında (yeniden) düzenlenmesi konusunda gereğinin yapılması ve neticeden Sendikamıza bilgi verilmesi hususunda gereğini arz ederiz.'' denilmiştir.

Eğitim Bir-Sen tarafından 02/616/EBS/130 sayılı Akademik Personelin Ek Gösterge Düzenlemesi konulu 20 Şubat 2023 tarihli resmi yazı Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'na gönderildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.