Öne Çıkanlar Nitelikli Personel Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun A101 26 Ocak 2024 Aktüel Ürünler öğretmen Milli Eğitim Bakanlığı

COVID-19 Pandemisi Nasıl Yönetilmeli?

Yaklaşık 10 aylık bir bilimsel çalışmanın ürünü olarak, Nobel Akademik Yayıncılık etiketiyle, 2021 yılının Şubat ayında okurla buluşan kitabın; COVID-19 ve benzeri pandemi süreçlerinin yönetimine, sağlık yönetimi bakış açısıyla yeni bir boyut kazandırması açısından, ulusal ve uluslararası literatürde bir ilk kaynak eser olduğu düşünülmektedir.  

Çalışma kapsamında kitabın editörlüğünü yapan, Kilis 7 Aralık Üniversitesi, Yusuf Şerefoğlu Sağlık Bilimleri Fakültesi, Sağlık Yönetimi Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Fatih Budak; yapmış oldukları çalışma ile ilgili şunları kaydetti:

Bu kitabın yayımlandığı tarih olan Şubat-2021 itibariyle, bir yılını geride bıraktığımız COVID-19 pandemisi; bu bir yıl içerisinde, bütün bir insanlığı etkisi altına aldı. Dünya sistemleri ve dahi insanlık, bu süreçte, sağlığın; yalnızca hastalık veya sakatlığın olmayışı değil, fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyilik hâli olduğunu, belki de ilk kez bu denli yaşadı ve hissetti. Bu öyle bir hissedişti ki bu pandemiden yalnızca insanların sağlığı değil; ülkelerin ve dünya sistemlerinin sağlık, ekonomi, eğitim, istihdam, sanayi, teknoloji ve turizm gibi en önemli unsurları da ciddi anlamda etkilendi. Osmanlı padişahlarından merhum Kanuni Sultan Süleyman’a atfedilen, “Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi / Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi” beytinde de anlam bulduğu üzere; bu pandemiyle birlikte, esasında her işin başının sağlık olduğu ve dolayısıyla, bütüncül bir bakış açısıyla, profesyonel sağlık yönetiminin, yalnızca sağlık sistemleri için değil, insanlık için de ne denli önemli olduğu, bir kez daha görülmüş oldu. Ve yine bu pandemiyle birlikte, sağlık yönetiminin yalnızca hastane yönetimi olmadığı; koruyucu, tedavi edici, rehabilite edici ve sağlığı geliştirici tüm hizmetlerin, profesyonel sağlık yönetimi bakış açısıyla planlanıp, organize edilerek yönlendirilmesi ve kontrol edilmesi gerekliliği gerçeği, bir kez daha kendini göstermiş oldu. İşte, tam da bu gerçekler ve gereklilikler ışığında; profesyonel sağlık yönetimi bakış açısıyla kaleme alındı bu kitap.

Fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyilik hâline erişebilmek adına; profesyonel sağlık yönetimi anlayışı ve bakış açısıyla, COVID-19 ve benzeri pandemi süreçleri nasıl yönetilmelidir? 

Temel var sayımını ve yol haritasını, bu sorunun cevabını aramak üzere şekillendirdiğimiz ve kendi alanlarında uzman Sağlık Yönetimi, Tıp Fakültesi, Hemşirelik ve Sosyal Hizmet akademisyenlerinden oluşan bir ekip tarafından kaleme alınan bu eser; COVID-19 ve benzeri pandemi süreçlerinin yönetimine, sağlık yönetimi bakış açısıyla yeni bir boyut kazandırmak adına ortaya konulmuştur. 

COVID-19 Epidemiyolojisi, COVID-19 ve Sağlık Hizmetleri, COVID-19’da Filyasyon, İzolasyon ve Tanı Testleri, COVID-19’da Teşhis, Tedavi ve Aşı Çalışmaları, COVID-19 ve Hastanelerde Otelcilik Hizmetleri, COVID-19 ve Sosyal Hizmet, COVID-19 ve Sağlık Okuryazarlığı, COVID-19 ve Yaşam Kalitesi, COVID-19 ve Sağlık Turizmi, COVID-19 ve Sağlık Ekonomisi, COVID-19 ve Mülteci Sağlığı, COVID-19’la Mücadelede Ülke Stratejileri konularını ele alan bu kitabın; öncelikle konuya ilgi duyan okur ve araştırmacılara, üniversitelerin ilgili bölümlerinde kullanılacak bir eğitim materyali olarak akademik çalışmalara, sağlık kurum ve kuruluşlarındaki süreç ve uygulamalara ve bir bütün olarak, gerek devam eden pandemi süreç yönetiminde gerekse bundan sonra yaşanabilecek olan benzeri pandemilerde yol gösterici olarak politika yapıcılara faydalı olacağı düşünülmektedir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.