Öne Çıkanlar Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı İl İçi Mazeret Tayinleri Yenilikçi Araştıran ve Geliştiren Eğitimciler Derneği öğrenci KYK 464 Personel Alım İlanı

Öncelikli Alan Araştırma Görevlisi Olarak Atananların Lisansüstü Eğitim Tercihleri Duyurusu (12 Ağustos 2022)

Öncelikli Alanlardaki Araştırma Görevlisi Kadrolarına Atananların Lisansüstü Eğitimleri İle Diğer Hususlara İlişkin Usul ve Esaslar’ın, Lisansüstü Eğitim başlıklı 5. Maddesinde “(1) Öncelikli alanlardaki kadrolara atanan araştırma görevlilerine, Yükseköğretim Yürütme Kurulunca belirlenen üniversitelerin lisansüstü eğitim programlarında lisansüstü eğitim yaptırılması esastır. (2) Lisansüstü eğitim için yerleştirmeye ilişkin hususlar Güz ve Bahar dönemlerinde Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca ilan edilir.” hükümleri uyarınca, aşağıdaki hususların ilanının uygun olduğunun;

a. 2547 sayılı Kanunun 50/d maddesi uyarınca 2017 yılından itibaren üniversitelerimize tahsis edilen ilave kadrolar kapsamında atanan Öncelikli Alan Araştırma Görevlilerinin, doktora eğitimlerini, Üniversite Senatoları tarafından belirlenen asgari Lisansüstü Eğitim şartlarını sağlamaları halinde başkaca bir işleme gerek kalmaksızın, atandığı öncelikli alanda ve kadrosunun bulunduğu üniversitede yapmalarının,

b. Atandıkları üniversitelerde doktora programı olmayan Öncelikli Alan Araştırma Görevlilerinin ise;

1) Araştırma Üniversitelerinin veya Başkanlığımızca 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı Güz Döneminde ilan edilen Üniversitelerin doktora programlarından, öncelikli alanına uygun olmak şartıyla, bireysel başvuru yapıp kabul almaları halinde doktora eğitimlerine devam edebilmelerinin veya

2) Başkanlığımızca belirlenen Ek’teki üniversite ve programlarından tercih yapmalarının,

c. Öncelikli Alan Araştırma Görevlilerinin lisansüstü eğitim tercihi başvuru yapabilmeleri için YÖKDİL, YDS veya eşdeğerliliği ÖSYM tarafından belirlenen yabancı dil sınavlarından birinden son 5 yıl içinde en az 55 puan, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı (ALES)'ten ise son 5 yıl içinde en az 70 puan almış olmaları ayrıca tercih edecekleri üniversitelerin lisansüstü eğitim-öğretim ve sınav yönetmeliğinde belirtilen ALES ve Dil puanı şartlarını sağlamaları gerektiğinin,

d. Lisansüstü eğitim-öğretim görmek amacıyla başvuran Öncelikli Alan araştırma görevlilerinin yerleştirme puanları, lisans not ortalamasının %35'i, ALES puanının %50'si ve yabancı dil sınav puanının %15'i dikkate alınarak hesaplandığının,

e. Daha önce tercih yaparak bir doktora programına yerleşen veya atandığı alanda ilgili doktora eğitimine devam eden araştırma görevlileri tercih yapmamalarının,

f. Öncelikli Alan Araştırma Görevlilerinin 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı Güz Dönemi Lisansüstü programları için tercih işlemlerini, 12.08.2022-17.08.2022 (saat 12.00) tarihleri arasında, Başkanlığımız resmi internet sitesi üzerinden tamamlamaları gerektiğinin Yürütme Kurulu’nun 10.08.2022 tarihli toplantısında uygun bulunmuştur.

ÖNCELİKLİ ALANLARDAKİ ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ KADROLARINA ATANANLARIN LİSANSÜSTÜ EĞİTİMLERİ İLE DİĞER HUSUSLARA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam ve Dayanak

Amaç ve kapsam

MADDE 1- (1) Bu Usul ve Esasların amacı, yükseköğretim kurumlarında Yükseköğretim Yürütme Kurulu tarafından belirlenen öncelikli alanlarda, araştırma görevlisi kadrosunda lisansüstü eğitim yaptırılmasına ve diğer hususlara ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Dayanak

MADDE 2– (1) Bu Usul ve Esaslar 9.11.2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren, “Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik”in 1 inci maddesine hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.

İKİNCİ BÖLÜM

Öncelikli Alanlardaki Araştırma Görevlisi Kadrolarına Başvuru, Değerlendirme ve Atama

MADDE 3 –(1) Öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanı kadroları için Cumhurbaşkanı kararıyla belirlenen ilave atama izinlerinin en fazla yüzde yirmisi kadar ilave atama izni, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen öncelikli alanlarda araştırma görevlisi kadrosunda lisansüstü eğitim yaptırılması amacıyla yükseköğretim kurumlarına tahsis edilebilir.

MADDE 4 – (1) Öncelikli alanlarda ilan edilen araştırma görevlisi kadroları için Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik uyarınca yapılacak ön değerlendirme sonucunda giriş sınavına katılmaya hak kazananlar için, giriş sınavı sözlü olarak yapılır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Lisansüstü Eğitim

MADDE 5 – (1) Öncelikli alanlardaki kadrolara atanan araştırma görevlilerine, Yükseköğretim Yürütme Kurulunca belirlenen üniversitelerin belirlenen lisansüstü eğitim programlarında lisansüstü eğitim yaptırılması esastır.

(2) Lisansüstü eğitim için yerleştirmeye ilişkin ilişkin hususlar, Güz ve Bahar dönemlerinde Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca ilan edilir.

(3) Bir üniversitede lisansüstü eğitiminin ders aşamasındayken kayıtlarını Yükseköğretim Yürütme Kurulunun belirlediği üniversitelere aktaranların önceki üniversitede aldıkları eğitimin değerlendirilmesi hususunda, yeni üniversitelerinin enstitü yönetim kurulları yetkilidir.

(4) Öncelikli alan araştırma görevlisi olarak atanıp tezli yüksek lisans eğitimini tamamlamış olanların araştırma görevlisi kadrolarıyla ilişikleri en fazla altı ay süreyle daha devam eder. Altı aylık süre içerisinde devlet yükseköğretim kurumlarında alanıyla ilgili doktora veya sanatta yeterlik eğitimine başlamayanların araştırma görevlisi kadrolarıyla ilişikleri kendiliğinden kesilir. (2547 Sayılı Kanun’un Ek 38. maddesi uyarınca revize edilmiştir.)

(5) Atandığı üniversite dışındaki devlet yükseköğretim kurumlarında yüksek lisans, doktora veya sanatta yeterlik eğitimlerinin ders aşamasında olanların 2547 sayılı Kanunun 35 inci maddesi uyarınca geçici kadro tahsisleri Yükseköğretim Yürütme Kurulunca yapılır.

(6) Devlet yükseköğretim kurumlarında yüksek lisans, doktora veya sanatta yeterlik eğitimlerinin tez aşamasında olanların 2547 sayılı Kanunun 39 uncu maddesi uyarınca belirli sürelerle görevlendirilmesi veya 2547 sayılı Kanunun 35 inci maddesi uyarınca geçici kadro tahsisinin yapılması hususuna, üniversite yönetim kurulunun uygun görüşü üzerine rektör tarafından karar verilir. 2547 sayılı Kanunun 35 inci maddesi uyarınca Üniversite tarafından geçici kadro tahsisi yapılması teklifleri, Yükseköğretim Yürütme Kurulunca karara bağlanır.

(7) Öncelikli alanlarda araştırma görevlisi kadrolarına atananlardan Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinde belirtilen azami süreler içinde eğitimlerini tamamlamayanların araştırma görevlisi kadrolarıyla da ilişikleri kesilir.

Yürürlük

MADDE 6 - (1) Bu Usul ve Esaslar, Yükseköğretim Yürütme Kurulu Kararı ile yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 7- (1) Bu Usul ve Esasları Yükseköğretim Kurulu Başkanı yürütür. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.