Öne Çıkanlar öğretmen Milli Eğitim Bakanlığı Fatma AFYONCU Maden Çalışanları Murat Kurum

Spor Bilimleri Alanında Öğrenim Gören Öğrencilere Bakanlıkta Staj Yapma İmkânı

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, ''Malumunuz olduğu üzere, YÖK iş birliğiyle birlikte, Gençlik ve Spor Bakanlığımız tarafından üniversite kampüslerimizde Genç Ofisler açılmaktadır. Genç Ofislerde yürütülen ve yürütülecek çalışmalar üniversitelerimizdeki gönüllülük faaliyetlerinin yaygınlaşmasına ve toplumsallaşmasına katkı sunması bakımından büyük önem taşımaktadır. Birazdan imzalayacağımız protokolle bir yandan Genç Ofislerin üniversitelerimizde daha etkin ve verimli çalışması sağlanırken diğer taraftan da bu ofislerin üniversitelerimizle Gençlik ve Spor Bakanlığımız arasında temas noktası olması sağlanacaktır. Böylece Bakanlığın hizmetlerinin yükseköğretim ortamında bulunan her gence daha kolay ulaştırılması sağlanmış olacaktır.

Bu protokol, gönüllülüğü yaygınlaştıracak birçok proje ve faaliyetin gerçekleştirilmesine öncü olacak, yükseköğrenimlerine devam eden gençlerimizin kişisel gelişimlerine önem veren, gönüllülük bilincine sahip, sağduyulu bireyler olarak yetişmelerine imkân sağlayacaktır. Protokolle ayrıca, gençlik ve spor faaliyetlerinde nitelikli insan kaynağını artırmak amacıyla Spor Bilimleri alanında öğrenim gören öğrencilerimize, Bakanlığın ilgili birimlerinde staj yapma imkânı da sağlanacaktır.

Öğrencilerine çok iyi sosyal imkanlar sunan vakıf yükseköğretim kurumları olduğu gibi, barınma ve sosyal imkanlar açısından henüz emekleme aşamasında olan kurumlar da vardır. Daha önce açıkladığım gibi, 79 vakıf yükseköğretim kurumumuzun toplam yurt kapasitesi 35 bin civarındadır. 700 bin civarında öğrenciye sahip vakıf yükseköğretim kurumlarının öğrencilerinin %5’ine tekabül eden bir yurt kapasitesine sahip olmalarını -doğrusu- oldukça düşük bir seviye olarak görüyoruz. Bu sebeple, artık, vakıf yükseköğretim kurumlarının kontenjanlarını belirlerken öğrencilerin barınma kapasitelerini de dikkate almak istiyoruz. Böylece, Yükseköğretim Kurulu olarak kamu ve vakıf kurumları arasında barınma konusundaki dengesizliği azaltmak istiyoruz.'' dedi.

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, yeni “genç ofisleri” sayesinde öğrencilerin, yararlanabilecekleri gençlik faaliyetlerinin tanıtıldığı ve organize edildiği mecralarda bir araya gelerek çevrelerini genişletebileceğini; Genç Ofisler sayesinde öğrencilerin mezun olduktan sonraki döneme, yani iş dünyasına uzanacak olan ilişkiler kurabileceklerini ifade etti.

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, ''Genç ofislerimiz, gençlerimizin kendi inisiyatifiyle oluşturdukları kültür, sanat, sportif pek çok çalışmanın ortaya konduğu alanlardı ve hamdolsun hızlı bir şekilde bu genç ofis çalışmalarını beraberce büyütmüş olduk. Bununla beraber "gönüllülük faaliyetleri" 2019 yılında başlattığımız gönüllülük yılı çerçevesinde yine üniversitelerimizle birlikte geliştirdiğimiz ve hamdolsun YÖK'ün aldığı önemli bir inisiyatifle üniversitelerdeki müfredata eklenen bir çalışma olarak bugün pek çok üniversitemizde ders olarak okutuluyor.

Şu ana kadar üniversitelerimizde 118 genç ofisimiz var. Bu iş birliği aynı zamanda bir fırsat eşitliği çalışmasıdır. Şu an itibariyle 400 bine yakın gencimizin bu ofislerden istifade ettiğini görüyoruz. Her bir gencimize ulaşma, her bir gencimizin imkanlardan aynı şekilde istifade etmesini sağlamak bizler için en büyük hedef.

Üniversitelerimizdeki spor alt yapısını güçlendirme noktasında üniversitelerimizle çok farklı iş birliklerimiz var. Hem tesisleşmeye yönelik hem bu tesislerin kullanımına yönelik bugün yeni bir sürece geçiyoruz. Spor bilimleri fakültelerinin eğitim süreçleriyle ilgili yeni bir döneme başlıyoruz. Spor bilimleri fakültelerindeki 6 dönemlik eğitim sonrası 2 dönemi bakanlığımızın tüm tesislerini bu işe açarak 6+2 şeklinde yeni bir uygulamaya geçiyoruz. Öğrencilerimiz 6 dönemlik dersin akabinde 2 dönem bakanlığımızın tesislerinde ilgi alanlarına göre eğitim yapacaklar, staj yapacaklar. Böylece çok daha nitelikli spor insanlarını yetiştirmiş olacağız.

Gönüllülük dersinin uygulama kısmı 10 haftalık bir uygulama alanı var. Özellikle gençlik merkezleri, genç ofisler, belediyeler, sevgi evleri, huzur evleri, ceza evleri, hastaneler, STK'lar bu işin popüler uygulama alanlarından bir kaçı. Bu çerçevede gönüllülüğün sosyal sorunlar açısından çözüm odaklı bir çalışma olduğunu ve öğrencilerimizin de kişisel gelişimlerine, hayat tecrübelerine çok büyük katkılar sağladığını görüyoruz.

Şu ana kadar 300'e yakın sporcumuzun milli sporcu bursundan yüzde yüz tam burslu olarak faydalandığı, bu projenin ne kadar doğru bir başlangıç ve potansiyel ortaya koyduğunun en büyük göstergelerinden biridir.

Dünyanın en güçlü yurt yapısını ülke gençlerinin emrine amade kıldık ve bu yıl rekor başvuruyla hamdolsun yurtlara rekor yerleştirme oranıyla büyük bir süreci birlikte yönettik. Krediler biliyorsunuz, kredi enflasyon endeksinin ortadan kaldırılması bu da Cumhuriyet tarihinde genç odaklı siyasetin en yakın sonuçlarından biridir. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da genç odaklı siyasetimize, hizmet anlayışımıza eser ortaya koymaya birlikte devam edeceğiz.

Bundan sonra da bugüne kadar olduğu gibi bakanlık olarak üniversitelerimizin, yükseköğretim kurulumuzun yanında olmaya, tüm imkanlarımızı hiç tereddüt etmeden üniversitelerimize seferber etmeye devam edeceğiz.'' dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.