Öne Çıkanlar Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun Nitelikli Personel A101 26 Ocak 2024 Aktüel Ürünler öğretmen Milli Eğitim Bakanlığı

Üniversite Sanayi İş Birliğine Yeni Bir Boyut

YÖK Başkanı Erol Özvar, ''Yükseköğretim Kurulu Başkanlığımız ile EÜAŞ arasında imzalanan Enerji Akademi Programı İş Birliği Protokolü ile enerji alanında, uzun vadeli stratejilerin, uygulamaların ve katma değeri yüksek milli teknolojilerin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Bunlara ilaveten enerji piyasasındaki sermayenin milli ekonomideki payının artırılması, enerji sektörünün beşerî sermayesinin bilgi, beceri ve yetkinlik yönlerinden güçlendirilmesi ve Ar-Ge merkezli ürüne dayalı lisansüstü eğitim yapılması hedeflenmektedir.

Protokol, giderleri EÜAŞ tarafından karşılanmak üzere enerji sektöründe öncelikli sorun alanlarına yönelik proje çağrısına çıkılmasını, belirlenen üniversitelerin başvuruda bulunmasını, proje kapsamında lisansüstü programlar yürütülmesini ve EÜAŞ personelleri için lisansüstü programlarda YÖK'ün belirleyeceği sayıda ek kontenjan sağlanmasını kapsamaktadır.

Bu kapsamında, Gazi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Marmara Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi proje başvurusunda bulunabilecek olup ihtiyaç duyulması halinde diğer üniversitelerden de öğretim elemanları projelerde görev alabileceklerdir. Proje yürütme ekibinde, öğretim elemanlarının yanı sıra lisans ve lisansüstü öğrenciler de bulunabilecektir. Enerji Akademi Lisansüstü Eğitim Programı kapsamında projelerde yer alan ve bir lisansüstü programından mezun olanlar, EÜAŞ'ın bağlı bulunduğu mevzuatlar çerçevesinde EÜAŞ'ta istihdam edilebilecektir. Proje kapsamında ortaya çıkan ürünlerin fikri mülkiyet haklarının yüzde 2'si üniversitelere, yüzde 2'si proje yürütme ekibinde görev alanlara, kalan kısmı ise EÜAŞ'a ait olacak şekilde düzenlenecektir.

Program sonunda verilecek olan diploma, öğrenciye üniversitelerin lisansüstü programlarında verilen diplomalar ile aynı hakları sağlayacaktır.

Protokolle, üniversite-sanayi iş birliğinin yeni bir boyut kazanmasını ve ülkemizde enerji sektörünün daha da ileri taşınmasını hedeflemekteyiz. Programla bir yandan EÜAŞ'ın sahip olduğu teknoloji ve bilgi birikiminin geliştirilmesi ve sürekliliğinin sağlanması amaçlanırken; protokol kapsamında yer alan üniversitelerimize ve akademisyenlere de uygulamalı teknolojik proje ortamı sağlanacaktır. Protokol kapsamındaki projelerin, Türkiye'de enerji sektörü için değerli olan teknolojilerin gelişimine katkı sağlayarak enerji alanında ülkemizin rekabet gücünü artıracağını öngörmekteyiz.

En çok üzerinde durduğum konu, üniversite hocalarının sürekli uygulamanın içerisinde olması. Bunu gerçekleştirdiğimiz ölçüde Türkiye'de milli teknoloji hamlesinde daha fazla öne çıkabileceğimizi, daha fazla mesafe kat edebileceğimizi düşünüyoruz.'' dedi.

EÜAŞ Genel Müdürü İzzet Alagöz, ''Dünyada yeşil mutabakat, karbonizasyon, alternatif enerji kaynakları, enerji verimliliği, enerji üretim teknolojileri konuşuluyor. Enerji Akademisi, bize bu fırsatları sağlayacak, bu alanlarda insanlar yetiştirecek. Kaynakları yerli fakat teknolojisi yabancı bir enerji sistemi bizi bağımsızlıktan kurtarmıyor. EÜAŞ olarak yerli kaynaklarımızı en iyi bizim değerlendireceğimize inanıyoruz.

EÜAŞ olarak biz bunu ürettik ama geliştirmemiz lazım. Dolayısıyla dijital dönüşümde biz varız demiyoruz, dijital dönüşüme imza atacağız. Bu protokol, bizim bu işi çok profesyonel yapacağımızın bir imzası oldu.'' dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.