Öne Çıkanlar A101 4 Nisan 2024 Aktüel Ürünler Koronavirüs Mahmut Özer öğretmen Çocuk Gelişim ve Eğitim Öğretmenliği

Üniversiteleri Önemsiyoruz

Türk Eğitim-Sen Genel Sekreteri Musa Akkaş, ''Üniversiteleri önemsiyoruz. Üniversitelerimiz bilim yuvaları olmasının yanı sıra demokrasinin yeridir. Çalışanlarımızın sorunlarını biliyoruz. 6. Dönem Toplu Sözleşme Döneminde idari ve akademik personelin sorunlarını da masaya taşıdık. Tekliflerimiz oldu. Şöyle ki; idari personelin ve akademik personelin nakil sorunları, görevde yükselme sorunları, üniversite yönetimlerinde keyfi uygulamalar, demokratik olmayan rektör atamaları, 33/a kadrosunda olup doktorasını bitirmesine rağmen ilana çıkılmadığından dolayı bekleyen çok sayıda Araştırma Görevlisinin durumu, 50/d statüsünde görev yapan araştırma görevlilerinin iş güvencesi kaygısı, 13b/4 görevlendirilmesinde yaşanan keyfilik gibi bir çok hususu dile getirdik, getiriyoruz.

Herkes şunu bilmelidir ki; üniversitelerde yaşanan olumsuzluklar, çalışanların moral ve motivasyonlarını bozuyor. Çalışma barışı dinamitleniyor. Bu sorunların çözümü için siyasi partilerle görüşüyoruz. YÖK’e raporlarımızı sunduk.

Bir toplu sözleşme dönemini daha geride bıraktık. Üzerinden 4 ay geçti ama memurlar perişan. Verilen zamlar çok yetersiz kaldı. Bunun da sorumlusu komik rakamlara imza atan Memur-Sen’dir.

Bilindiği gibi bu yıl farklı bir yöntem izlendi. Yetkili konfederasyon Başkanı’nın ‘Gelin talepleri ortaklaştırarak toplu sözleşme masasına beraber oturalım’ teklifine olumlu yanıt verdik Öncelikle şunu söylememiz gerekir ki; talepleri ortaklaştırma usulü yeni bir usul değildir. Talepleri ortaklaştırılma usulü Türkiye Kamu-Sen’in yetkili olduğu 2002 yılından 2009 yılına kadar uyguladığı bir usuldü. Bir heyet oluşturulur, üye sayılarına bakılmaksızın tüm sendikaları ziyaret ederdik. Tüm sendikaların toplu görüşme sürecine dair taleplerini, beklentilerini alır, birleştirir, işverenin karşısına tüm kamu çalışanlarının ortak gücünü yansıtırdık. 2009 yılından sonra bu usulümüzü yetkili sendikaya çağrı olarak yineledik. Çünkü Türkiye Kamu-Sen şuna inanıyordu: Toplu sözleşme masası bir sendikal rekabet zemini değildir. O masa kamu çalışanları için artı bir kazanım elde etmenin verileceği bir süreçtir. 

Bu amaçla talepleri ortaklaştırma teklifine olumlu baktık ve sürecin sonunda 51 maddede talepleri ortaklaştırdık. Buna göre; 2022 yüzde 21, 2023 yüzde 17, 3+yüzde 3 refah payı 600 TL seyyanen zam, 3600 ek göstergenin hayat geçmesi, vergi dilimin yüze 15’e sabitlenmesi, yardımcı Hizmetler sınıfında çalışanların bir defaya mahsus GİH sınıfına geçirilmesi, Sözleşmeli istihdam modelinin kaldırılması, görevi başındaki memurlara da bayram ikramiyesi verilmesi yönünde taleplerimiz vardı. Toplu sözleşme masasına kamu çalışanlarına daha iyi kazanım sağlamak için oturduk. Ancak, taleplerimiz karşılık bulmayınca masadan kalktık. Tabi şunu da ifade etmemiz gerekir ki; Türkiye Kamu Sen’in iradesi sayesinde çalışanların talepleri ilk kez çatır çatır müzakere edildi. İşte tam da bu nedenle Türkiye Kamu-Sen yetkili olmak zorundadır. Kamu çalışanlarının hak kaybı yaşamaması ve daha fazla hak elde etmesi buna bağlıdır.

Türkiye Kamu Sen olarak, bir yıllık kayıplara karşılık EK ZAM talep ettik. Hükümet, eğitim çalışanları başta olmak üzere tüm kamu çalışanlarının ekonomik kayıplarının telafi edilmesi amacıyla gündeme getirdiğimiz EK ZAM talebimize kayıtsız kalmamalıdır. Bilindiği gibi, 15 Aralık 2021 tarihinde de Türkiye Kamu-Sen, Ankara ve tüm illerimizde “Ek zam ve refah payı vazgeçilmezidir” diyerek haklı talebini bir kez daha yüksek sesle dillendirdik. Enflasyon, büyüme, refah payı, harcamalar ve geçmiş dönemde yaşanan kayıpların telafisi gibi etkenler mutlaka değerlendirilmelidir.'' dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.