Öne Çıkanlar A101 4 Nisan 2024 Aktüel Ürünler Çocuk Gelişim ve Eğitim Öğretmenliği öğretmen Mülakatın Kaldırılması enflasyon

YÖK'ten 1416 Sayılı Kanun Konulu Yazı

Bilindiği üzere 9 Haziran 2021 tarihli ve 31506 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 7326 sayılı Kanun'un 15'inci maddesiyle 1416 sayılı Kanun'un 21'inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

''(Ek altıncı fıkra: 3/6/2021-7326/15 md.) Yükseköğretim Kurumları adına yurt dışına gönderilenlerin öğrenimlerini izlemek ve değerlendirmek üzere adına öğrenim gördükleri yükseköğretim kurumu tarafından danışman atanır. Yükseköğretim Kurumları adına yurt dışına gönderilenlerden doktora öğrenimlerini başarıyla tamamlayanların, mecburi hizmet yükümlülüklerini ifa etmek üzere adına öğrenim gördükleri yükseköğretim kurumunun atama kriterlerini karşılamaları şartıyla doktor öğretim üyesi kadrolarına, atama kriterlerini sağlamaları halinde ise öğretim görevlisi kadrolarına ataması yapılır.''

Bu çerçevede, doktora öğrenimlerini tamamlayarak yurda dönenlerin atamalarının yapılabilmesini teminen 18 Haziran 2021 tarihli ve 42248 sayılı yazımız yükseköğretim kurumlarına gönderilmiştir.

Ancak, yükseköğretim kurumları tarafından Başkanlığımıza gönderilen yazılardan, 1416 sayılı Kanun kapsamında mecburi hizmet yükümlülükleri yerine getirmek amacıyla öğretim görevlisi ve araştırma görevlisi kadrolarında görev yapanların da doktor öğretim üyesi kadrolarına atamaları amacıyla kadro aktarımı teklifinde bulundukları anlaşılmaktadır.

7326 sayılı Kanun incelendiğinde, söz konusu düzenlemede; doktora öğrenimlerini başarıyla tamamlayıp yurda dönen ancak herhangi bir öğretim elemanı kadrosuna atanmayanların ilk defa öğretim elemanı kadrosuna atanaları hususunun düzenlendiği, halihazırda 1416 sayılı Kanun kapsamında öğretim görevlisi ve araştırma görevlisi kadrolarında görev yapanlara aynı Kanun'un 21'inci maddesinin altıncı fıkrası hükümlerinin uygulanmasına ilişkin herhangi bir geçici madde düzenlemesine yer verilmediği görülmektedir.

Bununla birlikte, 1416 Sayılı Kanun kapsamında öğretim görevlisi ve araştırma görevlisi kadrolarında görev yapanların söz konusu fıkra hükümlerinden yararlanarak doktor öğretim üyesi kadrosuna atanmaları mümkün olmadığından, bu kapsamdaki teklifimize Başkanlığımızca işlem yapılamamaktadır.

Anahtar Kelimeler:
YÖK1416 Sayılı Kanun
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.