KamuMeb

Yönerge Değişikliği (9 Eylül 2021)

EĞİTİM PERSONELİ

Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından E-19863661-10.04-31460254 sayılı Yönerge Değişikliği konulu 9 Eylül 2021 tarihli resmi yazı 2021 Yılı Eylül Ayı Tebliğler Dergisi'nde yayınlandı.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Bakan Yardımcısı Sadri Şensoy ve Genel Müdür Kemal Varın Numanoğlu imzalı resmi yazıda ''3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu ile Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nin 63/A maddesi kapsamında hazırlanan M.E.B. Önceki Öğrenmelerin Tanınması, Denklik Ve Ölçme Değerlendirme İşlemleri İle İlgili Usul Ve Esaslara İlişkin Yönerge, 02.10.2017 tarihli ve 19863661-20-E.15575022 sayılı Makan Onayı ile uygun bulunmuş olup Ekim-2017 tarihli ve 2721 sayılı Tebliğler Dergisinde yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Makamlarınızca da uygun görülmesi halinde; “Millî Eğitim Bakanlığı Önceki Öğrenmelerin Tanınması, Denklik Ve Ölçme Değerlendirme İşlemleri İle İlgili Usul Ve Esaslara İlişkin Yönergede Değişiklik Yapılmasına Dair Yönerge”nin uygulamaya konulması hususunu Olurlarınıza arz ederim.'' denilmiştir.

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖNCEKİ ÖĞRENMELERİN TANINMASI, DENKLİK VE ÖLÇME DEĞERLENDİRME İŞLEMLERİ İLE İLGİLİ USUL VE ESASLARA İLİŞKİN YÖNERGEDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNERGE

MADDE 1- Ekim-2017 tarihli ve 2721 sayılı Tebliğler Dergisinde yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Önceki Öğrenmelerin Tanınması, Denklik Ve Ölçme Değerlendirme İşlemleri İle İlgili Usul Ve Esaslara İlişkin Yönergenin 5 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Bu Yönergeye göre; Bakanlıkça veya Bakanlık ile diğer kurum ve kuruluşların iş birliği sonucunda verilmiş veya yurt dışından alınmış; diploma, öğrenim durum belgesi, MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi, öğrenim belgesi, yüz yüze eğitimi tamamlama belgesi, tasdikname, kurs bitirme belgesi, yetki belgesi, sertifika, hizmet belgesi ve İŞKUR kurs bitirme belgesi/sertifikası önceki öğrenmelerin doğrulanması süreçlerinde değerlendirmeye tabi tutulacak belgelerdir.”

MADDE 2- Aynı Yönergenin 7 nci maddesinin altıncı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

(6) Ustalık veya İşyeri Açma belgesine sahip olup aynı alanda farklı bir daldan belge almak için Ek-1 Form ile başvuru yapanlar, ustalık sınavına alınırlar.

MADDE 3- Aynı Yönergenin 8 inci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

(3) Prim döküm belgesinde meslek kodunun olmaması veya kişinin beyanı ile farklılık göstermesi durumunda;

a) Ek-1 Formdaki Hizmet Belgesi bölümünün işyeri tarafından doldurulup onaylanması halinde işyerinin beyanına göre,

b) İşyerinin kapandığını Vergi Dairesi veya Sosyal Güvenlik Kurumundan belgelendirenlerin ise kendi beyanına göre, işlem yapılır.

MADDE 4- Aynı Yönergenin 8 inci maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

(4) Bağ-Kur hizmet belgesindeki hizmet süresi ile vergi dairesinden onaylı vergi mükellefiyet belgesindeki hizmet süresi farklı olanlar ile emekli olduktan sonra kendi namına iş yeri açanların hizmet süresi, vergi dairesinden onaylı vergi mükellefiyet belgesine göre hesaplanır.

MADDE 5- Aynı Yönergenin 13 üncü maddesinin beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(5) Kanun kapsamına alınmadan önce;

 a) Bakanlık ve meslek odaları iş birliğiyle verilmiş olan kalfalık ve ustalık belgeleri; ilgili meslek odalarından alınacak resmi yazı ile doğrulanması halinde Kanunun 35 inci maddesi kapsamında dengi belgelerle değiştirilir. Meslek odalarının ildeki üst kuruluşları, kapsama alınan meslek dallarında verdikleri belgelerin listelerini, kapsama alma tarihini izleyen 30 gün içinde il millî eğitim müdürlüğüne gönderir.

b) (a) bendi kapsamında kalfalık ve ustalık belgesi düzenlenmeyen ve Kanun kapsamına alınan 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununa göre vergiye tabi olmayan üretici ve yetiştiricilerin faaliyet gösterdiği meslek dalları ile 14/4/2021 tarih ve 31454 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kuyum Ticareti Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre faaliyet gösterilen meslek dallarında, ilgili oda/birlik veya resmi kurumlara kayıtlı olduğunu belgelendirenlerden, kapsam tarihinden önce en az iki yıl kayıtlı olanlara kalfalık belgesi, en az beş yıl kayıtlı olanlara ise ustalık belgesi Kanunun 35 inci maddesi kapsamında doğrudan düzenlenir.”

Yürürlük

MADDE 6- (1) Bu Yönerge onayı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 7- (1) Bu Yönerge hükümlerini Millî Eğitim Bakanı yürütür.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.