KamuMeb

Asgari Ücret ve Eyt'de Son Anlar

EKONOMİ

AK Parti Erzurum İl Başkanlığı ziyaretinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücret ve EYT konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

20 Aralık 2022 tarihinde Salı günü yapılacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu 3. Toplantısı öncesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, ''Emekçilerimizin beklediği, işverenlerimizin de ödeyebileceği bir ücret seviyesinde uzlaşma sağlayacağız. Asgari ücret sosyal devletin çalışanları koruduğu bir ücrettir. Evet asgari ücreti devlet vermez, işverenler verir ama işçilerini koruyacak bir asgari ücret rakamında uzlaşmayı devlet belirler. Bizim de burada temel fonksiyonumuz budur. Birçok sorunu çözdük, bunları da çözeceğiz.

Emekçilerimizi koruyan, onları tatmin eden onların hayat şartlarını aşmalarına katkı yapacak bir ücret seviyesinde, Türkiye rahat bir nefes alır diye düşünüyorum.

EYT’yi de bu ay sonuna kadar tamamlayıp bitireceğimizi kamuoyuyla paylaştık. Bazı teknik sorunlar var, o sorunlar çözülüyor. Eskiden dijital ortam yoktu, emeklilerimiz ya da emekli olacağını düşünen yurttaşlarımız şimdi müracaat ediyorlar, dosyalarını buluyoruz. Dijital ortama taşınmamış dosyalar var, bir yerde çalışmış oradan ayrılmış, ara vermiş ya da vermemiş gibi birçok sorun var. Bütün bu bilgilerin ve verilerin ortaya çıkmasından sonra toplu değerlendirmesini yapacağız. O zaman da o sorunun nasıl çözüleceğine dair karar verilecek. Çalışmamızı ayın sonuna kadar inşallah meclis gündemine intikal ettirecek hale getireceğiz.

Emeklilerimizle ilgili her yıl aralık ayında çalışmamızı tamamlıyoruz. Enflasyona onları da mağdur etmeyecek, enflasyonun negatif etkisini ortadan kaldıracak düzenlemeyi Sayın Cumhurbaşkanımızla paylaşacağız. Onu da açıklayacağız.

Yani Çin’den sonra pandemi krizi başladı, oradan en güçlü çıkan birkaç ülkeden biriyiz ve büyüme konusunda dünya ölçeğinde ikinci sırada olan ülkeyiz. Bu fevkalade önemli bir şey. Türkiye yüzde 7 büyüdüğü zaman yaklaşık 1 milyon 250 bin istihdam yaratıyor. Türkiye’nin dış ticareti katlanıyor ve gelişiyor. Türkiye aylık ortalama 20 milyar dolarlık ihracat yapıyor. Dolayısıyla Türkiye’nin yoluna devam etmesi ve bu gücü artırması gerekiyor. Bu ancak demokrasiyle ve millet iradesiyle olur. Milletin iradesi güçlendikçe Türkiye güçleniyor.

Türkiye’yi kendi coğrafyasında etkisiz hale getirmek isteyenler, Akdeniz’den uzaklaştırmak isteyenler, Libya’da, Suriye’de, Irak’ta, Kafkaslarda işin ne diyenler var. Türkiye barışı kuran ve inşa eden bir ülke. Bütün bunlar Türkiye’nin gücünün ifadesi. Dostlarımızı çoğaltacağız. Kendi kültür coğrafyamızdaki ülkelerle ilişkilerimizi daha da sağlamlaştıracağız.

Türkiye güçlendikçe bu bölgede de barış kuracaktır. Bölgedeki istikrarı sağlayacaktır. Bu istikrar bizim de gelişmemize katkı yapacaktır. Netice itibarıyla Türkiye’nin sorunlarının çözümü mümkün olan sorunlardır. Önümüzdeki her sorun çözülebilir sorundur. Yeter ki Türkiye’de demokrasi işlesin, yeter ki Türkiye’nin esas gücünü oluşturan millet iradesi işlesin. Biz bu iradenin temsilcileri olarak her sorunun üstesinden geliriz.'' dedi.

Kızılcahamam'daki bir otelde, Hizmet-İş Sendikası 14. Genel Kuruluna katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Ertuğrul Soysal, emeklilikte yaşa takılanlar konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Ertuğrul Soysal, ''İşin teknik detaylarına vakıf olmadan yapılacak eleştiriler gerçekçi ve yapıcı olmayacaktır. Yaş şartı olmadığında emekli olabileceklerin sayısı 1,6 milyon civarında. Bu sayı daha artacaktır. Bu nedenle emeklilerimizin hem kamu bütçesine hem de işverene getireceği ilave yükü doğru hesaplamak ve buna göre aksiyon almak durumundayız. Bakanlık olarak hedefimiz, yıl bitmeden çalışmalarımızı tamamlamak, Meclis'e sunmak yönünde. Sayın Cumhurbaşkanımızın da bu yönde açıklamaları oldu. Öyle inanıyorum ki bir ay sonra biz artık EYT sorununu konuşmayı bırakmış olacağız.'' dedi.

TBMM Genel Kurulunda 2023 yılı bütçe görüşmelerinin son gününde AK Parti Grubu adına söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, ''15 gün sonra hepsine şahit olacağız. Yıl sonuna kadar 500 bine yakın sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesine ve EYT'li kardeşlerimizin durumlarının yasayla düzenlenmesine hep beraber şahit olacağız.

Aşk ile koşan yorulmaz. Bu nedenle 'güçlü birey güçlü devlet' diyoruz. AK Parti olarak ülkemizde, bölgemizde ve tüm dünyada barışın, adaletin ve refahın tecellisi için çalıştık, çabaladık. Bu konuda 'insanı yaşat ki devlet yaşasın' anlayışı içinde politikalarımızın temeline insanı aldık. Tarihimizin en büyük kalkınma hamlelerinin hizmet ve eserlerle buluşturulduğu 20 yıllık şanlı bir geçmişimiz var. Yaptıklarımız, yapacaklarımızın teminatı.

Muhtıra ve darbe teşebbüslerini, 15 Temmuz darbe girişimini, uluslararası vesayet odaklarının her türlü tehdit ve operasyonlarını, ekonomik saldırılarını, terör saldırılarını, sarsılmaz bir iradeyle karşıladık ve vesayet düzenini tarihin çöp sepetine hep beraber attık. İrademizi içeridekiler de dışarıdakiler de teslim alamadı ve asla alamayacak.

Yüzde 50+1 ile doğrudan millet tarafından seçilen cumhurbaşkanının üzerinde çoklu vesayet sistemini öneriyorlar, baş vesayetçi konumuna da altılı masayı koyuyorlar. Yürütmeyi çift başlı hale getiriyorlar; bir cumhurbaşkanı, bir de partili başbakan. Hani yürütmenin başı partili olmamalıydı? Kendi içinizde çelişki ortaya koyuyorsunuz. Aynı zamanda doğrudan bir kereliğine halka hesap vermeyecek bir cumhurbaşkanını 7 yıllığına halk tarafından seçtiriyorsunuz. Yüzde 50+1 ile seçiliyor, yürütmenin başı oluyor, parlamentoyu feshetme yetkisi getiriyorsunuz ancak yüzde 20-25'le başbakanın emri altına sokmaya çalışıyorsunuz. Bu, eşyanın tabiatına aykırı, bu gömleğin ilk düğmesini hakikaten yanlış iliklemek demek. 2023 bütçesini de biz getirdik, inşallah gelecek 5 yılın bütçesini de AK Parti olarak biz yapacağız. 2028 için beyhude hayallerinizi şimdiden kurmaya başlayabilirsiniz.

Buckingham Sarayı'na, Versay Sarayı'na, Beyaz Saray'a danışmanlık yapanları sonunda size de danışman olarak atamışlar. Anlaşılan, yabancı sarayların bendesi olmak için çırpınıp duruyormuşsunuz. Meğer onun için 'tek adam, tek adam', 'saray, saray' diye bağırıp çağırıyormuşsunuz. İthal danışmanlarınızla muradınıza ereceğini zannediyorsunuz ama nafile. Altılı masa olarak hangi saraydan medet umarsanız umun, milletimiz arkanızdaki saraylarla birlikte alayınızı hezimete uğratacak ve yenileceksiniz.'' dedi.

2023 yılı bütçesinin tümü üzerinde hükümet adına söz alan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, aralık ayı sonuna kadar asgari ücreti makul düzeyde belirleyeceklerini, çalışanları enflasyona ezdirmeyeceklerini; 2023 yılı kredi burs rakamlarını lisans öğrencileri için 850 liradan 1250 liraya, yüksek lisans öğrencileri için 1700 liradan 2 bin 500 liraya, doktora öğrencileri için 2 bin 550 liradan 3 bin 750 liraya çıkardıklarını; emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili düzenlemeyi hükümet olarak söz verdikleri gibi bu ay tamamlayacaklarını ifade etti.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.