KamuMeb

Engelliler İçin Ayrılan Kontenjanın Artırılması Kanun Teklifi (7 Eylül 2023)

ENGELLİ - EKPSS

28/2 Dönemi ve Yasama Yılı 2/1567 Esas Numaralı 7 Eylül 2023 tarihli Devlet Memurları Kanunu ile İş Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Yeniden Refah Partisi İstanbul Milletvekili Suat Pamukçu tarafından TBMM'ne sunuldu. Teklif ile; kamu ve özel sektör işyerlerindeki engelliler için ayrılan kontenjanın artırılması amaçlanmaktadır.

Kanun Teklifi'nin Genel Gerekçesi'nde ''Kanun teklifimizle, uzun yıllardır az miktarda Engelli kamu personeli atanmasından doğan mevcut işsiz engelli vatandaşın bir an önce istihdam edilmesinin sağlanması ve kotaların dolması halinde kanunun gereğinin aksatılmadan uygulanması ile bu ve benzeri problemlerin ortadan kaldırılması amaçlanmıştır.

BM Engelli Hakları Sözleşmesinin 27. maddesinde; 'Engelli vatandaşlar diğer vatandaşlarla eşit koşullar altında çalışma hakkına sahiptir. Devlet bu hakkın yaşama geçirilmesi için gerekli tedbirleri alır' denilmektedir.

2023 yılı başında yaşadığımız deprem felaketi sonrası engelli durumuna gelen vatandaş sayılarımızı da hesapladığımızda %40 ve üzeri rapora sahip engelli vatandaş sayımız 11 milyona yani ülke nüfusuna göre %13 e ulaşmıştır.

Engelli vatandaşlarımızın sorunlarından birisi de %40-50 civarında raporu olanlardır. Bu orana sahip vatandaşlarımız normal işler için istenen sağlık raporunda engelli göründüğü için toplumsal mağduriyeti gidermek adına Engelli kotasının güncellenmesi mecburi hale gelmiştir.

2022 yılında yapılan EKPSS sınavına 95.017 aday olarak müracaat etmiş olup IŞKUR'un Haziran 2023 raporuna göre ise 84.781 işsiz engelli bulunmaktadır. Şu an kamuda istihdam edilen engelli sayısı ise 65.662 dir.

Kamu 'da mevcut kotaların neredeyse tamamının dolu olduğu yönünde gelen raporlar neticesinde işsiz konumda olan engelli vatandaşların kota oranları güncellenerek iş sahibi yapılması gerekmektedir. Ülkelerin işsizlik oranları o ülkenin gelişmişliğini göstermekte ve birçok parametrede değer olarak kabul edilmektedir.

Engelli istihdamı bir sosyal sorumluluk olup özel yetenekli bireylerin topluma kazandırılması ve sosyalleşmesi için yeteneklerine göre istihdam edilmesi engelli vatandaşların ve aynı zamanda toplumun huzur ve refahına katkıda bulunacaktır.'' denilmiştir.

MADDE GEREKÇELERİ

Madde 1. Madde ile kamuda mevcut engelli çalıştırma kota oranı %3 ten %6 ya artırılmakta ve kota oranının her işe alımda korunması amaçlanmıştır.

Madde 2. Madde ile 4857 sayılı iş kanununa göre istihdam edilen engelli kota oranları "özel sektör iş yerlerinde" ve "kamu işyerlerinde" %1 oranında artırılmaktadır.

Madde 3. Yürürlük maddesidir.

Madde 4. Yürütme maddesidir.

DEVLET MEMURLARİ KANUNU İLE İŞ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1-14/7/1965 tarihli ve 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 53 üncü Maddesinin birinci fıkrasında yer alan "%3" ibareleri"% 6" şeklinde değiştirilmiş ve fıkraya aşağıdaki cümle eklenmiştir.

"Ayrıca, bu Kanun kapsamında atama yapan her kurum, atadığı personel sayısının %6'sı kadar bir sonraki atama döneminde engelli personel ataması yapmak zorundadır."

MADDE 2- 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu'nun 30 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan "özel sektör işyerlerinde yüzde üç engelli" ibaresi "özel sektör işyerlerinde yüzde dört engelli" ve "kamu işyerlerinde ise yüzde dört engelli" ibaresi "kamu işyerlerinde ise yüzde beş engelli" şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 3- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Kanun Teklifine https://cdn.tbmm.gov.tr/KKBSPublicFile/D28/Y1/T2/WebOnergeMetni/a6562321-2eb6-41f9-b938-521342f6a04b.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.