KamuMeb

Engelliler TBMM Önünde Seslerini Duyurdu

ENGELLİ - EKPSS

3 Aralık Uluslararası Engelliler Günü dolayısıyla TBMM önünde bir araya gelen sivil toplum örgütü temsilcileri, pandemi nedeniyle engellilerin sorunlarının arttığına dikkat çekerek kamuda engelli kontenjanlarının artırılmasını ve sosyal yardımlarda düzenleme yapılarak engellileri ailelerine bağımlı hale getiren uygulamaların sonlandırılmasını istedi.

Engellilerin İstihdamda Hakları Platformu temsilcileri 3 Aralık Uluslararası Engelliler Günü dolayısıyla engelli yurttaşların acil taleplerine dikkat çekmek amacıyla TBMM önündeki Meclis Parkı’nda basın açıklaması yaptı. 

Açıklamaya, Türkiye Körler Federasyonu, Türkiye Sakatlar Federasyonu, İşitme Engelli Aileleri Derneği, Altınokta Körlere Hizmet Vakfı gibi çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.

Açıklamada engellilerin; kamuda istihdam kotasının artırılması, muhtaçlık aylığı ve evde bakım hizmetini düzenleyen yasaların değiştirilmesi, engellilerin resen emekliliğe sevk edilmesine neden olan 696 sayılı KHK’nın iptal edilmesi, engellilik ölçütlerinde belirsizliklerin giderilmesi ve pandemi döneminde engellilerle ilgili yeni tedbirler alınması talep edildi. Açıklamaya CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP milletvekilleri Utku Çakırözer ve Özkan Yalım, İYİ Parti Ankara Milletvekili Halil İbrahim Oral ile HDP Milletvekilleri Musa Piroğlu, Züleyha Gülüm, Kemal Peköz de katılarak destek verdi.

Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİMSEN) Engelliler Komisyonu Başkanı Ayşe Sarı, kamuda engelli kotasının yüzde 6’ya çıkarılması gerektiğini savunarak, bu yıl içerisinde en az 7 bin engellinin kamuda istihdam edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Yüzbinlerce engellinin atama beklediğini söyleyen Sarı, “Pandemiden en ağır ve yıkıcı biçimde etkilenen yine engelli bireylerdir. Bugün ücretsiz izne ayrılan engelliler var. Başka bir iş arayamıyorlar, sosyal yardımlardan yeteri kadar yararlanamıyorlar. Ailelerine bakanlar var. Kan ağlayan insanlar var. Bunları görmek lazım. İşten çıkarılma yasağı kalktığında ilk işten çıkarılacak olanlar engelli çalışanlar. Şu an var olanlar da güvencesiz koşullarda çalışıyorlar. Pandemi döneminde iş sağlığı ve güvenliği hiçe sayılmış durumda” diye konuştu.

Türkiye Sakatlar Derneği Başkanı Şükrü Boyraz da, Sağlık Kurulu Rapor Yönetmeliği’nde sık sık düzenleme yapıldığını kaydederek daha önce engelli sayılan birinin kriterlerin değişmesi ile engelli sayılmadığını, bu durumun hak kayıplarına neden olduğunu ifade etti.

Türkiye Körler Federasyonu Başkanı Suha Sağlam ise, 696 sayılı KHK ile taşeron işçilerin sürekli işçi statüsü ile kamuya geçtiğini hatırlatarak 15 yılı dolduran engellilere emekli olmaları için baskı yapıldığını ifade etti. KHK ile verilen hak nedeniyle engellilerin emekliliğe zorlanmaması gerektiğini söyleyen Sağlam, “696 sayılı KHK’nın bu maddesinin iptal edilmesini talep ediyoruz” dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.