KamuMeb

Biruni Üniversitesi’nde ’’Spina Bifida Farkındalık Konferansı’’

GÜNCEL

KamuMeb.net - BİRUNİ Üniversitesi, Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr.Ahmet Belce önderliğinde “Engelsiz Biruni Kulübü” öğrencileri tarafından organize edilen ‘’Spina Bifida Farkındalık Konferansı” 7 Kasım 2019 tarihinde Biruni Üniversitesi Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

KamuMeb.net - Prof.Dr. Ahmet Belce, Spina Bifida nedir? Nasıl önlenir? konularında Biruni Üniversitesi Özel Eğitim Öğretmenliği ve Ebelik bölümü öğrencilerine çok değerli bilgiler aktardı. Spina Bifida dünyada en sık rastlanan doğumsal anomalilerden biri olup açık omurilik anlamına geldiğini belirten Prof.Dr.Ahmet Belce, hamileliğin ilk ayı içinde anne karnındaki bebeğin omuriliğinin düzgün olarak kapanmaması sonucu Spina Bifida’nın oluştuğunu ve Türkiye’de her 1,000 bebekten 3’ünün Spina Bifidalı olarak dünyaya geldiğini sözlerine ekledi. Prof.Dr.Ahmet Belce, planlı gebeliğe dikkat çekerek doğurganlık yaşına gelmiş veya hamile kalmayı planlayan tüm kadınların hamile kalmadan en az 3 ay öncesinden günlük 400 mikrogram Folik Asit takviyesi almalarının önemini vurgulayarak folik asit takviyesinin Spina Bifida’yı %70 oranında önlediğine dikkat çekti.

Konferansa katılan Türkiye Spina Bifida Derneği İstanbul Şube Başkanı Dilek Nalçakan ise Spina Bifidalı çocuk sahibi ailelerin ve Spina Bifidalı bireylerin yaşadığı sorunları dile getirerek, özellikle toplumumuzda engelli bireylere nasıl davranılması gerektiği konusunda halkımızın daha fazla bilinçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Engelli çocukların okul yaşamında karşılaştıkları problemlerin çözümünde ise okul-veli-öğretmen işbirliğinin çok önemli olduğunu ve bu çocukların diğer yaşıtları ile eşit şartlarda eğitim görmesi durumunda yüksek öğrenimlerini tamamlayıp meslek sahibi olabildiklerini sözlerine ekledi. Spina Bifidalı çocuk sahibi ailelere de seslenen Dilek Nalçakan, Spina Bifidalı çocukların sosyalleşmesi ve öz güvenlerinin gelişmesi için sosyal yaşamdan uzak tutulmamaları ve diğer çocuklar gibi toplumun içinde yer almaları gerektiğini vurgulayarak, ailelerin çocuklarını, yetenekleri doğrultusunda sanatsal veya sportif yönden desteklenmelerinin önemini anlattı.

Konferansın son bölümünde ise 2012 TRT Belgesel Ödülleri Ulusal Profesyonel Kategori’de Kültür ve Turizm Bakanlığı ödülüne layık görülen “800 Kilometre Engelli” filmi, fiziksel engelli iki arkadaşın bir motosiklet ve ona takılı yolcu sepeti ile İstanbul’dan Muğla’ya yaptıkları on üç günlük yolculuğu anlatıyor. Emekli gazeteci Hüseyin Eroğlu (48), yıllardan beri ressam arkadaşı Aydın Erkuş (52)’un motoruyla çıkmayı hayal ettiği yolculuğu gerçekleştirirken, çoğu engelli gibi bir yerden bir yere “götürülen” değil “giden” olma fırsatını yakalıyor. İki arkadaş yolculukları boyunca bir yandan merak ettikleri yerleri görmeye çalışırken diğer yandan engellilerin yaşamlarına, sorunlarına toplum olarak ne derece kafa yorduğumuzu, tutum ve davranışlarımızın onları nasıl etkilediğini düşünmemizi sağlamaya çalışıyorlar.

25 Ekim Dünya Spina Bifida Farkındalık Günü”ne özel olarak gerçekleştirilen bu konferans hem bilimsel hem de sosyal yönden dinleyicilerine çok önemli bir farkındalık yarattı. Böylesine anlamlı bir etkinliği organize eden Biruni Üniversitesi yöneticilerine, Prof.Dr.Ahmet Belce’ye ve “Engelsiz Biruni Kulübü” öğrencilerine gönülden teşekkür ederiz.

KamuMeb.net - özel haber

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.