KamuMeb

Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi (8 Mart 2021)

GÜNCEL

27/4 Dönemi ve Yasama Yılı 2/3451 Esas Numaralı 8 Mart 2021 tarihli 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal tarafından TBMM'ne sunuldu. Teklif ile Hayvanları Koruma Kanunu'nun adının, 'Hayvan Hakları Kanunu' şeklinde değiştirilmesi ve tüm hayvanları kapsayacak şekilde hayvan hak ihlallerinin engellenmesi ile hayvanların barınma, beslenme, tedavi ve bakımı gibi temel ihtiyaçlarını sağlamaya yönelik düzenlemeler yapılması amaçlanmaktadır.

Hayvanlar, insanlar tarafından önce hem besin kaynağı olarak hem de binek olarak görülmüştür İlerleyen zamanlarda ise tıp alanı başta olmak üzere çeşitli nedenlerle denek olarak kullanılmışlardır. Hayvanlar çok eski tarihlerden beri deneysel amaçlarla kullanıldığı için hayvan haklarının korunması yönünde yapılan ilk düzenlemeler de hayvanların deneysel çalışmaları konusuna karşıt yapılan düzenlemelerdir. Hayvanlara ilişkin birçok ülkede düzenlemeler yapılmış, UNESCO öncülüğünde Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi düzenlenerek 1978 yılında kabul edilmiştir. Ülkemizde ise ik yasal düzenleme Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Sözleşme ve 24 Haziran 2004 tarihinde kabul edilen Hayvanları Koruma Kanunu'dur.

Ülkemizde hayvan hakları 5119 sayılı Hayvan Hakları Kanunu ile düzenlenmektedir. 5119 sayılı kanun uyarınca bütün hayvanların eşit ve yaşam hakkının olduğuna ilişkin hüküm bulunmaktadır. Türk Ceza Kanunu'nda hayvanlarla ilgili olarak doğrudan veya dolaylı birçok hüküm bulunurken Anayasa'mızın orman varlığı ve orman alanlarının korunması ile ekosistemin korunmasının sağlanmasına ilişkin düzenlemeleri ile hayvanların korunması açısından da büyük önem taşımaktadır. Çevrenin bir unsuru olan hayvanların korunmasının gerekliliği, hukukun genel amaçları içinde yer almaktadır. Her ne kadar hayvanların bazı haklara sahip olması ve bunların hukuk alanında korunması düşüncesi ile mevzuatımızda düzenlemeler yapılmış olsa da bu düzenlemeler ile hayvanlar hak sahibi yapmamaktadır. Düzenlenen mevzuat hükümleri ile insan davranışlarının düzenlenmesi amaçlanmaktadır. Zira hayvanlara, kişilere tanınan hak anlamın hak tanınması olağan dışıdır. Hayvanlar hakka sahip bir varlık olarak kabul edilseler dahi bu hakkı kullanma ehliyetinden yoksundurlar. Hayvanları korumaktaki asıl amaç ise insanlar ile hayvanların eşit olmalarını sağlamaktan ziyade hayvanların acı ve işkence çekmelerinin önüne geçmek, ölmelerine engel olmak, aç kalmalarını engellemek, insani duygular ve isteklerden dolayı hayvanların doğal ortamlarından koparılmalarını engellemek amacıyla insan hakları ve ahlaki normlar ile doğru orantılı bir şekilde hareket etmektir.

Kanun teklifi için https://www2.tbmm.gov.tr/d27/2/2-3451.pdf linkini tıklayabilirsiniz.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.