KamuMeb

Yetiştirme Yurtlarında Kalmış Olan Kadınları İlgilendiren Kanun Teklifi

GÜNCEL

2/3170 Esas Numaralı 2 Kasım 2020 tarihli Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin tarafından TBMM'ne sunuldu.

Teklifte; yetiştirme yurtlarında kalmış olan kadınlardan geliri olmayanlara aylık harçlık verilmesi, SGK primlerinin ödenmesi ile çeşitli sosyal imkânlar sağlanması düzenlenmektedir.

Bilindiği gibi aile; anne-baba ve çocuklardan oluşan ve üyeleri arasında sevgi, saygı ve dayanışmanın bulunduğu bir topluluğun gene adıdır. Ülkemizdeki aileler; çocuklarının yaşam tarzlarına, yetiştirilmelerine ve ekonomik hayatlarına sunabilecekleri katkıları göz önüne alarak hareket etmektedir.

Bu felsefe, inanç ve ideallerle hareket eden ailelerimizle birlikte yetişen özellikle kız çocuklarımız bir bakıma şanslıdır. Ancak ailelerinden uzak veya hiçbir aile üyesi bulunmadığı için yetiştirme yurtlarında yapayalnız büyümek zorunda kalan kız çocuklarımızın durumu ayrıca irdelenmelidir.

Yaşamın anlamına tam olarak varabilmek adına büyük bir mücadele veren kız çocuklarımızın yetiştirme yurtlarında kaldıkları 18 yaşına kadar olan süreç aslında bundan sonraki yaşamlarına yön verebilmeleri adına önemli bir süreçtir.

Ailenin çocuğun gelişim, kişiliği ve ruhsal dünyası açısından çok önemli olduğu bir gerçektir. Anne-baba yoksunluğunun çocuk üzerinde oldukça olumsuz etkileri vardır. Özellikle yetiştirme yurdunda barınan çocukların, ailesinden ayrı yaşamaları nedeniyle bazı psikolojik problemleri olabileceği düşünülmektedir.

Ülkemizde korunmaya muhtaç çocuklar alanında hizmet verilen yetiştirme yurdu ve çocuk yuvalarında yaklaşık olarak 24 bin çocuğumuz barınmaktadır. 24 bin çocuğumuzun 10 bininin kız çocuğu olduğu tahmin edilmektedir.

Türkiye'de kadına yönelik şiddet, taciz ve tecavüz ile birlikte iş yaşamında ve toplumsa alanda ötekileştirme, ayrıştırmanın sona ermemesi nedeniyle yetiştirme yurtlarında kalan kız çocuklarımızın yurtlardan sonraki hayatlarının da garanti altına alınmasını zorunlu kılmaktadır.

Sunduğumuz değişiklik teklifi, 18 yaşınan veya üniversite eğitimlerini aldıktan sonra iş yaşamına atılacak kız çocuklarımızın iş dünyasında yaşayacakları olumsuzluklar, işten ayrılma, iş göremezlik veya engellilik durumlarında gelir elde edebilmeleri ve emekli olabilmelerini kolaylaştırıcı adımlar atılmasını amaçlamaktadır.

Kanun teklifine https://www2.tbmm.gov.tr/d27/2/2-3170.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.