KamuMeb

Çevre Mühendisliği Bölümü Mezunlarının Çevre Görevlisi Olarak Geçen Hizmet Sürelerinin Kazanılmış Hak Aylığında Sayılması Gerektiği (3 Temmuz 2023)

KAMU PERSONELİ

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü tarafından E-53773008-622.02-6758284 sayılı Çevre Mühendisliği Bölümü Mezunlarının Çevre Görevlisi Olarak Geçen Hizmet Sürelerinin Kazanılmış Hak Aylığında Sayılması Gerektiği konulu 3 Temmuz 2023 tarihli resmi yazı Belediye Başkanlığına gönderildi.

Yerel Yönetimler Genel Müdürü Bakan a. ... imzalı resmi yazıda ''Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği bölümü mezunu olup Başkanlığınızda 657 sayılı Kanuna tabi mühendis kadrosunda görev yapan personelin daha önce çevre görevlisi olarak geçen hizmet süresinin kazanılmış hak aylığında sayılıp sayılamayacağına ilişkin 2 Haziran 2023 tarihli ve 83527661-622.03-14119 sayılı yazı incelenmiştir.

Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36/C maddesinin birinci fıkrasında, ''Teknik Hizmetler Sınıfına girenlerden memurluğa girmeden önce yurt içinde veya yurt dışında mesleklerini serbest olarak veya resmi veya özel müesselerde ifa edenlerle memuriyetten ayrıldıktan sonra bu işlerde çalışarak yeniden memuriyete girmek isteyenlerin teknik hizmetlerde geçen süresinden bu kanun ve bu kanunun 87'nci maddesinde sözü edilen kurumlarda geçen sürenin tamamı ve geri kalan sürenin 3/4'ü toplam memuriyette geçmiş sayılarak bu süreler her yılı bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir.'' hükmü yer almaktadır.

Mezkur hüküm ile teknik hizmetler sınıfına girenlerden memurluğa girmeden önce yurt içinde veya yurt dışında mesleklerini serbest olarak veya resmi veya özel müesseselerde ifa edenlerin bu her üç yıl için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilmesi imkanı getirilmiştir. Bu şekilde intibak yapılabilmesi için ilgililerin teknik hizmetler sınıfında bulunmaları, kurumlarına müracaat etmeleri ve sosyal güvenlik kurumlarından alacakları belge ile durumlarını kanıtlamaları gerekmektedir.

Diğer taraftan, 4857 sayılı İş Kanununun 28'inci maddesinde, 'İşten ayrılan işçiye, işveren tarafından işinin çeşidinin ne olduğunu ve süresini gösteren bir belge verilir.

Belgenin vaktinde verilmemesinden veya belgede doğru olmayan bilgiler bulunmasından zarar gören işçi veyahut işçiyi işine alan yeni işveren eski işverenden tazminat isteyebilir. Bu belgeler her türlü resim ve harçtan muaftır.'' hükmü yer almaktadır.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.