KamuMeb

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Çalışanlarının Sorunlarına İlişkin Soru Önergesi

KAMU PERSONELİ

27/4 Dönemi ve Yasama Yılı 7/41489 Esas Numaralı 22 Şubat 2021 tarihli Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı çalışanlarının sorunlarına ilişkin Soru Önergesi Saadet Partisi Konya Milletvekili ABDULKADİR KARADUMAN tarafından TBMM'ne sunuldu.

Türkiye'de faaliyet gösteren 1000 Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı 10 bin çalışanı işe alınırken, devlet memurlarında aranan genel şartlar yanında, görevin niteliğine göre; 4 yıllık yükseköğrenim, kamu personeli seçme sınavı puanı, yabancı dil ve bilgisayar bilgisi gibi şartlara tabi tutuluyor. Memur gibi işe alınan, memur gibi görev yapan ama işçi statüsünde çalışan vakıf görevlileri kadro istiyor.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarında asli görevler için vakıf müdürü, sosyal yardım ve inceleme görevlisi, muhasebeci, büro görevlisi, yardımcı hizmetli unvanları ile çalışanlar bulunuyor. Vakıf personeli belirsiz süreli iş sözleşmesiyle çalıştırılıyor. Vakıf çalışanları imzaladıkları sözleşme nitecesinde de 4857 Sayılı İş Kanunu'na tabi olarak çalışıyor. Sosyal güvenlik açısından da SSK'lı olarak işçi statüsündedirler. Memur gibi iş güvenceleri, memurların yararlandığı sosyal ve mali hakları ve tayin hakları bulunmuyor. Başka bir ilde çalışan biri ile evlenmeleri halinde, memur gibi eş durumundan tayin şansları yok. Ancak çalıştıkları vakıf ile gidecekleri vakıf arasında ikili görüşmelerle vakıflara transfer olabiliyorlar. Bu da oldukça zor, böyle bir durumda kıdem tazminatları iptal ediliyor.

İllerde valilik, ilçelerde ise kaymakamlıklara bağlı olarak Bakanlığınızın çalışma alanı içerisinde yer alan 2022 Sayılı Yasa kapsamındaki kamu hizmetlerini sağlayan SYDV'lerin Bakanlığınızın asli unsuru sayılmaması açıklama gerektiren bir durumdur.

Bu bağlamda;

1- Bakanlığınızın Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarını asli unsur saymamasının sebebi nedir?

2- SYDV personellerinin kamu çalışanı sayılarak kadroya geçirilmesi doğrultusunda önümüzdeki süreçte bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?

3- SYDV'ler 2022 Sayılı Yasa kapsamındaki hizmerleri yaparken Bakanlığınız ile vakıf arasında nasıl bir koordinasyon sağlanmaktadır? Bu hizmetler Bakanlığınızın talebi ile mi vakıf aracılığıyla sağlanıyor?

4- Yaklaşık 10 bin SYDV çalışanının mapduriyetleri ile ilgili Bakanlığınıza ulaşan talepler doğrultusunda şimdiye kadar yaptığınız herhangi bir çalışma olmuş mudur?

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.