KamuMeb
2024-05-08 12:50:43

Orta Yol

Betül FIRAT

08 Mayıs 2024, 12:50

Bazen uçlarda yaşasak da hayatta orta yolu bulmamız gerektiğinin de farkında oluruz. Her zaman buluşacak ortak bir payda olur. 

Genellemeleri ne kadar sevmesek de konu meselelerin düğümlenmemesi olunca yine bir şekilde anlaşmaya varılması gerektiğinin farkında olunuyor. 

Aslında konu anlaşabilmekte. Anlaşma sağlanması için de belli bir noktada buluşmak gerekli. 

Herkes bir köşeye çekilirse anlaşma sağlanamayacağı gibi hiçbir mesele de açıklığa kavuşmayacaktır. 

Sonuçta belli bir topluma ait bireyler olarak eninde sonunda orta yol bulmaya mailimizin olması da normal. 

Orta yol bulmak kendimizden ödün vermek anlamına da gelmemelidir. Prensiplerimiz var elbette ki. Her olay ve durumda da sergilediğimiz prensiplere bağlı da kalmamız gerekli. Orta yol bulmak prensiplerden vazgeçmek değildir. 

Sonuçta orta yolu da belli bir çerçevede bulmak gerekli ki kimse kendinden ödün vermesin.

Bazı durumlarda gereksiz yere gösterilen dirençler de anlamsız. En azından ayrıntılara hâkim olmak gerekli her konuda ki orta yolun nasıl bulunabileceği belli olsun.

Hayat ne o uçta ne bu uçta ilerler. Her zaman bir taraf seçmek ya da bir kesimde kalmak da gerekmez. Bu yüzden orta yol diye bir şey var. En azından gerektiği durumlarda dirlik ve düzen olması için ortak payda olması gerekli. 

Aslında bir anlamda esneklik de sağlar orta yol çünkü bir başkasının uç noktası diğerine uymaz. Taraflar için en iyisi ortasıdır çoğunlukla. 

Elzem durumlar haricinde hayatta kalmanın ön koşulu da orta yol gibidir. Toplumdan dışlanmamasını da genel geçer doğruların kabul edilmesi de orta haldeyken daha kolay olur. 

Bu demek değildir ki her şeyin olduğu gibi kabul edilmesi gerek. Durumları kendi tarafımıza yontmak da yine kişinin kendi elindedir. 

Hem orta nokta bulup hem de kendine göre uyarlamak o kadar da zor değil.

Önemli olan orta yol bulurken kendimizden olmamak…

Betül FIRAT
Yazar-Şair

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.