KamuMeb

Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğine İlişkin Soru Önergesi (3 Eylül 2021)

SAĞLIK PERSONELİ

27/4 Dönemi ve Yasama Yılı 7/51001 Esas Numaralı 3 Eylül 2021 tarihli 30 Haziran 2021 Tarihinde Yürürlüğe Giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğine İlişkin Soru Önergesi CHP Hatay Milletvekili SUZAN ŞAHİN tarafından TBMM'ne sunuldu.

5258 Sayılı Kanun'un 8. maddesine dayanılarak çıkarılan 30 Haziran 2021 tarihinde 31527 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan ve 01.07.2021 tarihinde yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nde yer alan aile hekimlerinin özlük haklarını kısıtlayan, ağır disiplin yaptırımları ve işten çıkarılmayı kolaylaştıran düzenlemeler içermektedir. Yönetmelik aynı zamanda sağlık emekçilerinin düşünce ve görüşlerini açıklamalarını kısıtlayacak, işten atılmalarını kolaylaştırılacak ve ceza yöntemleri katmerleştirecek düzenlemeleri ile insan hakkı ihlallerine yol açacak niteliktedir.

Meslek örgütleri tarafından Danıştay'a açılan dava dilekçelerinde Anayasa ve hukuka aykırılıklara dikkat çekilmektedir. Söz konusu dilekçelerde, Yönetmeliğin 1. maddesinde yer alan ''fesih şartları'' ibaresinin, 6. maddenin 3. fıkrasında yer alan ''sözlemeleri, Bakanlık adına imzalamaya ve sona erdirmeye il sağlık müdürü yetkilidir.'' ibaresinin 7. maddenin 1. fıkrasında yer alan ''bir sözleşme döneminde bu Yönetmeliğin ekinde (Ek-3 Aile Hekimliği Uygulamasında Uygulanacak İhtar Puanı Cetveli) yer alan fiillerden 5 ve daha fazla kez ihtar puanı verilmesi veya toplamda 150 ve üzerinde ihtar puanına ulaşılması halinde müdürlükçe komisyon oluşturularak değerlendirme yapılır. Değerlendirme neticesinde komisyon tarafından; yeniden sözleşme imzalanmasına veya sözleşmenin yenilenmemesine karar verilir. Aile sağlığı çalışanları için verilecek kararlarda aile hekiminin görüşü de alınır. Komisyonun teşekkülü ile çalışma usul ve esasları Bakanlıkça belirlenir.'' ibaresinin, 7. maddenin 2. fıkrasında yer alan ''Bakanlık müfettişlerince yapılacak inceleme ve soruşturma neticesine göre sözleşmenin yenilenmemesi kararı verilebilir.'' ibaresinin 7. madden,n 3. fıkrasında yer alan ''birinci ve ikinci fıkralara göre sözleşmesi yenilenmeyenler, bir yıl süreyle aile hekimi veya aile sağlığı çalışanı olmak üzere başvuruda bulunamaz.'' ibaresinin ''Sözleşmenin Feshi başlıklı 10. maddenin (maddenin 4. fıkrası hariç) tüm fıkralarının'', Sözleşmenin İhtaren Sona Erdirilmesi başlıklı 11. maddenin tüm fıkralarının ve re'sen tespitini talep ettiğimiz, kanunla düzenlemesi gerekirken yönetmelikle düzenlenmiş, aile hekimlerinin özlük haklarını ihlal eden diğer tüm maddelerin öncelikle telafisi güç ve imkansız zararların doğması ve bu hükümlerin başta Anayasamız olmak üzere kanunlara aykırılık içerdiği ifade edilmiştir. Ayrıca Yönetmeliğin ''izinler'' başlıklı 13'üncü maddesi, ''ödeme esasları'' başlıklı 18'inci ve 19'uncu maddeleri ile ''kesintiler'' başlıklı 20'nci maddelerinin de Anayasa ve kanunlarımız açısından sorunlar içerdiği belirtilmiştir.

Soru önergesine https://www2.tbmm.gov.tr/d27/7/7-51001s.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.