KamuMeb

Sözleşmeli Personel, Geçici İşçiler ve Çalışma Saatleri Açıklaması

TAŞERON İŞÇİ - SÖZLEŞMELİ PERSONEL

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Uzaktan Çalışmada İş Sağlığı ve Güvenliği Çerçevesi: Sağlıklı ve Üretken Uzaktan Çalışma" konulu panele katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, sözleşmeli personel ve geçici işçiler ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, ''İnsanın canından, yaşama hakkından daha önemli hiçbir değer olamaz. Çalışma hayatının en önemli varlığı olan insanın çalışma süreci içerisinde korunması herhangi bir şekilde paha biçilmeyecek bir öneme sahiptir. Yeni çalışma ilişkileri içerisinde çalışanların, emekçilerin sağlığının korunması bizim görevimizdir. Bu konudaki hassasiyetimiz, kurumsal yapının diğer unsurları tarafından da aynı hassasiyetle takip edilmektedir.

Yaklaşık son 20 senedir çalışma biçimleri içerisinde yeni çalışma modellerinin kurulacağına dair geniş bir tartışma vardı. Fakat pandemi süreci insanlara zorunlu bir deney yapma fırsatı verdi. Bu değişimlerin olması OECD raporlarına göre önümüzdeki 25 yıl içinde öngörülüyordu, pandemi ile birlikte bunların birçoğunu denemek durumunda kaldık. Dolayısıyla deneyince gördük ki hem kamuda hem özel sektörde yeni çalışma hayatı ilişkilerinin devreye girmesi aslında mümkün ve gerekliymiş.

Bizim çalışma mevzuatımızda iş sağlığı ve güvenliği başta olmak üzere bütün çalışma kanunumuz eski toplum yapısının ilişkilerini düzenleyen kurallara göredir. Toplumsal ilişkiler hızlı bir şekilde değişiyor, bu konularda yenilik yapmamız lazım.

8 saati biz normal olarak algılamaya başladık. Oysa yeni teknolojiler, insanın emeğini ikame eden yeni bilgiler üretim sürecine girdikten sonra 8 saat mesai artık eski alışkanlığımızın bir parçası olarak duruyor diye düşünmemiz, eleştirmemiz lazım. Bugün birçok ülkede 8 saatin aşağıya çekilmesine dönük çalışmalar var. Geçtiğimiz günlerde İngiltere'de bu konuda pilot bir uygulama başlatıldı. Bunlar yaygınlaşacak. Muhtemelen 25 yıl sonra 6 veya daha az saat fiziki çalışma, onun dışında uzaktan çalışmanın da olduğu çalışma biçimleri devreye girecek. Bu kaçınılmaz. Teknoloji emeği ikame ettikçe, teknoloji üretim sürecinin mekanla bağını kopardıkça bu değişmeler kaçınılmaz olarak ortaya çıkacaktır.

Nedir bu sorunlar? Bir defa çalışanların güvencesini sağlamak. Kişi uzaktan çalışıyor ama bunun sosyal güvenliği ne olacak, sağlık sigortası ne olacak? Çalışma hukukundan kaynaklı kazanımları ne olacak? Bunların yeniden düzenlenmesi lazım. Bu konuda güvenceli esneklik kavramı ortaya çıkıyor. Biz, bu konudaki akademik çalışmalardan istifade ederek mevzuatımızı yeniden düzenlemek durumundayız. Buradaki değişim sorumluluğu bizlere ve Meclis'e düşüyor. Netice itibarıyla insanların 12 saat, 14 saat zorla çalıştırıldığı günler geride kalmıştır. Bugün 8-5 mesaisinin geride kaldığı bir dönemden geçiyoruz. Bu da değişimi açıklamaya yeterli değil. Aynı mekanda toplanıp, üretim sürecine katkı verme anlayışı ve geleneğinin de aşınmış olduğu bir dönemden geçiyoruz. Burada herhangi bir tolerans yok. Sıfır tolerans. Kaza önlenebilir bir şeydir. Bunu önlemek mecburiyetindeyiz.

5.5 milyon kamu çalışanı ve emekçini kapsayan bir düzenleme yaptık. Bize düşen bütün bu olumsuz faktörlerinin insan üzerindeki negatif etkilerini ortadan kaldıracak tedbirler almak, düzenlemeler yapmak, yapısal düzenlemeleri yapmak. Bu yapısal bir reformdur. Asgari ücret düzeyinde bütün çalışanların asgari ücret düzeyindeki gelirlerini vergi dışarısında bırakmak Türkiye'nin 60 yıllık sloganaydı. Bunu gerçekleştirdik. Daha yapacağımız çok iş var. Sözleşmeli personel meselesi, geçici işçiler meselesi var.'' dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.