Öne Çıkanlar Öğretmenlik Alanları Şaban Ayı Sureleri Ramazan Pidesi Malzemeleri Yardımcı Personel MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü

5434 Sayılı Emekli Sandığı Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi

Teklif ile, Türk Silahlı Kuvvetlerinden emekli olmuş ve makam tazminatı almayan belirli rütbelerdeki personelin emekli aylıklarına ilave bir ödeme yapılması amaçlanmaktadır.

Kanun Teklifinin genel gerekçesinde ''926 Sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'nun değişik Ek-18'inci maddesinin 418 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değişik (a) bendine göre; Kanuna ekli (V) Sayılı makam tazminatı cetvelinde yazılı rütbe ve görevlerde bulunanlara makam tazminatı ödenmektedir.

Dünyanın en zor mesleği olan askerlik mesleğini sürdürdükten, Türk Slahlı Kuvvetleri'ne uzun yıllar hizmet etme onurunu yaşadıktan sonra emekli olan Kıdemli Binbaşı, binbaşı, Astsubaylıktan subay olan Kıdemli Yüzbaşı, Astsubaylıktan subay olan Yüzbaşı, Astsubay Kıdemli Başçavuş, Astsubay Kademeli Kıdemli Başçavuş ve Astsubay II. Kademeli Kıdemli Başçavuş ve Uzman Jandarma rütbelerinde bulunan subay, astsubay ve uzman jandarmaların makam tazminatı almıyor olması beraberinde bazı olumsuzlukları getirmektedir.

Makamın belirlenmesi konusuna dayanak olan, V sayılı Makam Tazminatı madde düzenlemelerinde, rütbe bazında bir ayrım bulunmamakta, makam ve memuriyetin verdiği yetkiye dayanılarak ''emretme'' esası belirtilmektedir.

Bu açıklamalar çerçevesinde, 211 Sayılı İç Hizmet Kanunu'nun belirtilen madde hükümleri esas alınarak; 5434 Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu'nda yapılacak ilave bir düzenleme ile makam tazminatı alamayan emekli Türk Silahlı Kuvvetleri personeline tahakkuk ettirilecek bir ödemeyle, Anayasa'nın eşitlik ilkesine de uygun bir uygulama getirilmesi hedeflenmektedir. Söz konusu bütünlüğün sağlanması bakımından; Kıdemli Binbaşı, Binbaşı, Astsubaylıktan subay olan Kıdemli Yüzbaşı, Astsubaylıktan subay olan Yüzbaşı, Astsubay Kıdemli Başçavuş, Astsubay Kademeli Kıdemli Başçavuş, Astsubay II. Kademeli Kıdemli Başçavuş ve Uzman Jandarma rütbe ve görevleri üzerinden emekli olan subay, astsubay ve uzman jandarmalara ek bir ödeme yapılması amaçlanmaktadır.

8 Haziran 1949 tarihli ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu'na ''bu kanuna göre emekli, adi malullük veya vazife malullüğü aylığı bağlanmış olup, aylıklarıyla birlikte makam tazminatı ödenmesine hak kazanamamış olan emekli Kıdemli Binbaşı, Binbaşı, Astsubaylıktan subay olan Kıdemli Yüzbaşı, Astsubaylıktan subay olan Yüzbaşı, Astsubay Kıdemli Başçavuş, Astsubay Kademeli Kıdemli Başçavuş, Astsubay II. Kademeli Kıdemli Başçavuş ve Uzman Jandarmalara 10.000 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda her ay emekli aylıklarıyla birlikte ilave ödeme yapılır.

Birinci fıkra kapsamında yapılacak ödeme, ölenlerin mülga 67'nci maddede belirtilen aylığa müstahak dul ve yetimlerine mülga 68'inci maddede belirtilen oranlar üzerinden ödenir.

Bu madde kapsamında ilave ödemeden yararlanacaklardan, sosyal güvenlik destek primi ödemek suretiyle çalışanlar dahil herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna tabi olarak çalışanların ilave ödemeleri, çalışmaya başladıkları tarihi takip eden ay başından itibaren kesilir. Bu ödemeden yararlanma şartlarını kaybedenler en geç bir ay içinde durumu Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirmekle yükümlüdürler.

Zamanında bildirimde bulunmayanlara yapılan ödemeler kanuni faiziyle birlikte geri alınır. Bu fıkra uyarınca ilave ödemeleri kesilenlerin, çalışmalarının sona erdiği tarih yazılı istek tarihi kabul edilerek ilave ödemeleri, çalışmalarının sona erdiği tarihi takip eden ay başından itibaren yeniden ödenmeye başlanır. Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önceki dönem için geçmişe dönük herhangi bir ödeme yapılmaz.'' şeklinde ek madde eklenmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.