Öne Çıkanlar A101 4 Nisan 2024 Aktüel Ürünler Yükseköğretim Kurulu Tamer Karadağlı sözleşmeli personel pratisyen

Er ve Erbaşlar İçin Kanun Teklifi

Kanun Teklifinin Genel Gerekçesinde ‘’10 Mart 2011 tarihinde kabul edilen 6191 sayılı kanun ile Türk Silahlı Kuvvetlerinde profesyonel askerliğe geçiş hedeflenmiştir. Ancak mevcut yasa ile temin edilen sözleşmeli er ve erbaşların birçok haklardan mahrum kaldırğı tespit edilmiştir.

Yapılan tespitler neticesinde sözleşmeli er ve erbaşların refakat, meyil izninden yararlandırılmadığı, rütbe işaretlerinin olmadığı, uzman erbaşlığa geçiş şartlarının zor olduğu, yükümlü erbaş ve erlerden rütbe veya spolet işareti ile ayrılmadıkları, tazminat alma sorunu yaşadıkları, 7 yıllık görev süreleri bittiğinde memur kadrolarına geçmelerinde kolaylık sağlanmadığı, Türk Silahlı Kuvvetleri personeline yapılan iyileştirmelerden faydalandırılmadıkları, eş atamalarında kolaylık sağlanmadığı, hava değişimi ve istirahat sürelerinin yetersiz olduğu, 3600 ek gösterge almadıkları, zati tabanca hakları olmadığı, yol harcırahı, asgari geçim indirimi, aile yardımı, çocuk yardımı alamadıkları, kışlada iskan edip evlerine gidemedikleri dolayısıyla aile hayatlarında ciddi problemlerin oluştuğu, profesyonel askerlik yapmalarına rağmen oy kullanamadıkları, diğer tüm askeri personel şehit ailesine 10 yıl üzerinden ''kira yardımı'' yapılırken, Şehit Sözleşmeli Er'in ailesine bu kira yardımının yapılmadığı ortaya çıkmıştır.

Bu bağlamda 6191 Sayılı Sözleşmeli Er ve Erbaş Kanunu'nda yapılacak 3600 ek gösterge değişikliğiyle, TSK bünyesinde vatanı ve milleti uğruna hizmet eden sözleşmeli er ve erbaşların aidiyet duygularının pekiştirilmesi, mesleki motivasyonlarının arttırılması amaçlanmıştır.’’ denilmiştir.

10 Mart 2011 tarihli ve 6191 Sayılı Sözleşmeli Er ve Erbaş Kanunu'nun 7'inci maddesinin üçüncü fıkrasına üçüncü cümleden sonra gelmek üzere ''Ayrıca Sözleşmeli erbaş ve erlere dereceleri itibarıyla astsubaylar için belirlenmiş olan ek göstergeler uygulanır.'' cümlesi eklenmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.