Öne Çıkanlar Kamu Birliği Konfederasyonu Kurum Takip Sistemi Veri Girişi yüz tanıma sistemi Haziran Dönemi İsteğe Bağlı Sözleşmeli

Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi (31 Mart 2023)

Teklif ile, Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları ile general ve amirlerin işlediği askerî suçlarda, soruşturma izni vermeye yetkili merciler ile soruşturma ve kovuşturma makamlarının belirlenmesinde anılan kişilerin son rütbe ve görevlerinin esas alınması, 2017 yılında gerçekleştirilen Anayasa değişikliğine bağlı olarak Türk Silahlı Kuvvetleri idari teşkilatlanması ile askerî yargı alanında yapılan mevzuat değişikliklerine ilişkin uyum ve güncelleme düzenlemelerinin gerçekleştirilmesi ve askerlik alanını ilgilendiren diğer bazı konularda düzenlemeler yapılması amaçlanmaktadır.

GENEL GEREKÇE

21/1/2017 tarihli ve 6771 sayılı Kanunla Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında yapılan değişiklikle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçilmiştir. Bu kapsamda 10/7/2018 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile idari yapıda önemli değişiklikler yapılmıştır. Milli Savunma Bakanlığına yönelik olarak; Genelkurmay Başkanlığı ile Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıklan Milli Savunma Bakamna bağlanmış ve Genelkurmay Başkanlığı ile Kuvvet Komutanlıklarının teşkilatı Milli Savunma Bakanlığı kadro ve kuruluşunda gösterilmiştir.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçiş öncesi dönemde de mevzuatta teşkilata yönelik önemli değişiklikler yürürlüğe girmiştir. 8/11/2016 tarihli ve 6755 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Alınması Gereken Tedbirler ile Bazı Kurum ve Kuruluşlara Dair Düzenleme Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabul Edilmesine Dair Kanun ile; 2803 sayılı Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanununda ve 2692 sayılı Sahil Güvenlik Komutanlığı Kanununda değişiklik yapılmak suretiyle Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı İçişleri Bakanlığı'na bağlanmıştır.

9/11/2016 tarihli ve 6756 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması ve Milli Savunma Üniversitesi Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Karamamenin Değiştirilerek Kabul Edilmesi Hakkında Kanun ile; Gülhane Askeri Tıp Akademisi ve asker hastaneler Sağlık Bakanlığına ve Sağlık Bilimleri Üniversitesine devredilmiştir.

Askeri yargı alanında 6771 sayılı Kanunla Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında yapılan değişiklikle askeri mahkemeler kaldırılmış,1/2/2018 tarihli ve 7078 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Karamamenin Değiştirilerek Kabul Edilmesine Dair Kanun ile askeri yargıya ilişkin 357 sayılı Askeri Hâkimler Kanunu, 1600 sayılı Askeri Yargıtay Kanunu ve 1602 sayılı Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Kanunu yürürlükten kaldırılmıştır.

Yukarıda bahsedilen kuruluş ve teşkilatta meydana gelen değişiklikler doğrultusunda mevzuatın güncellenmesi ihtiyacı ortaya çıkmış olup, bu kapsamda ve ilgili Kanunlarda düzenlemeler yapılması amaçlanmaktadır.

Diğer taraftan. Anayasa Mahkemesi tarafından muhtelif tarihlerde verilen iptal kararları ve gerekçeleri çerçevesinde düzenleme yapılmak suretiyle ortaya çıkan hukuk boşluklarının giderilmesi amaçlanmaktadır.

KANUN TEKLİFİ

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.