Öne Çıkanlar Nitelikli Personel Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun A101 26 Ocak 2024 Aktüel Ürünler öğretmen Milli Eğitim Bakanlığı

Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi

Teklif ile; kıdemli binbaşı, binbaşı, astsubaylıktan subay olan kıdemli yüzbaşı, astsubaylıktan subay olan yüzbaşı, II kademeli kıdemli başçavuş, kademeli kıdemli başçavuş ve kıdemli başçavuşların makam-görev tazminatı almalarının sağlanması öngörülmektedir.

Kanun Teklifinin Genel Gerekçesinde ''926 Sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'nun değişik Ek-18'inci maddesinin 418 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değişik (a) bendine göre; Kanuna ekli (V) Sayılı makam tazminatı cetvelinde yazılı rütbe ve görevlerde bulunanlara makam tazminatı ödenmektedir. Silahlı Kuvvetlerin bu kadar önemli görevlerinde bulunan gerek görevdeki gerekse emekli astsubaylara makam tazminatı verilmemesi anılan personeli menfi yönde etkilemektedir.

211 Sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu'nun 3'üncü maddesindeki ''Astsubay'' tanımı ile aynı Kanunun 6'ncı fıkrasındaki ''Subay'' tanımında büyük benzerlikler olup her iki tanımdaki şahıslar ''makam ve memuriyet itibariyle emretmek salahiyetini haiz kimsedir. (V) Sayılı Makam Tazminatı madde düzenlemelerinden de anlaşılacağı üzere, makamın belirlenmesinde, hiçbir zaman rütbe bazında herhangi bir ayırıma gidilmemiş, sadece makam ve memuriyetin verdiği yetkiye dayanılarak ''emretme'' esası yeterli görülmüştür. Dolayısıyla her rütbenin işgal ettiği makama paralel olarak sorumluluğu bulunduğu bir gerçektir.

Yine aynı şekilde, Türk Silahlı Kuvvetlerinde Tabur Komutanlığı görevi yarbay ve binbaşı rütbesindeki subaylar tarafından yapılmaktadır. Aynı görevi yapan bu subaylardan yarbaylara Makam-Görev Tazminatı tahakkuk ettirilmesine rağmen binbaşılar kapsam dışı bırakılmıştır. Kıdemli Binbaşı ve Binbaşıların yanı sıra astsubaylıktan subay olan Kıdemli Yüzbaşı ve astsubaylıktan subay olan Yüzbaşıların da kapsam içine alınmaları gerekmektedir.

Yukarıda yapılan açıklamalar ile 211 Sayılı İç Hizmet Kanunu'nun belirtilen madde hükümleri esas alınarak; 926 Sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'nda yapılacak ilave bir düzenleme ile farklı uygulamalara meydan verilmemesi ve Anayasa'nın eşitlik ilkesine paralel uygulama bütünlüğünün sağlanması bakımından Kıdemli Binbaşı-Binbaşı-Astsubaylıktan Subay olan Kıdemli Yüzbaşı-Astsubaylıktan Subay olan Yüzbaşı-Astsubay Kıdemli Başçavuş-Astsubay Kademeli Kıdemli Başçavuş ve Astsubay İl Kademeli Kıdemli Başçavuş ve Kıdemli Başçavuşlara da Makam-Görev Tazminatı verilmesi amaçlanmaktadır.

926 Sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'nun Ek-18'inci maddesinde 241, 265, 418, 433, 475 ve 568 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnameler ile yapılan değişiklikler ile Yarbay-Orgeneral rütbeleri arası için Makam Tazminatı verilmesi öngörülmüştür. Ancak, söz konusu tazminattan Kıdemli Binbaşı-Binbaşı-Astsubaylıktan Subay olan Kıdemli Yüzbaşı-Astsubaylıktan Subay olan Yüzbaşı-Astsubay Kıdemli Başçavuş-Astsubay Kademeli Kıdemli Başçavuş ve Astsubay II Kademeli Başçavuşlar yararlandırılmamaktadır. Önerilen düzenleme ile rütbeleri belirtilen subay ve astsubaylar da İç Hizmet Kanunu'na göre unvan ve makam sahibi olduklarından, Makam ve Görev Tazminatından anılan personelin de yararlandırılması amaçlanmaktadır.

27 Temmuz 1967 tarihli ve 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'na ekli (V) Sayılı Makam Tazminatı Cetveline aşağıdaki sıralar eklenmiştir:

10) Kıdemli Binbaşı 1800

11) Binbaşı 1600

12) Astsubaylıktan Subay olan Kıdemli Yüzbaşı 1600

13) Astsubaylıktan Subay olan Yüzbaşı 1600

14) II Kademeli Kıdemli Başçavuş 1800

15) Kademeli Kıdemli Başçavuş 1600

16) Kıdemli Başçavuş 1400

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.