Öne Çıkanlar Milli Eğitim Bakanlığı Fatma AFYONCU öğretmen Maden Çalışanları Murat Kurum

2024 Yılı Emeklilerin Ramazan Bayram İkramiyesi Ödeme Tarihleri Belli Oldu

Bu yıl Ramazan Bayramı 10 Nisan 2024, 11 Nisan 2024 ve 12 Nisan 2024 tarihlerine denk gelmektedir. 2023 yılında emeklilerin aylıklarına 2000 TL bayram ikramiyesi ödenmişti. 2024 Yılı Ramazan Bayramı'nda emeklilere ne kadar ikramiye ödeneceği merak ediliyor.

2018 yılından beri emeklilere ikramiye uygulaması yılda 2 kere olmak üzere gerçekleştirilmektedir. Bu yıl bu miktarın artıp artmayacağı emekliler cephesinde merak konusu oldu. Emekli bayram ikramiyesinin bu tarihlerden önce ödenmesi bekleniyor.

Son olarak SSK ve BAĞKUR emeklisi aylıklarına ilave yüzde 5 artış yapılarak yüzde 42,6'ya çıkarılmıştı. En düşük emekli aylığı 7.500 liradan 10 bin liraya yükseltilmişti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, ''SSK ve Bağ-Kur emeklilerimizin aylıklarının Ocak 2024 itibarıyla 6 aylık artış oranını yüzde 49,25'e yükseltiyoruz. Böylece bu yıl tüm emeklilerimizin aynı oranda artış almasını sağlıyoruz.'' demişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2024 yılını Emekliler Yılı olarak ilan etmişti. Dolayısıyla tüm bu gelişmelerin ardından gözler Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı'nda ödenen bayram ikramiyelerine çevrildi.

2018'de 1.000 lira olarak ödenmeye başlanan bayram ikramiyesi, 2021'de 1.100 liraya, geçen yıl da 2 bin liraya yükselmişti. Hükümetin, halihazırda 2.000 lira olan bayram ikramiyesini 3.000 liraya çıkardı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 16 Şubat 2024 tarihinde yaptığı açıklamada ''Önümüz Ramazan arkası bayram emeklilerimizin bayram ikramiyelerinde de bütçe imkanlarını tekrar zorlama pahasına bir artış yapmayı planlıyoruz. Biliyorsunuz eskiden emeklinin bayram ikramiyesi diye bir geliri yoktu. Bu uygulamayı ilk defa 2018 yılında biz getirdik. Önce bin lira olan bayram ikramiyesini evvela bin 200 liraya sonra 2 bin liraya çıkardık. Önümüzdeki bu rakamı yüzde 50 artışla 3 bin liraya yükselteceğiz. Tabi ülkemizde emekli maaşı alan vefat edenlerin hak sahipleri ile birlikte 16 milyon kişi var. Yapılan her bir iyileştirmenin bütçeye maliyetini buna göre düşündüğümüzde karşımızdaki tablo çok daha iyi anlaşılacaktır.'' dedi.

Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 659 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Meclis'e sunuldu ve TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yasayı onayladıktan sonra Resmi Gazete'de yayınlanacak.

Zamlı ikramiyeden 31 Mart 2024 tarihine kadar emeklilik dilekçesi veren EYT'liler ile YET düzenlemesi olmadan da emekliliğe hak kazanan diğer sigortalılar Ramazan Bayramında yararlanacak. Emeklilik dilekçesini 1 Nisan - 31 Mayıs tarihleri arasında veren EYT'liler de Kurban Bayramı'nda zamlı ikramiyeden yararlanacaklar.

Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) emekli aylığı, yaşlılık aylığı, vazife malullüğü aylığı, malullük aylığı, ölüm aylığı ile sürekli iş göremezlik geliri ve ölüm geliri alanlar ile şehit yakınları, gaziler, muharip gaziler, güvenlik korucuları, şampiyon sporcular ve terörden zarar gören sivil vatandaşlar ile bu kişilerin hak sahipleri bayram ikramiyesi alacak.

SGK'dan birden fazla dosyadan gelir ve aylık alan emekli ve hak sahiplerine, en fazla ödemeye hak kazandıkları dosya üzerinden ikramiye verilecek.Herhangi bir işte çalışmayan, kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık almayanlar eşinin aylığının yüzde 75'ini almakta olanlara 2 bin 250 lira ikramiye verilecek.

4 Mart 2024 tarihli Kabine Toplantısı sonrası Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bayram ikramiyesi konusunda, ''Hayırlı olsun. Yasa Meclisten geçmiş durumda. Ödeme günlerini planlıyoruz. Bayramdan önce emeklilerimizin hesabına aktarmış olacağız. Biz her zaman en iyi rakamları vermeyi arzu ederiz. Ancak koşullar doğrultusunda hareket ediyoruz. İnşallah daha iyi hizmetlerimiz olacak.

Emekilere her zaman en iyi rakamları vermeyi arzu ederiz. Ancak koşullar doğrultusunda hareket ediyoruz. Daha iyi hizmetlerimiz olacak. 'Emekliler Yılı'yla ilgili desteklerimiz olacak. Çalışmalar devam ediyor.

Prim günü eşitlenmesi konusu Orta Vadeli planlarımız arasındaydı, düzenleme içine alacağız tabi. İstihdamı arttırmak, kayıt dışılığını azaltmak bizim en önemli hedeflerimiz arasında.'' dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ''Daha önce olmayan bayram ikramiyesi, bu uygulamayı getirerek emeklilerimize bayram sevinci yaşattık. Geçen sene emeklilerimizden gelen talepler doğrultusunda her bir emeklimize tek seferlik 5'er bin liralık ödeme gerçekleştirdik. Bu yıl emeklilerimizin bayram ikramiyelerinde de yüzde 50 artışa gittik. Ramazan Bayramı ikramiyelerini inşallah 2 ila 5 Nisan tarihleri arasında emeklilerimizin hesaplarına yatırmış olacağız.'' dedi.

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Başkanı Kazım Ergün, ''Tamamlanmış en düşük emekli aylığı ödemesi olarak değerlendirilen 7.500 TL tutarındaki ödemenin 10 bin TL'ye yükseltilmesi, bu ödemeye yüzde 33,33 artış yapıldığı anlamına geliyor. Oysa ölçümlerini gerçekçi bulmadığımız TÜİK dahi, geçen altı aylık TÜFE oranını, yüzde 37,57 olarak açıklamıştır. Yani, TÜİK rakamı bile baz alınsa, bu ödeme 10 bin 318 TL olacaktı. Kaldı ki en düşük aylık ödemesinin 7.500 TL yapıldığı Nisan-Aralık 2023 döneminde TÜFE artışı yüzde 46,3'tür. Buna göre de en düşük aylık ödemesi, 10 bin 972 TL olmalıydı. En az aylık ödemesi, sistemin yoksulluğunun göstergesidir. Sistem sil baştan değişmediği sürece, emeklilerin hayatları her yıl giderek zorlaşacaktır. Alım gücümüz giderek erimekte, bir emekli aylığı bir aylık ev kirasının yarısını bile ödeyemez hale gelmektedir. Sağlık harcamalarına yetişemez hale gelen emekli, dul ve yetimlerimiz, artık sağlıklı beslenme sıkıntıları da yaşamaktadır. Derhal rakamlar revize edilmeli ve günün gerçeklerine uygun bir aylık belirlenmeli.'' demişti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.