Okullar açılalı bir ay oluyor. Buna rağmen hala okula gitmekte sorun çıkaran, okulun kapısında içeri girmemek için annesi ya da babasıyla dakikalarca konuşan ve ağlayan çocuklar olabiliyor. Bu gibi durumların altında aslında okulun kurallı ve tutarlı bir yer olması, çocuğun istediği gibi davranamaması, istediklerini yaptıramaması gibi nedenler yatıyor olabilir. Çocuklar ilk  okul deneyimlerinde hatta bazen okula başlayalı iki sene olmasına rağmen okula alışmakta zorluk yaşayabilir, sorun çıkartabilirler ve okula gitmek istemeyebilirler. Öğretmeniyle, arkadaşlarıyla, okulla bir sorunları bile olmayabilir. Bu gibi durumlarda anne ve babalara düşen görev öğretmenleri ve okuldaki diğer çalışanlar ile işbirliği yapmak, birlikte hareket etmektir. Çocuğunuzu okula başlamadan kurallı, kontrollü ve tutarlı bir şekilde yetiştirmediyseniz, sınırlar koymadıysanız okula başladığında çocuğunuzu bunlara alıştırmanız hemen gerçekleşmez. Bunun için öğretmeninizle istişare ederek, kademe kademe ilerleyebilirsiniz. Çocuğu kurallı, kontrollü ve tutarlı yetiştirmek gerekir ama bunu yaparken de çocuğu kurallara boğmak ve çok sıkmak doğru değildir.

Çocuğunuza hayır demekten, sınırlar koymaktan çekinmeyin. Bazı anneler ve babalar hayır dersem çocuğum üzülecek, kırılacak diye hayır demekten, sınırlar koymaktan çekinirler. Çocuklar aslında nasıl davranmaları gerektiği ile ilgili yetişkinlerden rehber olmalarını beklerler. Yetişkinler rehber olmadıklarında ise ya bocalarlar ya da istedikleri gibi davranmaya başlarlar. Kontrolsüz çocuk yetiştirme de burada başlar. Çocuğunuzun istediği herşey hayatında her zaman olmayabilir. Bu duruma erken yaşlarda alışması ileriki hayatı için de iyi olacaktır, sorunlarla baş etmekte zorluk çekmeyecektir ve sorunlardan kaçmayacaktır. Çocuğunuzun siz de her zaman yanında olamazsınız. 

Okulda da çocuğunuzun yanında olamazsınız. Okul hayatı çocuğunuzun aileden dış dünyaya attığı ilk adımıdır aslında. Okulda güzel tecrübeler edinmesi, olumlu yaşantılar deneyimlemesi, başarılı olması, eğitim hayatının temelinin sağlam olması, ileriki eğitim hayatı ve yaşantısı bakımından da yararlı olacaktır. 

Nilüfer KABALI 
Eğitimci-Yazar

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.