Öne Çıkanlar A101 4 Nisan 2024 Aktüel Ürünler Koronavirüs Mahmut Özer öğretmen Çocuk Gelişim ve Eğitim Öğretmenliği

Fahri Kur'an Kursu Öğreticileri ile Vekil İmam-Hatip veya Müezzin-Kayyımlar İçin Kanun Teklifi (18 Kasım 2021)

Teklif ile, fahri Kur'an kursu öğreticileri ile vekil imam-hatip veya müezzin-kayyım olarak görev yapanların, Diyanet İşleri Başkanlığı kadrolarına atanmaları amaçlanmaktadır.

Türkiye'de kamu personel rejiminin en önemli sorunlarından birisi farklı statülerde bulunan fakat aynı görevleri yerine getiren kamu görevlilerinin bulunmasıdır. Sosyal, hukuk devleti anlayışının benimsendiği bir sistemde, istihdam politikasının kadrolu ve güvenceli istihdam dışında farklı statülere ayrılması; liyakat, kariyer, iş güvencesi, statü hukuku ve memurluk güvencesi gibi temel kavramlar üzerine oturmuş olan memur statüsünü zayıflatmakta hatta ortadan kaldırmaktadır.

Özellikle 633 Sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun kapsamında Diyanet İşleri Başkanlığı taşra teşkilatında imam-hatip, sözleşmeli imam-hatip, vekil imam-hatip, müezzin-kayyım, vekil müezzin kayyım, Kur'an Kursu Öğreticileri, Fahri (Geçici) Kur'an Kursu Öğreticileri gibi çeşitli statülerde din görevlileri görev yapmaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı, söz konusu kamu görevlerini farklı statülerde istihdam ederek atipik, istihdam biçimleri yaratarak kamu personel rejiminin memur güvence ve haklarına ilişkin sistemini dejenere ettiği gibi ucuz ve güvencesiz bir kamu görevlileri grubu yaratmıştır.

Aynı eğitimi almış aynı işi yapan bu din görevlileri arasında statüleri nedeniyle gerek mali gerek özlük hakları yönünden birçok farklılıkları vardır. Fahri (Geçici) Kur'an Kursu Öğreticileri ile vekil imam-hatip ve müezzin-kayyım olarak görev yapmak için kadrolu olarak görev yapan kişilerde aranan şartların aynısı aranmaktadır.

Özellikle her sene yenilenen ve 9 aylık sürelerle çalıştırılan Fahri (Geçici) Kur'an Kursu Öğreticilerinin hiçbir hak ve güvencesi bulunmadığı gibi bir yıldan az çalıştırılmaları nedeniyle İş Kanunundan doğan haklarını da kullanamamaktadırlar. Yeniden iş başı yapabilmek için kadrolu görevliler ile aynı şartlara sürekli olarak maruz kalmaktadırlar.

Diğer yandan vekil imam hatip ve müezzin-kayyımlar da görev sürelerinin bitiminde tekrar vekil imam-hatip ya da müezzin-kayyım olarak görevlendirilmek için yeniden sınava girmek ve tekrar sıraya tabi tutulmaktadırlar. Valilik oluruyla Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı il ve ilçe müftülüklerine müracaat eden her türlü ehliyete liyakata sahip olan ve sınavla belirlenen vekil imam-hatip ve müezzin-kayyımlar bütünüyle kadrolu olarak görev yapan din görevlilerinin vazifesini yapmakta olup, vekil imam-hatip veya müezzin-kayyımlar kadrolu statüde görev yapan aynı unvana sahip aynı işi yaoan din görevlisine göre daha düşük aylık almaktadırlar. Aynı şekilde izin haklarında da eşitsizlikler bulunmaktadır.

Söz konusu eşitsizlikler, Başkanlık bünyesinde görev yapmakta olan çalışanların motivasyonunu ve başarısını olumsuz olarak etkilemektedir. İş güvencesi olmayan bu din görevlilerinin, düzensiz çalışma süreleri ve bu sürenin bitiminden sonraki belirsizlik nedeniyle aile düzenleri ve huzurları da bozulmaktadır.

Bu kanun teklifinde Diyanet İşleri Başkanlığı'nda Fahri (Geçici) Kur'an Kursu Öğreticileri, vekil imam-hatip veya müezzin-kayyım olarak görev yapan din görevlilerinin ilgili kadrolara atanmaları öngörülmektedir.

Kanun teklifine https://www2.tbmm.gov.tr/d27/2/2-3958.pdf linkinden ulaşabilirsiniz. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.