Öne Çıkanlar öğretmen Kamu Birliği Konfederasyonu Kurum Takip Sistemi Veri Girişi yüz tanıma sistemi Hazine ve Maliye Bakanlığı

Uluslararası İlahiyat Programı 2022 Yılı Başvuruları

Uluslararası İlahiyat Programı yurt dışında yaşayan Türk gençlerine ve Türkiye kökenli olmayan diğer adaylara ülkemizde dini yükseköğrenim imkânı sağlamak üzere Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından başlatılan ve koordine edilen bir burs programıdır. Bu program; yurt dışında lise öğrenimini tamamlamış öğrencilerin, Türkiye’deki ilahiyat fakültelerinde lisans düzeyinde dini yükseköğrenim görmelerini amaçlamaktadır. Uluslararası İlahiyat Programı 2022-2023 eğitim-öğretim yılı başvuruları 01 Mart-27 Mayıs 2022 tarihleri arasında alınacaktır. Başvurular https://dibbys.diyanet.gov.tr/IKYS/Sinav/KurumDisi/DisIliskiler/UIPBasvuru.aspx linkinden yapılacaktır.

A. SUNUŞ

21. yüzyıl dünyasının insan hayatına kattığı modernite, toplumsal yapı, iletişim, bireyselleşme gibi bazı kavramlar son dönemlerde farklı şekillere bürünmüş olarak karşımıza çıkmaktadır.

Her birinin sahip olduğu anlam aralığı genişlemekte ve değişmektedir. Değişen ve genişleyen bu kavramlara bağlı gelişen durumları takip edebilmek ve uyum sağlamak imkân sınırlarını zorlamakta, adeta her bir yapı kendi içerisinde yol alarak varlığını sürdürmektedir.

Zamanın değişmesi ile hükümlerin değişebileceği prensibine bağlı olarak İslam Dini de dinamik bir yapı kazanmıştır. Günceli takip etmek, karşılaşılan yeni problemlere çözüm üretmek ve modern zamanların insanına hitap etmek bu prensip gereği kolaylaşmıştır. Dini pratiklerde olduğu kadar bilginin yorumlanması konusunda da benimsenen genel yaklaşım olumlu olmuştur.

Bireylerin ve toplumun dini ihtiyaçları din hizmetleri gibi bir alanın kurumsallaşması sonucunu doğurmuştur. İslam tarihi boyunca geleneksel formlarda devam eden din hizmetleri uygulamaları son dönemde yeni biçimler kazanmıştır. Dünyanın dört bir yanında yaşayan Müslümanların içinde bulundukları bölgesel etkiler kadar, küresel ölçekte ortaya çıkan gelişmeler de, bu yeni uygulamaların ortaya çıkışını hızlandırmıştır. Bireylerin ve toplumun her an hızlı yaşam standartlarını yakalama çabası ve bunu gerekli kılan teknolojik gelişmeler, din hizmetleri alanının da dinamik bir hale gelmesini zorunlu kılmaktadır. Bu etkiler ile medya enstrümanları, dijital mecralar, sosyal ağlar dünyanın neresinde olursa olsun ve kimin tarafından gelirse gelsin her türlü dini bilginin dolaşıma girmesini mümkün hale getirmiştir.

Malumat ve bilginin bu kadar hızlı ve kolay dolaşıma girmesi İslam kültürünün tarih boyunca geliştirdiği metodolojik yaklaşım ve halen Diyanet İşleri Başkanlığımızın din hizmetlerinin sunumunda benimsediği sahih ve doğru dini bilginin sunumu hassasiyeti, güncelliğini ve önemini kaybetmeyen yegâne konu olmuş ve hatta her zamankinden daha önemli hale gelmiştir. Bu yolla kurumsallaşmış bir yapının ve ehliyet sahibi kişilerin din hizmetlerini yürütmesi sağlanmıştır. 21. yüzyılın, din hizmetleri alanına taşıdığı yeni yaklaşımlar sosyal ve kültürel içerikli din hizmetleri, manevi destek ve rehberlik olmuştur.

Aile ve dini rehberlik, engelliler, gençlik, göç, uyum, çokkültürlülük, bağımlılık, hastane, yaşlı evleri, sevgi evleri gibi konular ortaya çıkmıştır. Kurumlar din hizmeti sunumunda birey ve toplum olarak muhatap olduğu bu kitlelere formasyonu olan yetişmiş görevliler ve yeni stratejiler ile ulaşma çabasına girmişlerdir.

Diyanet İşleri Başkanlığı uzun yıllardan beri yurt içi ve yurt dışında yürüttüğü din eğitimi ve din hizmetleri çalışmalarında erdem sahibi görevliler ile faaliyet göstermeyi amaçlamıştır. Din hizmetlerini yürüten görevlilerin iyi bir dini bilgi altyapısına sahip, olaylara geniş açıdan bakabilen ve ufuk sahibi, bilgi, görgü, ahlak, kültür donanımı yüksek, sosyal ve ikili ilişkileri sıcak, uzlaşmacı, farklı olana saygı duyan kişiler olması amacıyla sürekli eğitim anlayışı benimsenmiştir. Tüm bu gelişmeler ve ihtiyaçlar din hizmeti alanında görev alacak kişilerin eğitimi ve yetiştirilmesinde de dikkate alınmasını gerektirmiştir.

Dini bilginin doğru, güvenilir biçimde üretildiği ve öğrencilere aktarıldığı yerler olarak ilahiyat fakülteleri ortaya çıkmıştır. Türkiye’nin örgün ve yaygın din eğitimi kurumları bakımından gerek tecrübesi ve gerekse bilimsel anlamda ulaştığı nokta tüm dünyada takdir edilmektedir.

Geleceğin din eğitimi ve din hizmetlerini yürütecek uzmanlar ve görevliler bu eğitim kurumlarında yetişecek ve hakikati insanlara ulaştıracaktır. Teknoloji çağının ve modern toplumun bireyleri olan nesillere sunulacak din hizmeti ve din eğitimini, gelenekten beslenen ancak geleceğe bakan din uzmanları verecektir.

Uluslararası İlahiyat Programı, Diyanet İşleri Başkanlığının koordinesinde yurtdışında yaşayan toplumumuz ve gençlerimizin ülkemizdeki ilahiyat fakültelerinde dini yüksek öğrenim görmeleri için imkân oluşturmuş, söz konusu gençlerimiz için önemli bir fırsat haline gelmiştir. Yaşadıkları ülkelerde gelecekte donanımlı, liyakatli, özverili bir din hizmetinin sunumuna katkı sağlayacak gençler için Diyanet İşleri Başkanlığı destek vermeye devam etmektedir.

1.Uluslararası İlahiyat Programı (UİP)

Uluslararası İlahiyat Programı yurtdışında yaşayan Türk gençlerine ve Türkiye kökenli olmayan diğer adaylara ülkemizde dini yükseköğrenim imkânı sağlamak üzere Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından başlatılan ve koordine edilen bir burs programıdır. Bu program; yurtdışında lise öğrenimini tamamlamış öğrencilerin, Türkiye’deki ilahiyat fakültelerinde lisans düzeyinde dini yükseköğrenim görmelerini amaçlamaktadır.

UİP ile;

1. Avrupa ülkelerinde yaşayan insanımızın dini, kültürel, toplumsal ve psikolojik ihtiyaçlarını yakından bilen, her türlü çevre şartlarını ve faktörlerini tanıyan, İslam ilahiyatı alanındaki bilimsel donanımlarıyla beklentilere cevap verebilecek şekilde din hizmeti veren,

2. Avrupa ülkelerinde yetişen yeni nesillerin ihtiyaç duydukları örgün ve yaygın din eğitimini doğru bilgi ve pedagojik yöntemlere göre sunabilen,

3. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımıza, içinde yaşadıkları topluma uyum sürecinde kendilerine rehberlik edecek, İslam’ın ahlak eksenli dindarlık anlayışını ve ülkemizin farklı din ve kültürleri birlikte yaşatma tecrübesini aktarabilen,

4. Avrupa gündeminde sıkça karşılaşılan İslam ve Müslüman kimliğiyle ilgili tartışmalarda ön yargıları giderici, toplumu teskin edici doğru bilgi ve tutumu sergileyen,

5. İslam ilahiyatı başta olmak üzere, din bilimleri ve sosyal alanlarda yüksek standartta çalışma yapabilen; yetenekli, liyakatli ve temsil gücü yüksek insan kaynağı yetiştirmek amaçlanmaktadır.

KILAVUZ

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.