Öne Çıkanlar Milli Eğitim Bakanlığı Daimi Engelli İşçi akademik yükseltme ve atama ölçütleri Harika Ötesi iki Ayrı Lezzet Doçentlik Belgeleri

2020-2021 Eğitim Öğretim Yılı Okul Aşılamaları'' Yazısı

Genel Müdür Bakan a. İsmail Çolak imzalı resmi yazıda "Sağlık Bakanlığı tarafından verilmekte olan bağışıklama hizmetleri arasında yer alan okul çağı aşılama hizmetleri, aşı ile önlenebilir hastalıklar ile bunlara bağlı engellerin ve ölümlerin ortadan kaldırılması açısından önem arz etmektedir. Yıllardır devam eden okul aşılamalarını da kapsayan bağışıklama çalışmaları sayesinde kızamık, boğmaca, difteri, kabakulak, tetanos ve çocuk felci hastalıklarında vaka sayısı çok azalmış, bazıları ise artık görülmemektedir.

Sağlık Bakanlığı tarafından verilmekte olan bağışıklama hizmetleri arasında yer alan okul çağı aşılama hizmetleri, aşı ile önlenebilir hastalıklar ile bunlara bağlı engellerin ve ölümlerin ortadan kaldırılması açısından önem arz etmektedir. Yıllardır devam eden okul aşılamalarını da kapsayan bağışıklama çalışmaları sayesinde kızamık, boğmaca, difteri, kabakulak, tetanos ve çocuk felci hastalıklarında vaka sayısı çok azalmış, bazıları ise artık görülmemektedir.

2020-21, 2021-22, 2022-23 eğitim-Öğretim yıllarında okul çağı aşı uygulamalarının 1. sınıflarda devam ettirileceği Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nün 30 Kasım 2020 tarihli ve 17445450 sayılı yazısında belirtilmektedir. Ancak 2020-21 eğitim-öğretim yılında yüz yüze eğitime tam zamanlı geçilememesi, öğrencilerin devamının velilerin isteğine bağlı olması, Covid-19 salgını tedbirleri uyarınca ve "Covid-19 Bilimsel Danışma Kurulu" tavsiye kararları doğrultusunda söz konusu okul çağı aşılamalarının Aile Sağlığı Merkezlerinde yapılmasına karar verildiği ligi'de kayıtlı yazıdan anlaşılmaktadır.

Bu itibarla, genişletilmiş bağışıklama programı kapsamında, ulusal çocukluk dönemi aşılama takvimine uygun olarak 2020-2021 eğitim-öğretim yılında ilköğretim 1.sınıfta öğrenim gören öğrencilere DBT-IPA (difteri-boğmaca-tetanoz-çocuk felci/dörtlü karma) ve KKK (kızamık-kızamıkçık-kabakulak) aşılarının uygulanacağı planlanmaktadır.

Aşı uygulamalarından önce "Okul Çağı Aşılama Veli Bilgi Notu”nun velilere ulaştırılması, velilerin bilgilendirilmesi, 1. sınıf öğrencilerinin aşılarının yapılması için bağlı bulunulan Aile Sağlığı Merkezlerine yönlendirilmesi gerekli görülmektedir." denilmiştir.

OKUL ÇAĞI AŞILAMA VELİ BİLGİ NOTU 

Sayın Veli,

Sağlık Bakanlığımız tarafından yürütülmekte olan ulusal aşı programı kapsamında ilimizde okul çağı aşı uygulamaları yapılacaktır.

Amacımız, aşı ile önlenebilir hastalıkların ortaya çıkmasını, bu hastalıklardan kaynaklanan engel durumlarını ve ölümlerden çocuklarımızı korumaktır. Aşılama sayesinde hem çocuklarımız hem de toplumumuz hastalıklardan korunacaktır. Aşılanmayan her bir çocuğun toplumda salgın çıkmasına neden olabileceği unutulmamalıdır.

Kızamık yakın tarihte dünya üzerinde salgınlar yapmış, ülkemizde de aşı öncesi dönemde çok sayıda ölüm ve kalıcı engele yol açmıştır. Günümüzde aşılama sayesinde nadir görülmektedir.

Kabakulak beyin iltihabı, kısırlık ve sağırlık gibi ciddi sonuçlara; kızamıkçık ise beyin, eklem ve testis iltihabı ile engelli doğumlara neden olabilmektedir.

Difteri (Kuşpalazı), boğmaca, tetanoz ve çocuk felci ağır seyreden sıklıkla ölümle sonuçlanan hastalıklardır. Aşılama oranlarının düştüğü ülkelerde salgınlara ve ölümlere neden olmaktadırlar.

Ilköğretim 1. sınıfta öğrenim gören öğrencilerimize dörtlü karma DaBT-IPA (difteriboğmaca-tetanoz-çocuk felci/dörtlü karma) ve KKK (kızamık-kızamıkçık-kabakulak) aşıları uygulanacaktır.

Bu hastalıklara karşı tek ve kesin korunma yöntemi aşılamadır.

2020-21 Eğitim-Öğretim yılında uygulanmakta olan sağlık tedbirleri gereği, ilköğretim 1. sinifa başlayan çocuklarımız bağlı oldukları aile hekimleri tarafından, aile sağlığı merkezlerinde aşılanacaklardır. 

Küçük yaşlarda KKK aşısı uygulanmış olan ve 1. sınıfa başlamadan önce toplamda iki doz KKK aşısı olmuş çocuklara ilköğretim 1. sınıfta KKK aşısı uygulanmayacak, bu çocuklarımıza sadece DaBT-IPA aşısı uygulanacaktır. İki defa KKK aşısı olmuş çocukların, aşı günü aşılamaya götürülürken aşı kartlarını yanlarında bulundurmaları gerekmektedir.

Aşılar güvenli ürünlerdir. Aşı yan etkilerinin çoğu hafif ve geçici yan etkilerdir. Aşılanan çocuklarda; hafif ateş, huzursuzluk, hafif bir döküntü, aşı uygulanan yerde kızarıklık, hassasiyet ve ağrı olabilir.

Aşılama sonrasında istenmeyen bir etki görüldüğünde aile hekiminize başvurabilirsiniz. Çocuğunuzda, aşılanmaya engel olabilecek bir durum var ise aile hekiminize bilgi veriniz.

Çocuğunuzun aşı uygulaması için 5 Aralık 2020-5 Ocak 2021 tarihleri arasında, aile sağlığı merkezine başvurarak aşılanmasını sağlayınız.

Aşılı ve sağlıklı günler dileriz.

Okul Müdürlüklerinin ve Değerli Öğretmenlerimizin dikkatine;

1) Okulun bulunduğu il/ilçede aile hekimine kayıtlı olmayan çocuklar yine toplum sağlığı merkezine yönlendirilerek aşılarının yapılması sağlanacaktır.

2) İlköğretim 1. sınıfta kayıtlı bulunan öğrencilerden "Geçici Koruma Altındaki Gruplar"da yer alan çocuklar; Eger aile hekimine kayıtlı iseler aile sağlığı merkezlerinde aşılanacaklardır.

Aile hekimine kayıtlı olmayan çocuklar, aşılarının uygulanması için "Göçmen Sağlığı Merkezleri'ne yönlendirilecektir.

Göçmen Sağlığı Merkezi olmayan illerde ise, "Toplum Sağlığı Merkezleri'ne yönlendirilecektir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.