Öne Çıkanlar öğretmen Kamu Birliği Konfederasyonu Kurum Takip Sistemi Veri Girişi yüz tanıma sistemi Hazine ve Maliye Bakanlığı

2021 Merkezi Sınav Görevlendirme İşlemleri (26 Mayıs 2021)

2021 Yılı Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezî Sınav, MEB Merkezi Sistem Sınav Yönergesi ve Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezi Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu hükümleri gereğince, 06 Haziran 2021 Pazar günü yurt içi ve yurt dışı sınav merkezlerinde Türkiye saati ile birinci oturum 09.30’da, ikinci oturum 11.30’da başlayacaktır.

2021 Yılı Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezî Sınavda görev alacak salon başkanları ve gözetmenlerin MEBBİS/Sınav İşlemleri Modülünden belirlenmesi için Genel 

Müdürlüğümüzce yapılan planlamaya göre; 

 • Öğretmenlerin görev başvuru başlangıç tarihi: 04.05.2021 saat 14.30,

 • Öğretmenlerin son görev başvuru tarihi: 21.05.2021 saat 23.59,

 • Sınav yapılacak bina ve salon bilgilerinin MEBBİS’e yüklenmesi: 21.05.2021 18:00,

 • Öğretmenlerin birinci görevlendirme son onay tarihi: 23.05.2021 saat 23.59,

 • Öğretmenlerin ikinci görevlendirme son onay tarihi: 25.05.2021 saat 23.59,

 • Milli Eğitim Müdürlüklerince resen görevlendirme işlemleri başlangıç tarihi: 26.05.2021 saat 09.00 olarak belirlenmiştir.

2021 Merkezi Sınavın uygulanması ve sınav güvenliğinin sağlanması amacıyla bu sınavda görev alacak personelin belirlenmesinde dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıda belirtilmiştir. 

Buna göre; 

1- İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri bünyesinde;

a) Bölge sınav koordinasyon kurulu; 

MEB Merkezi Sistem Sınav Yönergesi'nin 13 üncü maddesinde tanımlanan unvanlardan en fazla 3 kişi, 

b) Bölge sınav yürütme komisyonu başkan ve üyeleri;

Merkezi Sistem Sınav Yönergesinin 15 inci maddesinde tanımlanan unvanlardan en fazla 3 kişi,

c) Bölge sınav yürütme komisyonu destek görevlileri; 

Merkezi Sistem Sınav Yönergesinin 16 inci maddesinde tanımlanan unvanlardan en fazla 2 kişi, 

Gün içinde yapılacak iki oturum için aynı isimlerden oluşturulacak ve görev almaları halinde kendilerine çoklu oturum sınav ücreti ödenecektir.

Bölge sınav koordinasyon kurulu, Bölge sınav yürütme komisyonu başkan ve üyeleri ile Bölge sınav yürütme komisyonu destek görevlileri, aynı gün yapılacak Açık Öğretim Kurumları 2020-2021 Ceza İnfaz Kurumları sınavı için de aynı kişilerden oluşturulacaktır. 

2- Bina sınav sorumlusu (İl Temsilcisi); 

MEB Merkezi Sistem Sınav Yönergesi'nin 22 inci maddesinde tanımlanan unvanlardan olmak üzere, ilgili Millî Eğitim Müdürlüklerince resen görevlendirilecektir.

İl/İlçe milli eğitim müdürlüklerince ihtiyaç duyulması halinde, ilçe merkezinde sınav yapılan okul/kurum sayısının üçte biri kadar personel bina sınav sorumlusu olarak görevlendirilebilir. Bina sınav sorumlularına görev aldıkları her oturum için ayrı sınav ücreti ödenecektir.

Bina sınav sorumlusu görevlendirmelerinde ilk defa sınav yapılan okullar ile özel okullara öncelik verilecektir.

Sınav yapılan cezaevi, çocuk ıslah evi gibi okul dışı kurumlarda, iki oturum için aynı kişi olacak şekilde bir bina sınav sorumlusu görevlendirilecektir.

İlçede görevlendirilecek bina sınav sorumlusu sayısı hesaplanırken, ilçede sınav yapılan resmi ve özel okul sayısı toplanacak, bu toplam üçe bölünerek görevli sayısı belirlenecektir. Ev veya hastane, cezaevi, çocuk ıslah evi gibi okul dışı kurumlar toplama dahil edilmeyecektir. Evde veya hastanede yapılan sınavlar için bina sınav sorumlusu görevlendirmesi yapılmayacaktır.

İlgili valilik, kaymakamlık veya milli eğitim müdürlüğünce ihtiyaç duyulması halinde, sınav iş ve işlemlerini denetlemek üzere aynı personel birinci oturumunda bir okulda, ikinci oturumda farklı bir okulda bina sınav sorumlusu olarak görevlendirilebilir. Bu şekilde görevlendirilen bina sınav sorumlusuna da yine iki oturum sınav ücreti ödenecektir.

Bina sınav sorumlusunun görev yaptığı ilçe dışında bir ilçe merkezinde görevlendirilmesi halinde kendisine yolluk ve yevmiye gideri ödenmeyecektir.

3- Bina sınav komisyonu;

MEB Merkezi Sistem Sınav Yönergesi'nin 17 nci maddesinde tanımlanan unvanlardan olmak üzere, ilgili Millî Eğitim Müdürlüklerince resen görevlendirilecektir.

a) Bina yöneticisi (okul müdürü, komisyon başkanı) (1 kişi)

b) Bina yönetici yardımcısı ( müdür yardımcısı, komisyon üyesi) (en fazla 2 kişi)

Sınav yapılacak her bina için, bir bina yöneticisi ve iki bina yönetici yardımcısından oluşmak üzere bina sınav komisyonu oluşturulabilir. Bina sınav komisyonu, gün içinde yapılacak iki oturum için aynı isimlerden oluşturulacaktır. Bina sınav komisyonu başkan ve üyelerine görev almaları halinde her oturum için ayrı sınav ücret ödenecektir. 

Cezaevi, çocuk ıslah evi, evde veya hastanede yapılan sınavlarda bina sınav komisyonu oluşturulmaz. Buralarda bina sınav komisyonunun görevlerini bina sınav sorumlusu yerine getirir. 

Özel okullarda yapılan sınavlarda görev alacak bina sınav komisyonu, ilgili il/ilçe milli eğitim müdürlüğünce resmi okul/kurum müdür ve müdür yardımcıları arasından belirlenecektir.

İlgili milli eğitim müdürlüğünce personel temininde güçlük çekilmesi durumunda resmi ve özel okullarda veya aynı binada hizmet veren okullarda bir başkan ve bir üye olmak üzere iki kişiden bina sınav komisyonu oluşturulabilir.

4- Salon Görevlileri;

a) Salon Başkanı ve Gözetmenler; 

2021 Yılı Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezî Sınavda görev alacak öğretmenler, kadrolu veya görevlendirme görev yaptıkları okullarda salon başkanı, gözetmen ve yardımcı engelli gözetmeni olarak görev alamaz.

Öğretmenler görev yaptıkları okullar dışında, gün içinde yapılacak iki oturum için aynı okul/kurum ve salonda görevlendirilecektir. Görev almaları halinde öğretmenlere her oturum için ayrı sınav ücreti ödenecektir. 

MEB Merkezi Sistem Sınav Yönergesi'nin 15 inci ve 23 üncü maddesi gereğince, salon başkanı ve gözetmenler MEBBİS Sisteminden belirlenmiş olup öğretmenlerin görev onay işlemleri sona ermiştir.

Başvuru onay işlemi sonunda eksik kalan salon başkanı ve gözetmenler, ilgili milli eğitim müdürlüklerince resen yapılacak görevlendirmeler ile tamamlanacaktır. 

Salon başkanı ve gözetmen temininde yeteri kadar öğretmen bulunmaması durumunda, MEB Merkezi Sistem Sınav Yönergesi'nin 15 inci maddesinin dördüncü fıkrasının (a) bendi gereğince “millî eğitim müdürlüklerinde görevli il millî eğitim müdür yardımcısı, şube müdürü, tesis müdürü, uzman, mühendis veya en az lisans mezunu personelden, yeterli personel bulunamaması durumunda ise lisans veya ön lisans mezunu diğer kamu personelinden de” görevlendirme yapılabilir. 

b) Yedek salon görevlileri (Millî Eğitim Müdürlüklerince resen görevlendirilecek), 

Sınav yapılacak resmi okullarda rehber öğretmen olarak görev yapanlardan MEBBİS Sınav İşlemleri Modülünden görev talep edenlerden, en az bir kişi kendi okulunda yedek salon görevlisi olarak MEBBİS Sisteminden görevlendirilmiş olup öğretmenlerin görev onay işlemleri sona ermiştir. 

Başvuru onay işlemi sonunda eksik kalan yedek salon görevlileri, ilgili milli eğitim müdürlüklerince resen yapılacak görevlendirmeler ile tamamlanacaktır. 

İl/İlçe millî eğitim müdürlüklerince, 25.05.2021 tarihli ve 25533729 sayılı Bakan Oluru gereğince her beş salon için 3 kişi olmak üzere "Rehber Öğretmenlere" öncelik verilerek resen görevlendirilecektir. Yeterli sayıda rehber öğretmen bulunmaması durumunda sınıf ve diğer branş öğretmenlerine de yedek salon görevlisi olarak görev verilecektir.

Ancak görevli temininde güçlük çekilmesi halinde sınav yapılacak binanın salon ve aday sayısına göre ilgili milli eğitim müdürlükleri her beş salon için 3 kişi kuralını geçmeyecek şekilde görevli sayısını belirlemeye yetkilidir.

Rehber öğretmenler kadrolu veya görevlendirme olarak görev yaptıkları okulda yedek salon görevlisi olarak görev alabilirler, ancak bu öğretmenler kadrolu veya görevlendirme görev yaptıkları okulda salon başkanı, gözetmen veya yardımcı engelli gözetmeni olarak salonlarda görev alamazlar. 

Yedek salon görevlileri gün içinde yapılacak iki oturum için aynı okulda görevlendirilecek ve kendilerine görev aldıkları her oturum için ayrı ücret ödenecektir.

c) Yardımcı engelli gözetmeni;

MEB Merkezi Sistem Sınav Yönergesi'nin 24 üncü maddesi gereğince; evde veya hastanede sınava girecek öğrenciler ile tek kişilik salonda sınava girecek öğrencilerin bulunduğu salonlarda; sayısal bölüm için matematik branşından bir (1) , sözel bölüm içim ise öğrencinin yabancı diline uygun alan öğretmenlerinden bir (1) kişi olmak üzere toplam iki (2) yardımcı engelli gözetmeni MEBBİS sisteminden görevlendirilmiş olup öğretmenlerin görev onay işlemleri sona ermiştir.

Başvuru onay işlemi sonunda eksik kalan yardımcı engelli gözetmenleri, ilgili milli eğitim müdürlüklerince resen yapılacak görevlendirmeler ile tamamlanacaktır. Bu salonlara; sayısal bölüm için matematik, sözel bölüm için ise öğrencinin yabancı diline uygun alan öğretmenleri arasından ilgili milli eğitim müdürlükleri tarafından resen görevlendirme yapılacaktır. 

Evde veya hastanede yapılan sınavlarda, oturum başlangıç ve bitiş saatlerine özen gösterilecek, soru kitapçıkları dahil sınava ait hiçbir evrak evde veya hastanede bırakılmayacaktır.

Yardımcı engelli gözetmenleri gün içinde yapılacak iki oturum için aynı ev- hastane veya salonda görevlendirilecek ve kendilerine görev aldıkları her oturum için ayrı ücret ödenecektir.

Koronavirus tedbirleri gereğince tek kişilik salonlarda sınava girecek adayların bulunduğu salonlarda görev yapanlara, salon başkanı ve gözetmenlere ödenen ücret üzerinden ödeme yapılacaktır. 

Tek kişilik salonda sınava girecek adayın sınava girmemesi durumunda, yardımcı engelli gözetmenliği işi fiilen yapılmamış olduğundan bu görevlilere ait ödemeler salon başkanı ve gözetmen üzerinden yapılacaktır.

5- Hizmetli;

Salon sayısı ondan fazla olan okul veya binalarda her on salon için bir hizmetli görevlendirilecektir. Ayrıca, bölge sınav yürütme komisyonu bünyesinde her oturum için bir hizmetli görevlendirilecektir.

Hizmetli görevlendirmelerinde, gün içinde yapılacak iki oturum için aynı kişilere görev verilecektir. Görev almaları halinde hizmetlilere, görev aldıkları her oturum için ayrı ücret ödenecektir.

6- Taşıyıcı;

Bölge sınav yürütme komisyonu bünyesinde, her oturum için bir taşıyıcı görevlendirilecektir. 

Taşıyıcı görevlendirmelerinde, gün içinde yapılacak iki oturum için aynı kişilere görev verilecektir. 

Görev almaları halinde taşıyıcılara, görev aldıkları her oturum için ayrı ücret ödenecektir.

7- Sınav Evraklarının Nakli ve Güvenliği;

Sınav evrakının mahallinde teslim alınması, sınav günü ve saatine kadar korunması, sınav yapılacak okul/kurumlara dağıtılması ve geri toplanması ile ilgili süreçler ilgili milli eğitim müdürlükleri ve kolluk kuvvetlerinin iş birliğinde yürütülecektir.

Araç ve personel temininde güçlük çekilmesi, sınav evrakının nakil süresinin ve mesafesinin fazla olması ve ilgili valilik, kaymakamlık veya milli eğitim müdürlüğünce ihtiyaç duyulması halinde, gün içinde yapılacak iki oturuma ait sınav evrakları, sınav yapılacak okul/kurumlara tek seferde götürülüp geri getirilebilir. 

Sınav evrakının sınav yapılacak okul/kurumlara dağıtılması ve geri toplanması sürecinde görev alan taşıyıcı, şoför ve şehir içi sınav evrakı nakil görevlileri iki oturum için aynı isimlerden oluşturulacak ve kendilerine her oturum için ayrı ücret ödenecektir.

8- Sınav Evraklarının Dağıtım Planı; 

2021 Merkezi Sınava ait sınav evraklarının, sınav yapılacak binalara götürülüp geri getirilmesi için ilgili milli eğitim müdürlüklerince aşağıda belirtildiği şekilde işlem yapılacaktır.

1) İlçe milli eğitim müdürlükleri, sınav yapılacak okul/kurumların konumuna göre sınav evraklarının 06 Haziran 2021 günü en geç saat 08.15 de bina sınav komisyonuna teslim edileceği şekilde dağıtım planlarını hazırlayacaktır.

2) İlçe milli eğitim müdürlükleri, hazırladıkları dağıtım planlarını ilgili emniyet birimleri ile istişare ederek güvenlik ile ilgili tedbirlerin alınmasını sağlayacaktır.

3) İlçe milli eğitim müdürlükleri, yaptıkları dağıtım planlarına göre gerekli araç ve personel temini işlemlerini yapacaktır. 

4) 6 Haziran 2021 gününden önce hiçbir sebeple sınav yapılacak okullara sınav evrakı nakli ve teslimatı yapılmayacaktır.

5) İlçe milli eğitim müdürlüklerince hazırlanan dağıtım planlarında, 6 Haziran 2021 günü saat 07.00 den önce hareket edecek araçlar varsa, sadece bu araçlara ait planlama ilgili il milli eğitim müdürlüğüne bildirilecektir. İl milli eğitim müdürlüğünce uygun görülmesi halinde bu plan doğrultusunda hareket edilecektir.

6) İl milli eğitim müdürlükleri, ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından hazırlanan planlara göre, 6 Haziran 2021 günü saat 07.00 den önce hareket edecek araçları tek bir liste halinde MEB DYS üzerinden toplu olarak Genel Müdürlüğümüze bildirilecektir.

7) 6 Haziran 2021 günü saat 07.00 den sonra hareket edecek araçlar için Genel Müdürlüğümüze bildirim yapılmayacaktır.

9- Emniyet görevlileri;

Bu sınavda görev alacak emniyet görevlileri 19.09.2012 tarihli MEB ve İçişleri Bakanlığı Sınav Güvenliği İş Birliği Protokolü hükümlerine uygun şekilde belirlenecek olup görev almaları halinde kendilerine iki oturum ücret ödenecektir.

Sınava girecek öğrencilerin üst araması yapılmayacağından sınav başladıktan sonra binada görevli emniyet görevlilerince (bina güvenlik görevlileri) okul bahçesi ve çevresinde sosyal mesafenin korunması için gerekli tedbirlerin alınması sağlanacaktır.

a) Sınav güvenlik koordinatörü; sınav yapılan her il ve ilçe merkezine bir kişi,

b) Sınav güvenlik amiri; sınav yapılan her 10 (on) bina için 1 (bir) kişi ve sonraki her on bina için ilave bir kişi, 

c) Sınav evrakı koruma güvenlik görevlisi; sınav evrakının teslim saatlerine uygun olacak şekilde her sekiz saat için 2 kişi, 

d) Bina güvenlik görevlisi; öğrenci sayısı 350’ye kadar olan binalarda biri kadın üç (3), öğrenci sayısı 351-600 olan binalarda toplam dört (4), 601-900 olan binalarda toplam beş (5), 901 ve üzeri olan binalarda toplam altı (6) bina güvenlik görevlisi görevlendirilecektir.

10- Görevlendirme ve Ücret Tahakkuk İşlemleri;

Bu sınavda görev yapacak bina sınav komisyonu başkan ve üyeleri, salon başkanları, gözetmenler, yardımcı engelli gözetmenleri ile yedek salon görevlilerine ait sınav ücretleri Kamu Harcama ve Muhasebe Bilişim Sisteminden (KBS) ödenecektir.

Diğer sınav görevlilerinin ücretleri ise Bakanlığımız Döner Sermaye İşletmesi tarafından ödenecektir. 

Bu sınavda görev alacak personele ödenecek sınav ücretlerinin Haziran ayı aylık katsayısı üzerinden ödenebilmesi için ücret tahakkuk işlemlerinin en geç 11 Haziran 2021 tarihine kadar tamamlanması gerekmektedir.

11- Koronavirus Tedbirleri;

6 Haziran 2021 tarihinde yapılacak Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezî Sınavın tüm aşamalarında Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünün “Ulusal Sınavlara Dair Alınması Gerekli Önlemler" gereğince işlem yapılacaktır.

25.05.2021 tarihli ve 25533729 sayılı Bakan Oluru ile devam eden koronavirus salgını sebebiyle 06 Haziran 2021 tarihinde yapılacak Merkezi Sınavın usulüne uygun olarak uygulanması ve sınav güvenliğinin sağlanması amacıyla ihtiyaç duyulması halinde; yeni bina ve salon eklenmesi, sınav görevli sayılarının belirlenmesi ve yeterince sınav görevlisinin MEBBİS sistemi üzerinden resen görevlendirilmesi için il/ilçe milli eğitim müdürlükleri yetkilendirilmiştir.

25.05.2021 tarihli ve 25533729 sayılı Bakan Olurun gereği il/ilçe millî eğitim müdürlüklerince, sınav bölgesinde koronavirus pozitif veya temaslı öğrenciler için ihtiyaç halinde kullanılmak üzere yedek sınav binası belirlenecektir. Koronavirus pozitif öğrenciler binanın ayrı bölümünde ve ayrı salonlarda, temaslı öğrenciler binanın ayrı bölümünde ve ayrı salonlarda sınava alınacak şekilde düzenleme yapılacaktır. Bina ve salon ekleme yetkisi il MEBBİS yöneticilerindedir.

Sınav yapılacak her il/ilçe merkezine her oturum için ayrı olmak üzere; bina sınav komisyonu, salon başkanı, gözetmen ve öğrenci sayısına göre maske temin edilecektir. Sınav salonlarında görev yapan salon başkanları ve gözetmenler eldiven kullanacaktır. 

6 Haziran 2021 tarihinde yapılacak Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezî Sınavda görev alacak görevlilerin belirlenmesinde yukarıda belirtildiği şekilde işlem yapılması, sınav güvenliğinin sağlanması için gerekli tedbirlerin alınması, MEBBİS modüllerinde gerekli güncelleme, yenilik ve yetkilendirmelerin yapılması için ilgili birim ve personele bilgi verilmesi hususunda, bilgilerinizi ve gereğini arz/rica ederim." denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.