Öne Çıkanlar Öğretmenlik Alanları Şaban Ayı Sureleri Ramazan Pidesi Malzemeleri Yardımcı Personel öğretmen

2021 Yılı  Yabancı Uyruklu Öğrencilere Yönelik Online Türkçe Dil Sınavı (TDS) Kılavuzu

Proje Direktörü Erkan AÇIKGÖZ imzalı resmi yazıda ''Avrupa Birliği finansman desteği ile Bakanlığımızca yürütülen "Suriyeli Çocukların Türk Eğitim
Sistemine Entegrasyonun Desteklenmesi Projesi (PIKTES)" kapsamında 3-12. sınıf düzeylerinde bulunan yabancı uyruklu öğrencilere yönelik Online Türkçe Dil Sınavının Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden yapılması planlanmaktadır. Sınav, öğrencilerin dil düzeylerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilecek olup öğrenciye yönelik herhangi bir değerlendirme veya not verme amacıyla kullanılmayacaktır.

Sınava 3-12. sınıf düzeylerinde bulunan tüm yabancı uyruklu öğrencilerin girmesi beklenmektedir. İlkokul sınavı 26 Nisan 2021 tarihinde Pazartesi günü, ortaokul sınavı 27 Nisan 2021 tarihinde Salı günü, lise sınavı ise 28 Nisan 2021 tarihinde Çarşamba günü EBA Platformu aracılığıyla online olarak yapılacaktır. Sınavların öğrencilere tanımlanma sorumluluğu, uyum sınıf öğretmeni, sınıf öğretmeni, Türkçe öğretmeni ve Türk dili edebiyatı öğretmenlerindedir. Sınav soruları sınav tarihinden bir gün önce EBA Platformunda öğretmenlerin erişimine açılacaktır. Öğrencilerin sınava nasıl tanımlanacağı ve sınavın nasıl uygulanacağı ile ilgili gerekli bilgilerin yer aldığı kılavuz ekte yer almaktadır.

Bu kapsamda ilinizde Online Türkçe Dil Sınavının (TDS) belirtilen tarihte ekte yer alan kılavuza uygun olarak gerçekleştirilmesi ve sınava yönelik gerekli önlemlerin alınması hususunda bilgilerinizi ve gereğini arz ederim.'' denilmiştir.

ONLİNE TÜRKÇE DİL SINAVI KILAVUZU

1. Bu kılavuz, 3-12. sınıf düzeyinde bulunan yabancı uyruklu öğrencilere yönelik Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden gerçekleştirilecek olan online Türkçe Dil Sınavı’nın (TDS) usul ve esaslarını belirlemek amacıyla hazırlanmıştır.

2. Sınava 3-12. sınıf düzeyinde bulunan tüm yabancı uyruklu öğrencilerin girmesi gerekmektedir. Türk öğrenciler sınava dâhil edilmeyecektir.

3. Sınav sonuçları öğrencilerin dil düzeylerini belirlemek amacıyla kullanılacak olup öğrenciyi değerlendirmek veya öğrenciye not vermek amacıyla kullanılmayacaktır.

4. İlkokul sınavı 26 Nisan 2021 tarihinde Pazartesi günü, ortaokul sınavı 27 Nisan 2021 tarihinde Salı günü, lise sınavı ise 28 Nisan 2021 tarihinde Çarşamba günü EBA Platformu üzerinden gerçekleştirilecektir.

5. Sınavlar, sınavdan bir gün önce EBA Platformu üzerinden öğretmenlerin erişimine açılacaktır. Bu kapsamda öğretmenlerin sınavları, bulunduğu kademeye uygun olarak dersine girdiği tüm yabancı uyruklu öğrencilere ödev olarak tanımlaması gerekmektedir.

6. Sınavlar, sınav tarihinde saat 23.59’da erişime kapatılacak olup tüm yabancı uyruklu öğrencilerin bu saate kadar sınav sorularını cevaplamaları ve testi bitirmeleri gerekmektedir.

7. Sınavlar, “EBA Sınavlar” bölümünde “Türkçe Dil Sınavı-İlkokul” Türkçe Dil Sınavı-Ortaokul” ve Türkçe Dil Sınavı-Lise” isimleriyle yer almaktadır.

8. İlkokul sınavına; uyum sınıfları, 3. ve 4. sınıflar, ortaokul sınavına; 5.,6.,7. ve 8. sınıflar, lise sınavına; 9.,10.,11. ve 12. sınıflar katılım sağlayacaktır. Lütfen sınavlar bölümünden kademeye uygun şekilde sınavı bulunuz ve öğrencilerinize bulundukları kademeye uygun olarak bu sınavı ödev olarak tanımlayınız.

9. Sınavlar, ilkokul için 3 (üç) seçenekli 25 sorudan, ortaokul ve lise için 4 (dört) seçenekli 40 sorudan oluşmaktadır.

10. Sınav süresi için ilkokulda 40 dakikalık, ortaokul ve lise de ise 60 dakikalık bir zaman dilimi belirlenmelidir. Örneğin, sınavın başlangıç saati 11.00 belirlendiğinde, ilkokul için bitiş saati 11.40 olarak, ortaokul ve lise için 12.00 olarak belirlenmelidir.

11. İlkokul sınavını sınıf öğretmeni veya uyum sınıfı öğretmeni öğrencilere tanımlayacak olup ortaokul sınavını tanımlama sorumluluğu Türkçe öğretmeninde, lise sınavını tanımlama sorumluluğu Türk dili ve edebiyatı öğretmenindedir. Sınavları dersine girdiğiniz tüm yabancı uyruklu öğrencilere tanımlayınız.

12. Sınavın zamanını belirlenme süreci dersin öğretmeninin sorumluluğundadır. Bu zaman dilimi belirlenirken sınav saati ile canlı ders saatlerinin aynı olmamasına dikkat edilmelidir. Aynı olursa sistem öğrenciyi otomatik olarak canlı derse yönlendirecektir ve öğrenci sınava giremeyecektir. Bu nedenle lütfen sınav saati için öğrencilerin canlı ders saati dışında bir zaman dilimi belirleyiniz.

13. Sınava girecek öğrencilere sınav ataması yapabilmek için gruplar oluşturulmalıdır. Grup oluşturma sürecine https://cdnvideo.eba.gov.tr/simulasyonlar/19/story.html adresinden ulaşabilirsiniz. Ayrıca grup oluşturma süreci Ek-2’de görsellerle açıklamalı olarak yer almaktadır. Oluşturulan gruptaki öğrenci sayısı 50’den fazla olmamalıdır. Dersine girdiğiniz yabancı uyruklu öğrenci sayısının 50’den fazla olması durumunda 50’nin katlarına uygun olacak şekilde ikinci, üçüncü, dördüncü gruplar oluşturulmalıdır.

14. EBA üzerinden sınava nasıl erişileceği ve sınavın ödev olarak nasıl tanımlanacağı aşağıda EK-1’de görsellerle açıklanmaktadır. Ayrıca benzer bir süreci gösteren videoya http://piktes.gov.tr/uploads/video/eba.mp4 adresinden erişilebilir. Lütfen altı çizili bölümü kopyalayarak İnternet arama çubuğuna yapıştırınız ve videoyu sonuna kadar izleyiniz.

15. 3-12. sınıf düzeyinde bulunan tüm yabancı uyruklu öğrencilerin sınava EBA Platformu aracılığıyla ulaşarak, soruları istedikleri bir ortamda, internete erişimi olan bir bilgisayar, tablet, akıllı telefon vb. teknolojik cihazlar yardımıyla cevaplamaları gerekmektedir. Cevaplarını bitiren öğrencilerin “Testi Bitir.” sekmesine tıklaması gerekmektedir. “Testi Bitir,” sekmesine tıklamayan öğrencilerin sınav sonuçları oluşmayacaktır.

16. Sınavda düzeltme formülü kullanılmayacak olup yanlış yanıtların doğru yanıta etkisi yoktur.

17. Sınav sonuçlarına, sınav bitiminde EBA Platformundaki raporlar bölümünden ulaşılabilir.

18. Öğretmenler, dersine girdiği tüm yabancı uyruklu öğrencilerin sınava katılımını sağlamaktan sorumludur. Bu nedenle okul yönetimi ve öğretmenlerin, tüm öğrencileri ve aileleri sınavdan önce sınav hakkında bilgilendirmeleri gerekmektedir.

19. Sınava giremeyen öğrencilerin, sınava girmeme nedenleri dersin öğretmeni tarafından tutanak altına alınarak imzalanacaktır ve okul yönetimine teslim edilecektir. Dersin öğretmeni, sınava girmeyen öğrencilerin kimlik numaralarının, ad soyadlarının ve sınıf düzeylerinin yer aldığı bir tutanak düzenlemelidir. Bu tutanaklar daha sonra okul yönetimlerinden talep edilecektir.

20. Okul yönetimleri, sınava yönelik gerekli koordinasyonu sağlamaktan ve sınava okulun imkânlarından yararlanarak girmek isteyen öğrenciler için gerekli desteği sunmaktan sorumludur. Ayrıca sınavla ilgili gerekli gördükleri durumları PIKTES il koordinasyon ekiplerine bildirir.

21. İsteyen öğrenciler EBA destek noktalarını kullanarak sınava girebilirler. PIKTES il koordinasyon ekipleri ve okul yönetimleri bu konuda gerekli bilgilendirmeyi ve koordinasyonu sağlar.

22. Sınava okulda ve EBA destek noktalarında giren öğrenciler için “Eğitim Kurumlarında Hijyen Şartlarının Geliştirilmesi ve Enfeksiyon Önleme Kontrol Kılavuzunda” belirtilen Covid-19 salgınıyla mücadele doğrultusunda belirlenen maske, mesafe ve hijyen hususları dikkate alınması gerekmektedir.

23. PIKTES il koordinasyon ekipleri sınava yönelik il düzeyinde gerekli koordinasyonu sağlamaktan sorumludur. Ayrıca sınavla ilgili gerekli gördükleri durumları PIKTES Yönetim Ofisine bildirir.

Kılavuza https://tunaliihl.meb.k12.tr/meb_iys_dosyalar/26/15/765111/dosyalar/2021_04/21124206_online-t-rk-e-dil-s-nav-k-lavuz-1618908552562471.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.