Öne Çıkanlar Milli Eğitim Bakanlığı Maden Çalışanları Fatma AFYONCU öğretmen Murat Kurum

2022-2023 Eğitim Öğretim Yılında Okutulacak Seçmeli Dersler (31 Aralık 2021)

Bakanlığımızca okutulmak üzere öğrencilerimize ücretsiz olarak dağıtılacak ders kitaplarının sayısı, her yıl Ocak ayı içerisinde MEBBİS ortamında oluşturulan “Kitap Seçim Modülü”ne okul/kurum müdürlüklerince girilen verilere göre belirlenmektedir. Buna göre 2022-2023 eğitim öğretim yılı başında ders kitapları/öğretim materyallerinin öğretmen ve öğrencilerimize eksiksiz ve zamanında sunulabilmesi ve ayrıca okullarımızda öğretmen norm kadrolarına yönelik sorunlar yaşanmaması için ortaokul ve imam hatip ortaokullarında uygulanan seçmeli derslerin seçim işlemlerinin 03-21 Ocak 2022 tarihleri arasında tamamlanması gerekmektedir.

Bu bağlamda;

1. Ortaokul ve imam hatip ortaokullarında uygulanacak haftalık ders çizelgeleri Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 23.12.2021 tarihli ve 49 sayılı Kurul Kararı eki İlköğretim Kurumları (İlkokul ve Ortaokul) Haftalık Ders Çizelgesi ve Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 23.12.2021 tarihli ve 50 sayılı Kurul Kararı eki İmam Hatip Ortaokulu Haftalık Ders Çizelgesi güncellenmiş olup 2022-2023 eğitim öğretim yılından itibaren uygulamaya konulacaktır (Ek-1 ve Ek-2). Buna göre 2022-2023 eğitim öğretim yılında ortaokul 5, 6, 7 ve 8. sınıflarda okuyacak öğrencilerimiz Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 23.12.2021 tarihli ve 49 sayılı Kurul Kararı eki İlköğretim Kurumları (İlkokul ve Ortaokul) Haftalık Ders Çizelgesi; imam hatip ortaokullarında okuyacak öğrencilerimiz ise Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 23.12.2021 tarihli ve 50 sayılı Kurul Kararı eki İmam Hatip Ortaokulu Haftalık Ders Çizelgesi'nde  belirtildiği şekilde seçmeli derslerini belirleyeceklerdir.

2. Seçmeli derslerin kaç kez ve kaç saat seçilebileceği Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 23.12.2021 tarihli ve 49 sayılı Kurul Kararı eki İlköğretim Kurumları (İlkokul ve Ortaokul) Haftalık Ders Çizelgesi ve Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 23.12.2021 tarihli ve 50 sayılı Kurul Kararı eki İmam Hatip Ortaokulu Haftalık Ders Çizelgesi'nde belirtilmiş olup seçmeli derslerin amacı, tanıtımı ve seçimine yönelik yapılacak işlemler konusunda öğrenci ve velilerimize okul müdürlüklerimizde şube rehber öğretmeni ve rehberlik öğretmeni/rehberlik ve psikolojik danışmanları aracılığıyla uzaktan çevrimiçi toplantı, e-posta, telefon gibi elektronik ortamlarda bilgilendirme yapılacak ve özellikle ortaokul veya imam hatip ortaokuluna geçecek olan ilkokul 4. sınıf öğrencilerimiz ve velileri için yapılacak bilgilendirmelerde sınıf öğretmenlerimiz etkin bir şekilde rehberlik edeceklerdir.

3. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 23.12.2021 tarihli ve 49 sayılı Kurul Kararı eki İlköğretim Kurumları (İlkokul ve Ortaokul) Haftalık Ders Çizelgesi'nin “Açıklamalar” bölümünün 2 nci maddesine göre; ortaokullarda seçmeli ders uygulaması konusunda esneklik sağlanacak ve her okul yönetimi kendi imkânları doğrultusunda Çizelge'nin seçmeli dersler bölümünde yer alan azami 10 dersten (aşağıda belirtilen dersler/modüller de dikkate alınarak) bir grup oluşturacak ve öğrenciler kendi okullarında oluşturulan gruptan derslerini seçeceklerdir.

4. Okullarda en az 10 öğrencinin aynı dersi seçmesi durumunda ilgili seçmeli ders okutulabilecektir.

5. Okullarda ilgili alanda yeterli sayıda öğretmenin bulunmadığı derslerin seçilmesi hâlinde öncelikle diğer okullardan maaş/ek ders karşılığı görevlendirmeler yoluyla öğretmen temin edilecek, bunun da mümkün olmadığı hâllerde ücretli öğretmen görevlendirilmek suretiyle bu dersler açılıp okutulabilecektir. 

6. Yaşayan Diller ve Lehçeler (5, 6, 7 ve 8. sınıflar) dersi kapsamında okutulan; Adığece (Kiril Alfabesine göre), Adığece (Latin Alfabesine göre), Abazaca, Kurmancca, Zazaca, Lazca, Gürcüce, Boşnakça, Arnavutça dersleri Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 23.12.2021 tarihli ve 49 sayılı Kurul Kararı eki İlköğretim Kurumları (İlkokul ve Ortaokul) Haftalık Ders Çizelgesi ve Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 23.12.2021 tarihli ve 50 sayılı Kurul Kararı eki İmam Hatip Ortaokulu Haftalık Ders Çizelgesi'nde açık bir şekilde yer almadığından öğrencilerimiz ve velilerimize söz konusu derslere yönelik bilgilendirme yapılacaktır.

7. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 23.12.2021 tarihli ve 49 sayılı Kurul Kararı eki İlköğretim Kurumları (İlkokul ve Ortaokul) Haftalık Ders Çizelgesi ve Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 23.12.2021 tarihli ve 50 sayılı Kurul Kararı eki İmam Hatip Ortaokulu Haftalık Ders Çizelgesi'nde yer alan “Yabancı Dil (Bakanlar Kurulu Kararıyla Kabul Edilen Diller)” kapsamında örgün eğitim kurumlarında söz konusu yabancı diller okul müdürlüklerinin imkân ve şartları kapsamında, kendileri tarafından hazırlanıp Bakanlığımız tarafından onaylanacak öğretim programları doğrultusunda okutulabilecektir.

8. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 23.12.2021 tarihli ve 49 sayılı Kurul Kararı eki İlköğretim Kurumları (İlkokul ve Ortaokul) Haftalık Ders Çizelgesi ve Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 23.12.2021 tarihli ve 50 sayılı Kurul Kararı eki İmam Hatip Ortaokulu Haftalık Ders Çizelgesi'nin "Seçmeli Dersler" bölümünde yer alan;

a) “Spor ve Fiziki Etkinlikler” dersine ait Öğretim Programı

-Basketbol,
-Atletizm,
-Okçuluk,
-Yüzme,
-Bisiklet,
-Tenis

b) “Görsel Sanatlar” dersine ait Öğretim Programı

-Resim,
-Grafik Tasarım,
-Seramik,
-Ebru,
-Tezhip,
-Minyatür

c) “Müzik” dersine ait Öğretim Programı

Genel Müzik Eğitimi, Bağlama (Saz), Gitar, Keman, Piyano, Ut, Türk Halk Müziği Koro şeklinde modül olarak hazırlanmış olup e-okulda da öğrencilerimize seçmeli ders seçeneği olarak sunulmuştur. 

9. Öğrencilerimizin ilgi ve yetenekleri, okulun fiziki durumu, insan kaynağı vb. dikkate alınarak öğretim programının içeriğine uygun olarak okul müdürlüklerince belirlenen farklı spor (futbol, voleybol vb.) ve sanat alanlarındaki çalışmalar e-okulda ilgili bölümde yer alan “DİĞER” seçeneğiyle belirtilerek öğrencilerin seçmesi sağlanabilecektir.

10. Ortaokul 5. sınıflarda Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 23.12.2021 tarihli ve 49 sayılı Kurul Kararı eki İlköğretim Kurumları (İlkokul ve Ortaokul) Haftalık Ders Çizelgesi'nin 7 nci maddesi ve imam hatip ortaokullarının 5. sınıflarında Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 23.12.2021 tarihli ve 50 sayılı Kurul Kararı eki İmam Hatip Ortaokulu Haftalık Ders Çizelgesi'nin 4 üncü maddesi gereğince 2022-2023 eğitim öğretim yılında yabancı dil ağırlıklı uygulama yapmak isteyen okullarda ilgili maddede belirtilen zorunlu ve seçmeli ders saatleri dikkate alınarak öğrencilerin ders seçimi ve kitap ihtiyacı belirlenecektir.

Yukarıda belirtilen hususlar çerçevesinde Covid-19 salgın sürecinde alınan tedbirler de dikkate alınarak 2022-2023 eğitim öğretim yılına yönelik seçmeli ders taleplerinin okul müdürlüklerince elektronik ortamda, bunun mümkün olmaması hâlinde yazılı şekilde 03-21 Ocak 2022 tarihleri arasında alınarak e-okul sistemine işlenmesi ve Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğünce 2022 Ocak ayı içerisinde açılması planlanan MEBBİS Kitap Seçim Modülü'ne veri girişlerinin zamanında yapılması için gerekli önlemlerin Valiliğinizce alınması hususunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.'' denilmiştir.

EKLER

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.