Öne Çıkanlar MEB memurlar Mahmut Özer EYT Milli Eğitim Bakanlığı

2022 Yılı Başvurusu Alınacak Taslak Ders Kitaplarının Duyurusu

Taslak Ders Kitabı ve Eğitim Araçları ile Bunlara Ait E-içeriklerin İncelenmesinde Değerlendirmeye Esas Olacak Kriterler ve Açıklamaları ile 2022 yılı "Başvurusu Alınacak Taslak Ders Kitaplarının Duyurusu" Kılavuzu ile ilgili detaylar şöyle:

T.C.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
TALİM VE TERBİYE KURULU BAŞKANLIĞI

Başvurusu Alınacak Taslak Ders Kitaplarının Duyurusu

1. Giriş

Millî Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarında okutulacak, Bakanlıkça temin edilecek ders kitabı ve diğer eğitim araç-gereçlerinin niteliklerinin Türk millî eğitiminin genel amaç ve temel ilkelerine uygun olarak belirlenmesi, hazırlanması, hazırlatılması, incelenmesi, inceletilmesi, inceleme ve inceletme sistemi ile ilgili kriterlerin belirlenmesi, değerlendirilmesi, kabulü, uygunluk süresinin belirlenmesi, ilanı, yayımlanması, seçimi, temini, geliştirilmesi ile başvuru sahiplerinde aranacak kriterlerle ilgili usul ve esasları düzenlemek amacıyla 14/10/2021 tarihli ve 31628 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliği yürürlüğe girmiştir.

Yönetmelik’in 11’inci maddesi çerçevesinde başvurusu alınacak taslak ders kitaplarının türü, alanı, seviyesi ve temin usulü ile taslak ders kitabının başvuru, inceleme, değerlendirme, değerlendirme sonuçlarının ilanı ve diğer iş ve işlemlerinin esaslarını belirlemek üzere başvurusu alınacak taslak ders kitaplarının duyurusu hazırlanmıştır.

Yönetmelik’in 11’inci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları gereği başvurusu alınacak taslak ders kitaplarının duyurusu, taslak ders kitabı ve eğitim araçları başvurularının alınması ile inceleme ve değerlendirme sonuçlarının başvuru sahiplerine açıklanması işlemleri elektronik ortam üzerinden yapılır. Başkanlıkça elektronik ortam üzerinden yapılan duyurular ve sonuçlar başvuru sahiplerine tebliğ hükmündedir.

Başvuru sahipleri, ilgili mevzuatta ve duyuruda yer alan düzenlemeleri kabul etmiş sayılırlar. Başkanlık tarafından taslak ders kitabı başvuruları, başvuru tarihleri ve diğer hususlar ile ilgili olarak alınan yeni kararlar ve gerekli görülen değişikliklere ilişkin bilgiler Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı (ttkb.meb.gov.tr) web sayfası üzerinden kamuoyuna duyurulacaktır.

2. Başvuru

Millî Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliği’nin 5’inci maddesinde belirtilen şartları taşıyan, MEB hizmet birimleri ile yayıncılık faaliyetinde bulunmakta olan kurum ve kuruluşlar https://kitapinceleme.meb.gov.tr/ internet adresi üzerinden taslak ders kitabı başvurusunda bulunabilmektedir.

Başvurular 7-18 Şubat 2022 tarihleri arasındadır. Başvuru adresi https://kitapinceleme.meb.gov.tr/ 'dir.

İnceletme ücretleri Yönetmelik’in 14’üncü maddesinin ikinci fıkrası hükümlerinde verilen gösterge rakamları çerçevesinde yukarıda belirtilen banka hesap numaraları veya IBAN numaralarına yatırılacak olup para yatırma belgelerinde; firma adı, vergi dairesi ve vergi numarası ile inceletilecek kitap adı belirtilmelidir. İnceletme ücretlerinde başvurulan kitapların takım olması hâlinde ödenecek ücret %25 oranında artırılır.

Taslak ders kitaplarının başvuru aşamasında ihtiyaç duyulacak olan belgeler ile bu süreçte uyulması gereken esaslar aşağıdaki gibidir:

1. Başvuruya başlamadan önce başvuru sahiplerinin başvuru yapacakları taslak ders kitabını hazırlayan ve hazırlanmasında görevlendirilen yazar veya yazarların, editör veya editörleri ile dil, tasarım, program geliştirme, rehberlik, ölçme ve değerlendirme uzmanlarının öz geçmişleri, diploma örnekleri, Yönetmelik’in 5’inci maddesinin birinci fırkasında yer alan suçlardan hüküm giymediğine dair güncel adli sicil kayıtlarını ilgili sisteme belirtilen koşullar doğrultusunda yüklemeleri gerekmektedir.

2. Başvuruya başlamadan önce başvuru sahiplerinin bağlı olduğu şirketin sahipleri, varsa ortakları ve yönetim kurulu üyeleri Yönetmelik’in 5’inci maddesinin birinci fıkrasında yer verilen suçlardan hüküm giymediğine dair güncel adli sicil kayıtlarını ilgili sisteme belirtilen koşullar doğrultusunda yüklemeleri gerekmektedir.

3. Başvuru dilekçesi, hizmet satın alındığına dair belge, Yönetmelik’in 5’inci maddesi kapsamında yer alan suçlardan hakkında kovuşturma yürütülmediğine dair beyan ve taslak ders kitabında kullanılacak eserlerin telifleriyle ilgili muvafakatnamelerini içeren beyan belgesinin başvuru sahiplerince belirtilen koşullar doğrultusunda sisteme yüklenmesi gerekmektedir. Yönetmelik’in 19’uncu maddesinin altıncı fıkrasının (a) bendi doğrultusunda gerçekleştirilen düzeltme aşamasında taslak ders kitaplarında kullanılan muvafakatname gerektiren tüm belgeler sisteme yüklenmelidir.

4. Başvuru sahiplerinin başvuru sürecinde taslak ders kitabının kimlikli ve kimliksiz olmak üzere iki (2) adet nüshasını sisteme yüklemeleri gerekmektedir.

5. Başvuru sahiplerinin başvuru sürecinde taslak ders kitabında doğrudan alıntı yapılan metin ve görsellerin orijinal kaynağının kopyasını sisteme yüklemeleri gerekmektedir.

6. Başvuru sahipleri başvuru sürecinde taslak ders kitabına ait öğretim programlarında yer alan kazanımları sistem üzerinden ilgili sayfalarla ilişkilendirmelidir.

7. Başvuru sahipleri başvuru sürecinde taslak ders kitabına ait varsa elektronik içerikleri sistem üzerinden ilgili sayfalarla ilişkilendirmelidir.

8. Yönetmelik’in 8’inci maddesinin sekizinci fıkrasında belirtilen alanlarda taslak ders kitaplarına ait dinleme/izleme becerisi kazandırmaya yönelik elektronik eğitim içerikleri sisteme başvuru sahiplerince eksiksiz olarak yüklenmelidir.

9. Taslak ders kitabının inceletme ücretinin Bakanlık Döner Sermaye İşletme hesabına yatırılarak ilgili dekontun sisteme yüklenmesi ile taslak ders kitabının başvurusu tamamlanır.

10. Başvuruların sisteme son giriş saatinden sonra sisteme giriş mümkün olmayıp herhangi bir kısmı, eki ya da kitabın tamamlayıcı bir unsurunun eksik yüklenmiş olması hâlinde başvuru değerlendirmeye alınmayacaktır.

Taslak ders kitabının başvurusu esnasında elektronik ortama yüklenen nüshasında; Yönetmelik’in 8’inci maddesinde yer verilen hususlar dikkate alınmalıdır. Başvurular Yönetmelik hükümleri ve duyuruda yer alan esaslar doğrultusunda eksiksiz bir biçimde yapılmalıdır. Hükümlerden en az birine uyulmadığının tespiti hâlinde taslak ders kitabı başvuru sahibine iade edilir. Bu kapsamda Yönetmelik’in 5’inci maddesine aykırı hususlarda ilgili hüküm doğrultusunda işlem yapılır.

3. İletişim

Adres: Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı Serhat Mah. 1290. Sokak No.8/B 06374 Yenimahalle/ANKARA

TTKB İnternet Adresi: http://ttkb.meb.gov.tr/

Başvuru için İnternet Adresi: https://kitapinceleme.meb.gov.tr

Sonuçlar için İnternet Adresi: https://kitapinceleme.meb.gov.tr

Telefon: 0 (312) 413 43 00 / 43 43

Belgegeçer: 0 (312) 413 45 14

E-posta adresi: [email protected]

"Taslak Ders Kitabı ve Eğitim Araçları ile Bunlara Ait E-içeriklerin İncelenmesinde Değerlendirmeye Esas Olacak Kriterler ve Açıklamaları"

2022 yılı "Başvurusu Alınacak Taslak Ders Kitaplarının Duyurusu" Kılavuzu

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.