Öne Çıkanlar Öğretmenlik Alanları Şaban Ayı Sureleri Ramazan Pidesi Malzemeleri Yardımcı Personel MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü

2022 Yılı Özel Eğitim Uygulama Okullarında Beceri Uygulama Alanları Kılavuzu

Özel Eğitim Uygulama Okullarında Beceri Uygulama Alanlarına ilişkin hazırlanan kılavuzun bu bölümünde Görsel Sanatlar Uygulama Alanının kapsamı, amaçları, kazanımları, malzemelerin kullanılacağı örnek etkinlikler, alan bünyesinde yer alan malzemeler, malzemelerin açıklaması/özellikleri, sayısı ve talimatname yer almaktadır.

KAPSAM

Görsel Sanatlar Uygulama Alanı bireylere görsel sanatların farklı alanlarında ürün ortaya koyma imkanı vererek onların uygu, düşünce ve izlenimlerini anlatabilmeleri, yetenekleri ve yaratıcılıkları doğrultusunda, kendilerini ifade etmeye yönelik estetik algılarının oluşturulması amacıyla kurulan alanlardır.

AMAÇ

Görsel Sanatlar Uygulama Alanları ile orta-ağır düzeyde zihinsel yetersizlik ve orta-ağır düzeyde otizm spektrum bozukluğu olan bireylerin küçük kas/ince motor becerilerinin geliştirilmesi, resim, heykel, seramik gibi etkinlikler ile yaratıcılıklarını ortaya koyarak kendini ifade etmeleri ve yaparak-yaşayarak kalıcı öğrenme için gerekli duygusal, görsel algı desteğinin sağlanması amaçlanmaktadır.

Özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin toplum içerisinde var olduklarına, ''Ben de toplum içerisinde üretken bir bireyim'' hazzını yaşamaları adına eğitimle daha donanımlı yaşayabileceklerine dikkat çekilmesinde, kendilerini ifade etmelerinde hayat boyu öğrenmenin desteklenmesinde ve estetik algılarının gelişmesinde sanat eğitimi büyük önem taşır. Bu bağlamda; özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin tamamlanan çalışmaları özel gün ve haftalarda okullarda, belirli alanlarda sergilenebilir, sınıf panolarına asılabilir, birey ürün dosyalarında saklanabilir, gerektiğinde ailelerine ulaştırılabilir.

Özel eğitim ihtiyacı olan bireyler el işi, kil ve resim gibi çalışmalar yaparak duygusal açıdan rahatladıkları gibi aynı zamanda kaliteli zaman geçirebilmektedirler. Görsel sanatlar eğitimi ile özel eğitim ihtiyacı olan bireylere değişik beceriler kazandırarak bu bireylerin psikomotor, bilişsel, duygusal, sosyal becerilerini geliştirmek, onları çalışan, üreten bireyler olarak topluma ve ekonomiye kazandırmak amaçlanmaktadır.

Özel eğitim uygulama okullarında kurulan görsel sanatlar uygulama alanlarında;

* I. Kademedeki Görsel Sanatlar ve El Becerileri; II. Kademedeki Görsel Sanatlar ve El Becerileri; III. Kademedeki Görsel Sanatlar, İş ve Beceri Uygulamaları derslerinin amaçları gerçekleştirilebilir.

Disiplin arası yaklaşım ilkesi doğrultusunda tüm kademelerdeki bütün dersler için okul yönetimince yapılacak planlama dahilinde, özel eğitim ihtiyacı olan bireyin yetenek, yeterlilik, ilgi, istek ve ihtiyaçlarına, mesleki yeterliliğe sahip personelin öğrenim amacına ve etkinliğin içeriğine uygun şekilde Görsel Sanatlar Uygulama Alanı kullanılabilir.

KILAVUZ

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.