Öne Çıkanlar A101 4 Nisan 2024 Aktüel Ürünler Çocuk Gelişim ve Eğitim Öğretmenliği Mülakatın Kaldırılması Tamer Karadağlı öğretmen

2023 Ocak Dönemi Taslak Ders Kitabı Başvuru Kılavuzu

Millî Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarında okutulacak ve Bakanlıkça temin edilecek ders kitabı ve diğer eğitim araçlarının nitelikleri; Türk millî eğitiminin genel amaç ve temel ilkelerine uygun olarak belirlenmesi, hazırlanması, hazırlatılması, incelenmesi, inceletilmesi, inceleme ve inceletme sistemi ile ilgili kriterlerin belirlenmesi, değerlendirilmesi, kabulü, uygunluk süresinin belirlenmesi, ilanı, yayımlanması, seçimi, temini, geliştirilmesi ile başvuru sahiplerinde aranacak kriterlerle ilgili usul ve esaslar 14/10/2021 tarihli ve 31628 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliği’nce belirlenmektedir.

Yönetmelik’in 11’inci maddesi kapsamında 2023 Ocak Dönemi’nde başvurusu alınacak taslak ders kitaplarının türü, alanı, seviyesi ve temin usulüne ilişkin çizelge aşağıda yer almaktadır. Taslak ders kitabının başvuru, inceleme, değerlendirme, değerlendirme sonuçlarının ilanı ve diğer hususlarına ilişkin esaslarını belirlemek üzere Taslak Ders Kitabı Başvuru Kılavuzu hazırlanmıştır. İlgili Yönetmelik’in 5’inci maddesinde belirtilen şartları taşıyan MEB hizmet birimleri ile yayıncılık faaliyetinde bulunan kurum ve kuruluşlar kitap inceleme sistemi “https://kitapinceleme.meb.gov.tr” üzerinden taslak ders kitabı başvurusunda bulunabilmektedir.

Başvurusu alınacak taslak ders kitaplarının duyurusu, taslak ders kitabı başvurularının alınması ile inceleme ve değerlendirme sonuçlarının başvuru sahiplerine açıklanması işlemleri elektronik ortam üzerinden yapılır. Başkanlıkça elektronik ortam üzerinden yapılan duyurular ve sonuçlar başvuru sahiplerine tebliğ hükmündedir. 

Başvuru Adresi : https://kirapinceleme.meb.gov.tr/

Taslak Ders Kitabı Başvuru Tarihleri : 20 Ocak 2023 (Saat 09.00) - 3 Şubat 2023 (Saat 18.00)

Başvurusu Alınacak Taslak Ders Kitaplarının Türü/Alanı/Seviyesi

Taslak Ders Kitabının Türü : Ders Kitabı

Alanı : Tüm Alanlar

Seviyesi : Tüm Sınıflar

Temin Usulü : Başvuru Sahiplerince Hazırlama

Başvuru Koşulları

Taslak ders kitabı başvuruları, başvuru tarihleri ve diğer hususlar ile ilgili olarak alınan yeni kararlar ve gerekli görülen değişikliklere ilişkin bilgiler Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı web sayfası (ttkb.meb.gov.tr) üzerinden kamuoyuna duyurulacaktır. Duyuru ile birlikte başvuru sahipleri, ilgili mevzuat hükümlerini ve duyuru kılavuzunda yer alan düzenlemeleri kabul etmiş sayılırlar.

İlgili Yönetmelik’in 5’inci maddesi çerçevesinde yayınevlerince verilen herhangi bir belgenin veya yazılı beyanın gerçek dışı olduğunun idari ve/veya adli makamlarca tespit edilmesi hâlinde belgenin/beyanın ait olduğu baskıya hazır nüsha veya nüshalara ait Kurul Kararı iptal edilir. İlgili başvuru sahiplerinin başvuruları iki yıl süreyle kabul edilmez.

Başvuru sahipleri Yönetmelik’in 16’ıncı maddesi “Başvuru sahibince taslak ders kitabının inceletme talebinden vazgeçilmesi hâlinde, yatırılan inceletme ücretinin yüzde onu kesilerek kalan miktar başvuru sahibine iade edilir.” hükmü kapsamında ilan edilen taslak kitap başvuru tarih aralığı içinde inceletme talebinden vazgeçilebilecektir.

a) Başvuru Sahipleri

▪ Taslak ders kitabı başvurusu yapılmadan önce yayınevinin bağlı olduğu şirketin sahipleri, varsa ortakları ve yönetim kurulu üyeleri ile başvuru sahibi yetkilisinin bilgileri kitap inceleme sistemine (https://kitapinceleme.meb.gov.tr) girilmelidir. Bununla birlikte Yönetmelik’in 5’inci maddesinin birinci fıkrasında yer verilen suçlardan hüküm giymediklerine dair güncel adli sicil kayıtlarının kitap inceleme sistemine yüklenmesi gerekmektedir.

▪ Başvuru sahibi yetkilisi “kurumun yasal imza yetkilisi” olmalıdır. Başvuru sahibi yetkilisi; şirketin sahibi, ortakları veya yönetim kurulu üyeleri arasından biri dahi olsa ayrıca kitap inceleme sistemine tanımlanarak eklenmelidir. Başvuru belgeleri başvuru sahibi yetkilisi tarafından imzalanmalıdır (Ek1, Ek2, Ek6, Ek7, Ek8).

b) Taslak Ders Kitabını Hazırlayan ve Hazırlanmasında Görevlendirilenler

▪ Başvuru sahipleri; taslak ders kitabı üreteceği alanlar için yazar/yazarlar ile editör, dil uzmanı, görsel tasarımcı, program geliştirme uzmanı, ölçme ve değerlendirme uzmanı ile rehberlik uzmanı çalıştırdığını veya bu alanlarda hizmet satın aldığını belgelendirmelidir. Türkçe ve Türk dili ve edebiyatı ile yabancı dil ders kitaplarında ayrıca dil uzmanı, resim/görsel alanı ile ilgili ders kitaplarının hazırlanmasında da ayrıca görsel tasarımcı bulundurma zorunluluğu bulunmamaktadır.

▪ Kitap hazırlama sürecinde görev alanların her kitapta yalnızca bir görevde tanımlanması gerekmektedir.

▪ Başvuruya başlamadan önce taslak ders kitabını hazırlayan ve hazırlanmasında görevlendirilenlere yönelik profiller kitap inceleme sisteminde oluşturulmalıdır. Bununla birlikte görevlilerin imzalı öz geçmişleri, diploma örnekleri, güncel adli sicil kayıtları kitap inceleme sistemine belirtilen koşullar doğrultusunda yüklenmelidir.

▪ Taslak ders kitaplarında görev alacaklara yönelik bir kez profil oluşturmak yeterlidir.

c) Taslak Ders Kitabı

▪ Taslak ders kitabı Millî Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliği’nde belirtilen şartlara uygun olarak hazırlanmalıdır.

▪ Taslak ders kitabı ilgili dersin öğretim programında yer alan -varsa- forma sayısı şartına uygun olmalıdır.

▪ Taslak ders kitabının kimlikli ve kimliksiz olmak üzere iki (2) nüshası, kitap inceleme sistemine yüklenmek üzere hazırlanmalıdır.

▪ Taslak ders kitabının kimliksiz nüshasında yazarın/yazarların adı ve soyadı, varsa akademik unvanı, başvuru sahibinin adı veya adresi, amblemi; iç kapağın arka yüzünde yazarın/yazarların dışında kitabı hazırlayanların adı, soyadı vb. taslak ders kitabın kimliğini gösteren bilgi veya kenar süsü, sayfa numarası gibi simge ya da işaretler yer almamalıdır.

▪ Kitap inceleme sistemine yüklenmesi gereken kimlikli ve kimliksiz taslak ders kitapları ile varsa öğrenci çalışma kitabı ve öğretmen kılavuz kitabı aranabilir pdf formatında olmalı ve her birinin boyutu 250 MB’ı geçmemelidir.

▪ Taslak ders kitabına ait elektronik içerikler, değerler beyan tablosu, temel yetkinlikler beyan tablosu ile orijinal metinlerin kopya belgelerinde ve bu belgelerin dosya isimlerinde yayınevinin/hizmet biriminin ve yazarların kimliğini belirten hiçbir ibare, işaret ve ifade bulunmamalıdır. Kitabın kimliğini belirleyici nitelikte bilgi ya da işaretler bulunan taslak ders kitaplarının başvuruları değerlendirmeye alınmayacaktır.

▪ Kitabın kimliğini belirleyici nitelikte bilgi ya da işaretler dışında kimlikli ve kimliksiz taslak ders kitabı nüshaları birebir aynı olmalıdır.

▪ Başvurusu yapılacak taslak ders kitabında Atatürk Portresi, İstiklâl Marşı, Gençliğe Hitabe, Andımız ile Türkiye Haritası ve Türk Dünyası Haritası Kurulun uygun gördüğü şekilde ilgili sayfalarda kullanılmalıdır. Ekli örnekler kitap inceleme sisteminde yer almaktadır.

▪ Taslak ders kitabına ait öğretim programlarında yer alan kazanımlar kitap inceleme sistemi üzerinde eksiksiz bir şekilde ilgili sayfalarla ilişkilendirilmelidir.

KILAVUZ

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.