Öne Çıkanlar A101 5 Ekim 2024 Aktüel Ürünler 2024 Yılı Maarif Kongresi Başvuru Kılavuzu İYEP Uygulama Takvimi A101 11 Ekim 2024 Aktüel Ürünler 2024 Yılı Ekim Ayı Yay Burcu Sağlık Yorumu

2024 Yılı Spor Ortaokulları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Kılavuzu

Bu kılavuz, 5/1/1961 tarihli ve 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu, 14/6/1973 tarihli ve 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu ile 26/7/2014 tarihli ve 29072 sayılı Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği hükümlerine göre hazırlanmıştır.

2024-2025 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI SPOR ORTAOKULLARI SEÇME VE YERLEŞTİRME TAKVİMİ

9 Eylül 2024 Millî Eğitim Bakanlığı e-Okul (e-okul.meb.gov.tr) Üzerinden Başvuru ve Randevu Ekranın Açılması

9-15 Eylül 2024 Sportif Yetenek Değerlendirme Uygulamasına İlişkin Randevuların Alınması

16-18 Eylül 2024 Komisyonların Oluşturulması

19-25 Eylül 2024 Sportif Yetenek Değerlendirme Uygulaması

27 Eylül 2024 Sportif Yetenek Değerlendirme Uygulaması Sonuçlarının İlan Edilmesi

30 Eylül-2 Ekim 2024 Sportif Yetenek Değerlendirme Uygulamasına İtiraz Başvurularının Alınması

3-4 Ekim 2024 Sportif Yetenek Değerlendirme Uygulamasına İtiraz Başvurularının Değerlendirilmesi

7-11 Ekim 2024 Kesin Kayıt Hakkı Kazanan Öğrencilerin Kayıt ve/veya Nakil İşlemlerinin Gerçekleştirilmesi

SPOR ORTAOKULLARI ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME KILAVUZU

1. GENEL AÇIKLAMALAR

1.1. Bu kılavuzda, 2024-2025 eğitim ve öğretim yılı spor ortaokuluna sportif yeteneğe göre öğrenci alım sürecine ilişkin usul ve esaslar yer almaktadır.

1.2. Adayların kabul işlemleri, kılavuzda belirtilen takvim doğrultusunda gerçekleştirilecektir.

1.3. Kılavuzda belirtilen hususlar ve çalışma takviminde yer alan işlemler spor ortaokullarının açılacağı illerdeki İl Millî Eğitim Müdürlüklerince yürütülecektir.

1.4. 2024-2025 eğitim ve öğretim yılında 5. sınıfa başlayacak adaylar arasından her bir spor ortaokulu için 15 erkek, 15 kız öğrenci olmak üzere toplamda 30 öğrenci alımı yapılacaktır.

1.5. Belirlenen kontenjanlarda yeterli başvuru olmaması durumunda kız veya erkek öğrenci kontenjanına bakılmaksızın başarılı olan adayların kayıtları gerçekleştirilecektir.

1.6. Kayıtlar, ulusal adres veri tabanındaki yerleşim yeri adres bilgileri dikkate alınmadan adayın Sportif Yetenek Değerlendirme Uygulamasının sonucuna göre yapılacaktır.

1.7. Bu kılavuzda hüküm bulunmayan hallerde Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği hükümleri uygulanacaktır.

2. BAŞVURULARIN ALINMASI

2.1. Başvurular, e-Okul (e-okul.meb.gov.tr) üzerinden başvuruların başladığı tarihte “Sınav ve Nakil İşlemleri” başlığı altında açılacak başvuru ekranından alınacaktır.

2.2. Başvurular, başvuru ekranı üzerinden öğrencinin veli veya yasal vasisi tarafından yapılacaktır.

2.3. Her adayın EK-4’de yer alan illerdeki okullardan sadece bir okula başvuru yapma hakkı bulunmaktadır.

2.4. Adaylar için başvuru sırasında e-Okul üzerinden sportif yeteneği değerlendirme uygulama randevusu alınarak “Sportif Yetenek Değerlendirme Uygulaması Giriş Belgesi” oluşturulacaktır.

2.5. Tam zamanlı kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim alacak özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerden; ÇÖZGER Raporu ve Özel Eğitim Değerlendirme Kurul Raporuna sahip olanlar Sportif Yetenek Değerlendirme Uygulamasına belgeleriyle birlikte geleceklerdir.

2.6. Adaylar, Sportif Yetenek Değerlendirme Uygulamasına girmelerine engel teşkil edebilecek sağlık sorunlarının olup olmadığını başvuru sırasında mutlaka bildirecektir. Bildirilmeyen sağlık sorunları, engel durumları ve özel ihtiyaçları ile ilgili sorumluluk öğrenci velisine/yasal vasisine ait olacaktır.

2.7. Adayların sağlık durumunun sportif yetenek değerlendirmesine uygun olduğuna dair öğrenci velisinin/yasal vasisinin onayı alınması gerekmektedir. Bu kapsamda veli/yasal vasi tarafından EK-5’de yer alan bilgilendirilmiş onam formu doldurulacaktır. 

2.8. Aday randevuları, takvimde öngörülen tarih aralığında (resmî tatil günlerinin dışında) aralıksız olarak oluşturulacaktır.

2.9. Sporcu özgeçmişi bulunan adaylar durumlarını ilgili federasyonlardan ya da gençlik ve spor il/ilçe müdürlüklerinden aldıkları belgelerle ibraz edecektir.

3. UYGULAMA ESASLARI

3.1. Sportif Yetenek Değerlendirme Komisyonunun Oluşturulması

3.1.1.Komisyon(lar), İl Millî Eğitim Müdürlüklerinde Temel Eğitimden sorumlu 1(bir) il millî eğitim müdür yardımcısı/şube müdürü başkanlığında; 7 (yedi) alanında uzman akademisyen/beden eğitimi öğretmeni ile 1 (bir) gözetmen rehber öğretmen/psikolojik danışmandan oluşan 9 (dokuz) kişiden oluşturulacaktır.

3.1.2.Sportif Yetenek Değerlendirme Uygulamalarında görev alacak komisyon üyelerine beyanlarına bağlı olarak kendileri ile üçüncü dereceye kadar akrabalık bağı bulunan öğrencilerin uygulamalarında görev verilmeyecektir.

3.2. Genel Uygulama Esasları

3.2.1.Sportif Yetenek Değerlendirme Uygulaması her bir aday için komisyon tarafından gerçekleştirilecektir.

3.2.2.Başvurusu bulunan adayların Sportif Yetenek Değerlendirme Uygulaması, e-Okul başvuru ekranından alınan randevu tarihi ve saatinde, adayların başvuru yaptığı illere göre EK-4’te bulunan okullarda gerçekleştirilecektir.

3.2.3.Aday, randevu verilen saatten en az 30 dakika önce veli veya yasal vasisi ile birlikte belirtilen adreste bulunacaktır.

3.2.4.Aday ve adayın veli/yasal vasisinin (vasilik belgesi ibraz edilecektir) Sportif Yetenek Değerlendirme Uygulamasına Sportif Yetenek Değerlendirme Uygulaması Giriş Belgesi ve kimlik kartlarının aslı ile gelmeleri gerekmektedir.

3.2.5.Sportif Yetenek Değerlendirme Uygulamasının yapılacağı alana sadece aday alınacaktır.

3.2.6.Sportif Yetenek Değerlendirme Uygulaması sırasında gerekli araç gereç ve ölçüm cihazları kullanılacak olup kamera kaydı alınacaktır.

3.2.7.Sportif Yetenek Değerlendirme Uygulamasında adayların uygulamaya telsiz, radyo, cep telefonu gibi haberleşme araçları ile veri bank, dizüstü bilgisayar, saat dışında fonksiyonu bulunan saat vb. her türlü bilgisayar özelliği olan, özel elektronik donanımlı aletler, hesap makinesi, fotoğraf makinesi, kamera vb. cihazlarla gelmeleri yasaktır.

3.2.8.Adaylar, Sportif Yetenek Değerlendirme Uygulamasına yanlarında getirdikleri spor kıyafetleri ile alınacaktır.

4. SPORTİF YETENEK DEĞERLENDİRME UYGULAMASI BİREYSEL DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ

4.1. Spor ortaokulu, “Sportif Yetenek Değerlendirme Testi” ve “Türkiye Okul Sporları Şampiyonluk Dereceleri” olmak üzere iki boyuttan oluşmaktadır.
4.2. Adaylardan performans testleri çerçevesinde esneklik testi uygulaması istenecektir.
4.3. Adaylardan performans testleri çerçevesinde flamingo denge testi uygulaması istenecektir.
4.4. Adaylardan performans testleri çerçevesinde dikey sıçrama testi uygulaması istenecektir.
4.5. Adaylardan performans testleri çerçevesinde el kavrama kuvveti testi uygulaması istenecektir.
4.6. Adaylardan performans testleri çerçevesinde geriye sağlık topu atma testi uygulaması istenecektir.
4.7. Adaylardan performans testleri çerçevesinde çeviklik testi uygulaması istenecektir.
4.8. Adaylardan performans testleri çerçevesinde 20 metre sürat koşusu testi uygulaması istenecektir.

5. DEĞERLENDİRME ESASLARI

5.1. Kız ve erkek adaylar, farklı değerlendirme ölçütlerine göre Sportif Yetenek Değerlendirme Uygulamasına alınacaktır.

5.2. Sportif Yetenek Değerlendirme Uygulamasında en yüksek puan alan adaydan başlanarak bir sıralama yapılacak ve en iyi dereceye sahip ilk 30 aday (15 kız, 15 erkek) spor ortaokuluna girmeye hak kazanacaktır.

5.3. Belirlenen kontenjanlarda yeterli başvuru olmaması durumunda kız veya erkek öğrenci kontenjanlarına bakılmaksızın başarılı olan adayların kayıtları gerçekleştirilecektir.

5.4. Sportif yetenek değerlendirme testi; esneklik, flamingo denge, dikey sıçrama, geriye sağlık topu atma, el kavrama kuvveti, çeviklik ve 20 metre sürat testi parametrelerinden oluşmaktadır. Adayın sportif yetenek değerlendirme testi puanının hesaplanmasında tüm parametreler eşit puan ağırlığına sahip olacaktır.

5.5. Sportif yetenek değerlendirme testi; esneklik, flamingo denge, dikey sıçrama, geriye sağlık topu atma, el kavrama kuvveti, çeviklik ve 20 metre sürat testi puanlarının ortalaması alınarak hesaplanacaktır. Sportif yetenek değerlendirme testinden alınabilecek en yüksek puan 90’dır. Türkiye Okul Sporları veya Türkiye Şampiyonası birinciliğine 10 puan, ikinciliğine 7.5 puan, üçüncülüğüne 5 puan ve dördüncülüğüne  2.5 puan verilecektir.

5.6. Tam zamanlı kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim uygulamalarından yararlanacak olan özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler, Sportif Yetenek Değerlendirme Uygulamasında kendi aralarında puan üstünlüğüne göre sıralanacaktır. Bu adaylar, Sportif Yetenek Değerlendirme Uygulamasında başarılı olmaları kaydıyla iki adayı geçmeyecek şekilde mevcut kontenjana dâhil edilmeden kabul edilecektir.

5.7. Sınava giren adayların puanlamasında bir eşitlik olması durumunda yaşı (gün/ay/yıl) küçük olan öğrenciye öncelik verilecektir. Puanları aynı olan adayların gün/ ay/ yıl bakımından yaşlarının da aynı olması durumunda kura yöntemine başvurulacaktır.

5.8. 2024-2025 eğitim ve öğretim yılında 5. sınıfa yeni başlayacak adaylar arasından her bir spor ortaokulu için 15’i erkek, 15’i kız olmak üzere toplam 30 öğrenci kesin kayıt kabul hakkı kazanacaktır. İhtiyaç halinde kontenjanın 3 katı kadar yedek öğrenci belirlenecektir.

5.9. Sonuçlar, e-Okul’dan ilan edilecektir.

6. İTİRAZ BAŞVURULARININ ALINMASI VE DEĞERLENDİRİLMESİ

6.1. İtirazlar, aday öğrencinin veli veya yasal vasisi tarafından spor ortaokulunun bağlı olduğu İl Millî Eğitim Müdürlüğüne “EK-3 İtiraz Başvuru Formu” ile takvimde belirtilen süre içerisinde yapılacaktır.

6.2. İtirazlar, komisyon tarafından takvimde belirtilen süre içerisinde değerlendirilecektir. Değerlendirme sonunda komisyonca verilen kararlar kesin olup yeniden itiraz edilemeyecektir.

7. KABUL HAKKI KAZANAN ÖĞRENCİLERİN KESİN KAYIT İŞLEMLERİNİN GERÇEKLEŞTİRİLMESİ

7.1. Spor ortaokuluna kesin kayıtlar, Sportif Yetenek Değerlendirme Uygulaması neticesinde kabul hakkı kazanan adayların veli veya yasal vasinin okul müdürlüklerine yazılı başvurusu üzerine yapılacaktır.

7.2. Kesin kayıt hakkı kazanan adayların velileri veya yasal vasileri kesin kayıt yaptırmak için spor ortaokulu müdürlüğüne, ilan edilecek olan belgelerle başvuruda bulunarak, takvimde belirtilen süre içerisinde kesin kayıtlarını yaptıracaktır. Süresi içerisinde kesin kayıtlarını yaptırmayan adaylar, spor ortaokulu asıl kayıt haklarını kaybetmiş sayılacaktır.

7.3. Sportif Yetenek Değerlendirme Uygulaması neticesinde kesin kayıt hakkı kazanan adaylardan kayıt yaptırmayan adaylar olması durumunda, okul müdürlüğü tarafından yedek kayıt hakkı kazanan adaylar sırasıyla ilan edilecek ve okulun internet sayfasında yayınlanacaktır.

Kılavuza https://tegm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2024_09/06124100_spor_ortaokullari_ogrenci_secme_ve_yerlestirme_kilavuzu.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.

İLETİŞİM BİLGİLERİ

Temel Eğitim Genel Müdürlüğü : 0(312) 413 37 83- 413 27 32- 413 48 66

BELGEGEÇER

Temel Eğitim Genel Müdürlüğü : 0(312) 425 40 49

İNTERNET ADRESLERİ : www.meb.gov.tr - tegm.meb.gov.tr

E-POSTA : [email protected]

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.