Öne Çıkanlar öğretmen Milli Eğitim Bakanlığı Fatma AFYONCU Maden Çalışanları Murat Kurum

3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi (15 Ekim 2021)

Teklif ile; işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler ile mesleki ve teknik ortaöğretim okul ve kurumlarında staj veya tamamlayıcı eğitim gören öğrencilere ödenecek ücretin asgari tutarının yükseltilmesi amaçlanmaktadır.

3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nun 25'inci maddesinde ''işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler ile mesleki ve teknik ortaöğretim okul ve kurumlarında staj veya tamamlayıcı eğitim gören öğrencilere asgari ücretin net tutarının; yirmi ve üzerinde personel çalıştıran işyerlerinde yüzde otuzundan, yirmiden az personel çalıştıran işyerlerinde yüzde onbeşinden, aday çırak ve çırağa yaşına uygun asgari ücretin yüzde otuzundan aşağı ücret ödenemez.'' şeklinde düzenleme mevcuttur.

2002 yılındaki asgari ücretle 6 çeyrek altın alınabilirken, 2021 yılında ise ancak 3 çeyrek altın alınabilmektedir. Günümüz şartlarında bu ücretle geçinmek neredeyse imkansızdır. Aday çırak, çırak ve öğrenciler, yetişkinler kadar çok çalışan, emek veren, ekonomik değer üreten kesimlerdir.

Buradan bahisle, işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler ile mesleki ve teknik ortaöğretim okul ve kurumlarında staj veya tamamlayıcı eğitim gören öğrencilere ödenecek ücretin belirlenmesindeki alt sınırın, günümüz ekonomik şartları göz önüne alındığında oldukça düşük kaldığı aşikardır.

Devletimizin mesleki eğitim görmüş elemanlarla ilgili ücret politikasında yapacağı bir iyileştirme, gençlerimizin meslek eğitim merkezlerine ilgisinin artmasına yardımcı olacak ve üretim sektörümüzde yer alan işletmelerin kronikleşmiş sorunu olan nitelikli ara eleman yetersizliğine de olumlu bir katkı sunacaktır.

İş bu sebeple, işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler ile mesleki ve teknik ortaöğretim okul ve kurumlarında staj veya tamamlayıcı eğitim gören öğrencilerin motivasyonunu sağlamak ve mağdur olmalarına engel olmak için yirmi ve üzerinde personel çalıştıran işyerlerinde asgari ücretin net tutarının; yüzde altmışından, yirmiden az personel çalıştıran işyerlerinde yüzde otuzundan aşağı olmamak kaydıyla belirlenmesi, hem ekonomik hem de insani koşullar bakımından daha uygun olacaktır.

3308 SAYILI MESLEKİ EĞİTİM KANUNU'NDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nun 25'inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan ''yüzde otuzundan'' ibareleri ''yüzde altmışından'' şeklinde, ''yüzde onbeşinden'' ibaresi ''yüzde otuzundan'' şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Kanun Teklifine https://www2.tbmm.gov.tr/d27/2/2-3881.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.