Öne Çıkanlar Öğretmenlik Alanları Şaban Ayı Sureleri Ramazan Pidesi Malzemeleri Yardımcı Personel öğretmen

5 Yaş Zorunlu Eğitim Kapsamına Mı Alınacak?

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Bakanlığının 2022 yılı bütçesinin sunumunda "Temel Eğitimde 10.000 Okul Projesi" hakkında bilgi veren Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 3 bin yeni anaokulu inşa edileceğini, 40 bin yeni ana sınıfı dersliği açılacağını ve özel eğitim anaokullarının daha erişilebilir hâle getirileceğini anlattı ve "Temel eğitimde tüm okulların imkân farklılıkları ortadan kaldırılacaktır. Bu proje kapsamında okul öncesi eğitimde kapasitede ciddi artış sağlanacaktır. 3 yaş grubunda yüzde 14 olan okullaşma oranını yüzde 50'ye, 4 yaş grubunda yüzde 35 olan okullaşma oranını yüzde 70'lere ve 5 yaş grubunda yüzde 78 olan okullaşma oranını ise yüzde 100'e çıkartmayı hedefliyoruz. Bu vesile ile 5 bin yeni ana sınıfını ikinci döneme yetiştireceğimizin müjdesini de buradan vermek istiyorum. Böylece 5 yaşında okullaşma oranını yüzde 78'den yüzde 85'e çıkarmış olacağız. 5 yaşın zorunlu eğitim kapsamına alınıp alınmaması Bakanlığımızın değil, Yüce Meclisimizin takdiridir. Millî Eğitim Bakanlığı olarak bizim kısa vadedeki hedefimiz, 5 yaş çocuklarımızın yüzde 100'üne eğitim sunabilecek bir altyapı ve kapasiteyi hazır hâle getirmek ve tüm vatandaşlarımızın hizmetine sunmaktır. Başta İstanbul'da olmak üzere tüm yurt sathında yeni açacağımız okullar sayesinde 5 yaş çocuklarımızın tamamına kolay ulaşılabilir bir şekilde yaygınlaştırarak okul öncesi eğitim sunmayı amaçlıyoruz. Böylece hangi gelir grubundan olursa olsun tüm çocuklarımızın ilkokula daha hazırlıklı gelmelerini sağlamayı istiyoruz." dedi.

Okul öncesi eğitime erişimin ilkokuldaki hazır bulunuşluğu ve farklılığı doğrudan etkileyen en önemli parametre olduğunun belirten Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, eğitimde fırsat eşitliğini artırmayla ilgili ilk olarak ağırlık verecekleri çalışmanın okul öncesi eğitime erişim olduğunu bildirdi.

Yüzde 14 düzeyinde olan 3 yaş grubundaki okullaşma oranını yüzde 50'ye, yüzde 35 olan 4 yaş grubundaki okullaşma oranını yüzde 70'e ve yüzde 78 olan 5 yaşındaki okullaşma oranını yüzde 100'e çıkartmak istediklerini ifade eden Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "Ama şunu hiçbir zaman ifade etmedim ben, 'Millî Eğitim Bakanlığı olarak 5 yaşı zorunlu yapacağız.' diye hiçbir ifadem olmadı. Biliyorsunuz, Meclis'in takdirindedir yasa çıkartmak. Meclis takdir eder, çıkartır, biz bununla ilgili gerekli her türlü hazırlığı yaparız. Ben konuşmamda bahsettim. İkinci döneme 5 bin ana sınıfını yetiştireceğiz ve 5 yaştaki yüzde 78 olan okullaşma oranını yüzde 85'e çıkartacağız. 2022 yılının sonunda 3 bin anaokulunu 40 bin de ana sınıfını yapabilecek durumdayız. 2022 bütçesinin tamamını buna göre şekillendirdik. Bununla ilgili hiçbir sorunumuz bulunmamaktadır." dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.