Öne Çıkanlar A101 26 Ocak 2024 Aktüel Ürünler Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun 2024 Yılı Nisan Ayı Yay Burcu Aşk Yorumu Nitelikli Personel uzaktan eğitim

Açık Öğretim Lisesi İşlemleri (2 Şubat 2021)

Genel Müdür Bakan a. Yusuf Büyük imzalı resmi yazıda "Bilindiği üzere koronavirüs (Covid 19) salgını nedeni ile açık öğretim okullarının dönem sınavları ertelenmiştir. İş takviminin yetişmesi ve değişen şartlara göre ertelenen 2020-2021 Eğitim ve Öğretim Yılı I. Dönem (2020/1) Sınavı çevrim içi (online) olarak 25.02.2021 tarihinden itibaren yapılmaya başlanacaktır. Öğrenci mağduriyetini önlemek için açık öğretim okullarının 2020/1 dönem kayıt yenileme ve Açık Öğretim Lisesi ile Açık Öğretim Ortaokulunun yeni (ilk) kayıt işlemleri 22.01.2021 – 15.02.2021 tarihleri arasında tekrar yapılmaya başlanmıştır.

Açık Öğretim Lisesi ve Açık Öğretim Ortaokulu adına taşrada iş ve işlemleri yürütmek üzere, ilgi Genelge ile halk eğitimi merkezi müdürlükleri görevlendirilmiştir. Halk eğitimi merkezi müdürlüklerince yeni (ilk) kayıtları alınan ve e-Okulda bilgileri olmayan öğrencilerin, Açık Öğretim Okulları Bilgi Yönetim Sistemi'ne aktarılan bilgi ve belgeleri, Açık Öğretim Lisesinde ve Açık Öğretim Ortaokulunda görevli personel tarafından kontrol edilmektedir. 2020/1 dönemi yeni (ilk) kayıt işlemlerinin 15.02.2021 tarihinde tamamlanarak, sınavının 25.02.2021 tarihinde yapılacak olması nedeni ile alınan yeni (ilk) kayıtların Açık Öğretim Lisesi ve Açık Öğretim Ortaokulu personelince kontrolünün bitirilebilmesi için kısıtlı bir süre bulunmaktadır.

Açık Öğretim Lisesi ve Açık Öğretim Ortaokulu personelince kontrollerin vaktinde tamamlanarak öğrencilerin sorunsuz bir şekilde 2021/1 dönem sınavına girmeleri için halk eğitimi merkezi müdürlüklerince alınan yeni (ilk) kayıt evraklarının Açık Öğretim Okulları Bilgi Yönetim Sistemi'ne taranması ve veri (not) girişinin ivedilikle yapılması gerekmektedir.

Halk eğitimi merkezi müdürlüklerince, Açık Öğretim Okulları Bilgi Yönetim Sistemi'ne taranacak evrakların; kaydın alındığı tarihte, veri girişi yapılması gereken evrakların ise kayıt tarihinden sonraki ilk iş gününde tamamlanması gerekmektedir.

Öğrencilerimizin mağduriyetinden dolayı kurum ve kuruluşlarımızın yasal olarak yükümlülük altına girmemesi için yukarıda belirtilen konunun ilinizdeki halk eğitimi merkezi müdürlüklerine acil olarak bildirilmesi, 2020-2021 Eğitim ve Öğretim Yılı I. Dönem (2020/1) yeni kayıt işlemlerinin planlandığı şekilde tamamlanabilmesi için 2020/1 Sayılı Genelge doğrultusunda gerekli tedbirlerin alınmasının sağlanması hususunda bilgilerini ve gereğini rica ederim." denilmiştir.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk imzalı resmi yazıda "Örgün eğitim çağı dışına çıkmış ve eğitim öğretimini çeşitli nedenlerle tamamlayamayan vatandaşlarımız ile zorunlu ortaöğretim çağı içerisinde olup zorunlu eğitimlerini Açık Öğretim Okullarında tamamlamak isteyenlerin açık öğretim hizmetlerine erişiminin kolaylaştırılması, iş ve işlemlerinin etkin, hızlı, yaygın ve nitelikli bir şekilde sunulması amacıyla aşağıda belirtilen tedbirlerin alınmasına ihtiyaç duyulmuştur.

1) Açık Öğretim Ortaokulu ve Açık Öğretim Lisesi öğrencileri ile ilgili iş ve işlemleri; bu okulların resmî internet sitesindeki duyurular ile Bilgi Yönetim Sistemi üzerinden yapılan bilgilendirmeler ve verilen yetkiler doğrultusunda, halk eğitimi merkezi müdürlükleri yürütecektir.

2) Mesleki Açık Öğretim Lisesi ve Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi öğrencileri ile ilgili iş ve işlemleri; bu okulların resmî internet sitesindeki duyurular ile Bilgi Yönetim Sistemi üzerinden yapılan bilgilendirmeler ve verilen yetkiler doğrultusunda, il/ilçe millî eğitim müdürlükleri tarafından yüz yüze eğitim vermeye uygun görülen örgün ve yaygın eğitim kurumları yürütecektir.

3) Açık Öğretim Okulları Bilgi Yönetim Sistemindeki kayıtlar esas alınarak, diplomalar ve diploma defterleri merkez kullanıcıları tarafından sistem üzerinden basıma hazır hâle getirilecektir. Halk eğitimi merkezi müdürlükleri ile görevlendirilen örgün ve yaygın eğitim kurumları; basıma hazır hale getirilen diploma ve diploma defterlerinin temin edilmesi, basımı, imzalanması, mühürlenmesi, arşivlenmesi, diplomaların soğuk damga işlemleri ve öğrencilere dağıtım iş ve işlemlerini ortaöğretim kurumlarının ilgili mevzuat hükümlerine göre yapacaktır. Yapılan iş ve işlemlerle ilgili evraklar, işlem yapan kurum tarafından arşivlenecektir.

4) Açık Öğretim Okulları öğrencilerinin kitap ihtiyaç talepleri, belirlenen tarihlerde halk eğitimi merkezi müdürlükleri tarafından sisteme girilecektir. Açık Öğretim Ortaokulu ve Açık Öğretim Lisesi öğrencilerinin kitap ihtiyaçlarını halk eğitimi merkezi müdürlükleri belirleyecektir. Mesleki Açık Öğretim Lisesi ve Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin kitap ihtiyaçları ise yüz yüze eğitim veren kurumlar tarafından belirlenecek ve ilgili halk eğitimi merkezi müdürlüklerine bildirilecektir.

5) Açık Öğretim Okullarında kayıtlı özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler, Rehberlik Araştırma Merkezlerine sağlık raporları ile başvurmaları halinde; Mebbis RAM Modülüne bilgi girişleri yapılacaktır. Bu bilgiler doğrultusunda Açık öğretim kurumları merkezi sistem sınavlarında, durumlarına uygun gerekli sınav tedbirleri alınacaktır. Bu öğrencilerin, durumlarına uygun eğitim materyallerinin basımı, temini ve öğrencilere gönderilmesine yönelik iş ve işlemler Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından koordine edilecektir.

6) Mesleki Açık Öğretim Lisesi ile Açık Öğretim İmam Hatip Lisesinin yüz yüze eğitim dersleri, ilgili kurumların fiziki durumu ve öğretmen kadrosunun uygun olması hâlinde yoğunlaştırılmış eğitim olarak da verilebilir. Ancak Mesleki Açık Öğretim Lisesinde “İşletmelerde Mesleki Eğitim” dersi yoğunlaştırılmış eğitim olarak verilemez.

Mesleki Açık Öğretim Lisesinde yoğunlaştırılmış eğitime; ortaöğretim kurumu mezunu olarak kayıt yaptıran öğrenciler katılabilir.

Açık Öğretim İmam Hatip Lisesinde yoğunlaştırılmış eğitime; ortaöğretim kurumu mezunu olarak kayıt yaptıranlar, uzaktan eğitim ile alacağı ortak dersi kalmayanlar, ilk kayıt/kayıt yenileme yaptırdığı eğitim öğretim yılının 1 inci dönemi ilk kayıt/kayıt yenileme işlemlerinin son günü itibarıyla 18 yaşından gün alanlar ve yurt dışı programına kayıtlı olanlar ile özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler katılabilir. 

Yoğunlaştırılmış eğitimde;

a) Dönem, örgün eğitimdeki bir dönem süresinin yarısı kadardır.

b) Her bir dersin haftalık ders saati sayısı, haftalık ders çizelgesindeki o dersin ders saati sayısının iki katıdır.

c) Birbirinin devamı niteliğindeki dersler yoğunlaştırılmış aynı eğitim dönemi içerisinde verilemez. 

7) Mesleki Açık Öğretim Lisesi ile Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi öğrencileri için; devamsızlık hariç başarısız olduğu her yüz yüze eğitim dersinden dönem sonlarında sınav yapılır. Bu sınavlar, örgün ortaöğretim kurumlarının sorumluluk sınavlarıyla ilgili mevzuata uygun olarak gerçekleştirilir.

8) İl/ilçe millî eğitim müdürlükleri, Açık Öğretim Okullarında kayıtlı olan mecburi ortaöğretim çağı içerisindeki öğrencilerin kayıt yenileme işlemlerinin takibine ve çeşitli nedenlerle öğrenimini tamamlayamayan, mecburi öğrenim çağı dışına çıkmış vatandaşlarımızın da yarım kalan eğitimlerini Açık Öğretim Okulları aracılığıyla tamamlamasına yönelik faaliyetler yapacaktır. 

9) Açık Öğretim Okulları iş ve işlemleri ile sınavlarının mevzuatına uygun olarak yürütülebilmesi için il/ilçe millî eğitim müdürlükleri tarafından gerekli tedbirler alınarak uygun ortamlar sağlanacaktır.

10) 2012/45 sayılı Genelge yürürlükten kaldırılmıştır.

Açık Öğretim Okulları ile ilgili iş ve işlemlerin yürütülmesinde herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi hususunda, bilgilerinizi ve gereğini rica ederim." denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.