Öne Çıkanlar A101 4 Nisan 2024 Aktüel Ürünler Çocuk Gelişim ve Eğitim Öğretmenliği Mülakatın Kaldırılması Tamer Karadağlı öğretmen

Derse Öğrenci Gelmediği Durumlarda Öğretmene Ek Ders Ödemesi (29 Mart 2022)

Genel Başkan Oğuz Özat imzalı resmi yazıda ''Bakanlık Personel Genel Müdürlüğünün E-28892982-869-42417530 sayılı 01.02.2022 sayılı yazısıile özel eğitim sınıflarında eğitim gören öğrencilerin okula gelmediği günlerde ders görevlerini fiilen yerine getirmeyen öğretmenlerin, o günlere rastlayan ders görevlerini yapmış sayılarak karşılığında ek ders ücretinden yararlanıp yararlanmayacağına ilişkin yazısına verilen cevapta;

''Ders görevini yapılmış sayılacağı haller, Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerin Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar ile 6. Dönem Toplu Sözleşme'nin yukarıda yer alan hükümlerinde münhasıran belirlenmiş olup; bu haller arasında öğrencilerin okula gelmemeleri nedeniyle ders görevlerini fiilen yerine getirmeyen öğretmenlerin, bu sürelere rastlayan ders görevlerini yapmış sayılacaklarına dair herhangi bir düzenlemeye yer verilmemiştir.

Bu itibarla; özel eğitim sınıflarında eğitim gören öğrencilerin okula gelmediği günlerde ders görevini fiilen yerine getirmeyen öğretmenlerin, söz konusu günlere rastlayan ders görevlerini yapmış sayılarak karşılığında ek ders ücretinden yararlanmalarının mümkün olmadığı değerlendirilmektedir.'' hükmüne yer verilmiştir.

Sendikamıza üyelerimizden ve meslektaşlarımızdan gelen talepler doğrultusunda ders işlenmemesi durumunun öğretmenin kusuru nedeniyle değil, tamamen öğretmenin iradesi dışında öğrencilerin okula devamsızlıkları nedeniyle gerçekleştiği, dersin öğretmenden kaynaklanan bir durumdan dolayı değil, fiili imkansızlıktan dolayı işlenemedği ortadadır. Öğretmen ders saatinde okulda, görevinin başındadır. İdare Mahkemelerince de öğrenciden kaynaklanan fiili durumlardan dolayı öğretmenin ek dersinin kesilmesinin uygun olmadığı hükmüne varılmıştır. Trabzon İdare Mahkemesi'nin 2020/1166 kararı ile ''ek ders görevini icra etmek üzere okulda ve sınıfta hazır bulunan davacıya, söz konusu tarihler arasındaki ek ders ücretinin ödenmesi gerekmektedir.'' hükmüne yer verilmiştir.

Öğretmenlere, öğrencinin derse gelmediği durumlarda ek ders ödemesi yapılmasına dair öğretmenlerin mağduriyetlerinin giderilmesi, gerekli mevzuat değişikliklerinin ve düzenlemelerin yapılması hususunda gereğini bilgilerinize arz ederim.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.