Öne Çıkanlar siyasi partiler Tabip ve Diş Tabibi Kura Sonrası Ek Atama Duyurusu 2024 Yılı YÖK Üstün Başarı Ödülleri Başvuruları Hakmar 1 Eylül 2024 Aktüel Ürünler Milli Eğitim Bakanlığı

DKAB Eğitici Eğitimleri Başvuruları

DKAB Eğitici Eğitimleri Başvuru Kılavuzu'nda yer alan şartlara uygunluk sağladığını düşünen adaylar DÖGM Anket Modülündeki başvuru formunu doldurarak başvurularını gerçekleştirebilirler. Son başvuru tarihi 2 Ekim 2024'dür.

AMAÇ

Öğretmenlik becerilerinin kazanılması, sadece üniversitelerde alınan hizmet öncesi eğitimle sınırlı olmayıp hayat boyu devam eden bir süreçtir. İçinde yaşadığımız köklü değişim süreci içerisinde öğretmenlerin görev yapacakları uzun yıllar boyunca kendilerini geliştirmeksizin sadece lisans eğitiminde elde ettikleri yeterliklerle mesleklerini sürdürmeleri etkili bir eğitim öğretim yapmalarına engel teşkil etmektedir. Bu sebeple öğretmenlerin sürekli mesleki gelişimi birçok ülkede öğretmen yetiştirmede anahtar bir kavram hâline gelmiştir.

Mevcut öğretmenlerin değişen ihtiyaçlar doğrultusunda meslekî gelişimlerinin sağlanması eğitim politikalarında öncelikli konular arasında yer almaktadır. Bu kapsamda Bakanlığımız tarafından yapılan ihtiyaç analizleri doğrultusunda öğretmenlerimizin kişisel ve mesleki gelişimlerine yönelik üniversiteler, çeşitli kamu kurumu ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliği yapılmak suretiyle birçok hizmet içi eğitim faaliyeti planlanmakta ve yürütülmektedir.

Bu faaliyetlerle öğretmenlerin, millî eğitimin temel amaçlarını gerçekleştirmek için öğretmenlerde var olması gereken bilgi, beceri, tutum ve değerleri en iyi şekilde kazanması hedeflenmektedir. 

Günümüzde yaşanan hızlı değişim sürecinden şüphesiz öğretmenlik mesleği de etkilenmiş ve öğretmenlik rollerinde değişimler meydana gelmiştir. Bilginin “kaynağı” olmak yerine değişime uyum sağlamak, bilgiye ulaşma yollarını bilmek ve bu konuda öğrencilere kılavuzluk etmek gibi öğretmenlik becerileri ön plana çıkmıştır. Nihai amacı, yetkin ve erdemli bireyler yetiştirmek olan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile Türkiye Yüzyılı'nda belirlenen hedeflere ulaşılmasında en temel yapı taşlarından biri olan öğretmenlerimiz; öğrencilerimizin şahsiyet gelişimini önceleyerek millî ve manevi değerlere olduğu kadar sağlıklı bir benlik bilincine sahip, mefkuresi yüksek, ufku geniş nesiller yetiştirip ülkemizi dünya ile rekabet edebilir hale getirecektir. Bu süreçte öğretmenlerin desteklenmesi, kişisel ve mesleki gelişim faaliyetlerinde sürekliliğin sağlanması önem arz etmektedir.

Ülkemizdeki öğretmenlerin sayısı ve coğrafi dağılımları, eğitim ihtiyaçlarının karşılanmasında merkezî hizmet içi eğitim faaliyetlerinin yanı sıra farklı mesleki gelişim yaklaşımlarının ve yöntemlerinin birlikte kullanılmasını gerektirmektedir. Bu gereklilikten hareketle geniş kitlelere kısa sürede ulaşmaya imkân sağlayan “Eğiticilerin Eğitimi Modeli” ile din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenlerinin görev yaptıkları illerde düzenli ve sürekli eğitimlerle desteklenmesi planlanmaktadır.

Bu kapsamda her ilden belirlenen din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenlerinin eğitici eğitimi programı ile Genel Müdürlüğümüzce belirlenen alanlarda “eğitici” olarak yetiştirilmesi ve devamında mahallinde gerçekleştirilecek hizmet içi eğitimlerde görevlendirilmesi amaçlanmaktadır. 

DAYANAK

1739 Sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu, 1 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, Millî Eğitim Bakanlığı Personeli Hizmet İçi Eğitim Yönetmeliği, Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Strateji Belgesi, Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlik Mesleği Genel Yeterlikleri

TANIMLAR

a) Bakanlık: Millî Eğitim Bakanlığını,
b) Din, Ahlak ve Değer Alanı: Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi ile Din, Ahlak ve Değer alanı seçmeli derslerini,
c) Eğitici: Eğitici eğitimi kurslarını başarı ile bitiren Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (DKAB) öğretmenini,
d) Eğitici Adayı: Genel Müdürlükçe düzenlenen eğitici eğitimine başvuru yapan DKAB öğretmenini,
e) Genel Müdürlük: Din Öğretimi Genel Müdürlüğünü, 
f) İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı/Şube Müdürü: İl millî eğitim müdürlüklerinde görev yapan din öğretiminden sorumlu il millî eğitim müdür yardımcısı/şube müdürünü,
g) Kursiyer: Mahalli hizmet içi eğitimlere katılan DKAB öğretmenini,
h) Modül: Eğitici eğitimlerinin gerçekleştirileceği dört eğitim alanından her birini,
i) Öğretim Görevlisi: Eğitici eğitimlerinde öğretici olarak görevlendirilen kişiyi, ifade eder.

GENEL ESASLAR

Eğiticilerin Eğitimi Modeli, Türkiye geneli 81 ilden seçilen ve eğitici eğitimi alan din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenlerinin, diğer DKAB öğretmenlerine mahalli hizmet içi eğitimler aracılığı ile eğitimler vermesini kapsayan bir modeldir.

Eğitici eğitimlerine resmî eğitim kurumlarında görev yapmakta olan DKAB öğretmenleri başvuru yapabilir.

Eğitici adayları; gönüllü DKAB öğretmenleri arasından akademik alanda temayüz etmiş ve yüksek iletişim becerisine sahip olanlardan seçilir.

Eğitimler aşağıda yer alan 4 alanda gerçekleştirilir:

Din, Ahlak ve Değer Alanı Öğretim Yöntem ve Teknikleri 

Din, İnanç, İbadet, Ahlak ve Değer ile İlgili Güncel Meseleler ve Temel Yaklaşımlar

21. Yüzyılda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği

Din, Ahlak ve Değer Alanı Öğretim Materyali Geliştirme ve Kullanımı

Eğitici adayları belirlenen dört alandan sadece birinde eğitim alacak ve aynı alanda eğitici olarak görev alacaktır.

Eğitici eğitimlerinde yüz yüze ve uzaktan eğitim yöntemleri birlikte kullanılabilir.

Eğitici adayları belirlenen hizmet içi eğitim aşamalarından sonra yazılı/uygulamalı değerlendirmeye tabi tutulur.

Eğitici eğitimlerinde başarı gösterenler, mahalli hizmet içi eğitimlerde eğitim görevlisi olarak görevlendirilir.

Eğiticiler, il millî eğitim müdürlükleri koordinasyonunda mahalli hizmet içi eğitimleri planlar, eğiticisi olduğu alanla ilgili eğitimlerde görev alır.

Eğiticilerin görev yaptıkları okullardaki eğitim öğretim görevleri devam eder.

Mahalli eğitimlerin planlanmasında ve yürütülmesinde üniversiteler başta olmak üzere ilgili resmi/özel kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapılır.

Mahalli hizmet içi eğitimler, Genel Müdürlükçe belirlenen esaslar çerçevesinde il millî eğitim müdürlükleri tarafından gerçekleştirilir.

BAŞVURU SÜRECİ

DKAB öğretmenlerinin eğitiminde görev almak isteyen eğitici adayı, DÖGM Anket Modülündeki (https://dogm.meb.gov.tr/anket/) başvuru formunu doldurur.

Genel Müdürlük tarafından kılavuzda belirtilen eğitici kriterleri doğrultusunda aday başvuruları ile ilgili ön değerlendirme yapılır.

Ön değerlendirme sonrası il millî eğitim müdürlükleri ile iş birliği yapılarak tüm illerde her alan için en az bir kişi olmak üzere eğitici adayları belirlenir.

Eğitici adayı olarak belirlenen öğretmenler Genel Müdürlük tarafından resmî yazı ile bilgilendirilir.

EĞİTİCİ KRİTERLERİ

“Öğretmenlik Mesleği Genel Yeterlikleri” ve “Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Özel Alan Yeterlikleri” https://dinogretimi.meb.gov.tr/meslekigelisim/DKABYeterlikleri.pdf çerçevesinde Türkiye genelindeki tüm din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenlerine yönelik mahalli meslekî gelişim faaliyetleri gerçekleştirilmesi amacıyla tecrübeli ve mesleğinde temayüz etmiş öğretmenlerimizden “eğitici” öğretmenler belirlenecektir.

Bu süreçte görev almak üzere gönüllülük esasına dayalı başvuru yapan öğretmenlerden; DKAB ve Din, Ahlak ve Değer Alanı Öğretim Programı hakkında farkındalık düzeyi yüksek, yüksek lisans/doktora gibi akademik ve bilimsel çalışmalar yapmış, din, ahlak, değer, eğitim vb. alanda özgün ve örnek çalışmaları olan, yönetim, organizasyon, sosyal ilişkiler, iletişim ve sunum becerisi yüksek, eğitimlere katılma, planlama ve uygulama süreçlerine engel durumu bulunmayan, ulusal veya uluslararası projelerde görev almış, eğitim teknolojileri alanında bilgi ve uygulama becerisine sahip, Bakanlık tarafından din, ahlak ve değer alanı ile ilgili hizmet içi eğitim kurslarına katılmış olanlar öncelikli olarak seçilir.

EĞİTİM İÇERİKLERİ

Eğitici Eğitimleri; Din, Ahlak ve Değer Alanı Öğretim Yöntem ve Teknikleri; Din, İnanç, İbadet, Ahlak ve Değer ile İlgili Güncel Meseleler ve Temel Yaklaşımlar; 21. Yüzyılda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği; Din, Ahlak ve Değer Alanı Öğretim Materyali Geliştirme ve Kullanımı olmak üzere dört alandan oluşmaktadır.

Din, Ahlak ve Değer Alanı Öğretim Yöntem ve Teknikleri: Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi ile Din, Ahlak ve Değer Alanı derslerinin; eğitim öğretim süreçlerini etkin bir şekilde planlama ve yürütme; alanın öğretimi ile ilgili temel yaklaşımlar ve alanda kullanılan öğretim yöntem ve tekniklerinin özellikleri, uygulama ilkeleri ve uygulama alanlarıyla ilgili bilgi, beceri, tutum ve değerleri içermektedir.

Din, İnanç, İbadet, Ahlak ve Değer ile İlgili Güncel Meseleler ve Temel Yaklaşımlar: Din kültürü ve ahlak bilgisi dersi bağlamında din olgusu, inanç, ibadet, ahlak ve değer ile ilgili güncel konular; felsefî ve dinî yorumlar; gençlik dönemi ve gençlerde anlam arayışı; teknolojik gelişmeler ve dijitalleşme ile din, ahlak ve değerin öğretiminde yeni yaklaşımlarla ilgili bilgi, beceri, tutum ve değerleri içermektedir. 

21. Yüzyılda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği: Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeninin rolü ve sorumlulukları, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretiminde gelişim ve öğrenme psikolojisi, sınıf yönetimi, rehberlik çalışmaları, ölçme ve değerlendirme ile sosyal kültürel faaliyetlerle ilgili bilgi, beceri, tutum ve değerleri içermektedir.

Din, Ahlak ve Değer Alanı Öğretim Materyali Geliştirme ve Kullanımı: Din kültürü ve ahlak bilgisi ile din, ahlak ve değer alanı derslerinin öğretim programı çerçevesinde, kazanımlara ve öğrencilerin bireysel farklılıklarına uygun öğretim materyali tasarlama ve geliştirme; eğitim öğretim sürecinde bilgi ve iletişim teknolojilerinin etkin kullanımı, sunum teknikleri ve araçları; alanda kullanılan öğretim materyallerinin özellikleri, uygulama ilkeleri ve uygulama alanlarıyla ilgili bilgi, beceri, tutum ve değerleri içermektedir.

Ayrıca eğitim içeriğinde bu dört alandan bağımsız olarak tüm eğiticilere yönelik; etkili iletişim ve sunum teknikleri, yetişkin eğitiminde planlanma ve organizasyon, din öğretiminin önemi ve gerekliliği, din kültürü ve ahlak bilgisi dersi öğretim programı felsefesi, Din Öğretimi Genel Müdürlüğünün kurumsal yapısı ve yürütülen çalışmalar konularında eğitimler yer almaktadır. 

EĞİTİCİNİN GÖREVLERİ

DKAB öğretmenlerine yönelik il düzeyinde yürütülecek mahalli hizmet içi eğitimlerin planlamasında görev alır.

Eğitim planı çerçevesinde, eğitici olduğu alan ile ilgili eğitimleri verir.

Gerçekleştirilecek eğitimlerle ilgili gerekli tanıtım ve bilgilendirme faaliyetlerine katılır.

Meslektaşlarıyla iletişim ve işbirliği halinde alandaki eğitim ihtiyaçlarını belirlemeye yönelik çalışmalar yapar.

Gerçekleştirilen eğitimlerle ilgili “İl Değerlendirme Raporu”nun hazırlanmasına katkı sunar.

Kendi kişisel ve mesleki gelişimine yönelik faaliyetleri sürdürür.

İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜKLERİNİN GÖREVİ

Eğitici eğitimlerine yönelik hazırlanan kılavuz ve eklerini görev yaptığı ildeki DKAB öğretmenlerine bildirir.

Eğiticilerin seçilmesinde ve yetiştirilmesinde Genel Müdürlük ile iş birliği yapar. 

İl genelindeki DKAB öğretmenlerinin mahalli hizmet içi eğitimlerine yönelik planlama, uygulama ve izleme sürecini yürütür.

Eğitimlerin planlanmasında ve yürütülmesinde, eğiticilerin ve eğitim alacak öğretmenlerin görev yaptığı eğitim kurumlarındaki görevlerinin aksamaması için gerekli tedbirleri alır.

Eğitimlerin düzenleneceği yeri, takvimi ve eğitim süresini planlar.

Eğitimlerin içerikleri ve eğitim takvimi ile ilgili olarak eğiticiler ile iş birliği yapar.

Eğiticilerin ve öğretmenlerin mesleki gelişimini destekleyecek faaliyetlere katılımını teşvik eder.

Mahalli hizmet içi eğitimlerde DKAB öğretmenlerine katkı sunabilecek akademisyen ve alan uzmanlarının eğitimlere katılımını sağlar.

Eğitimlerin etkinliğine yönelik değerlendirmelerini ve sürecin iyileştirilmesine yönelik önerilerini içeren “İl Değerlendirme Raporu”nu hazırlar ve Genel Müdürlüğe sunar. 

EĞİTİCİ EĞİTİMLERİ TAKVİMİ

Eğitici Eğitimleri Başvuru Kılavuzunun illere duyurulması ve Eğitici Adayı Başvurularının Alınması : 16 Eylül - 02 Ekim 2024

Eğitici Adaylarının Belirlenmesi : 02 Ekim - 8 Kasım 2024

Eğitici Adaylarının Bilgilendirilmesi : 11 Kasım 2024

Eğitici Eğitimlerinin Gerçekleştirilmesi : Aralık 2024 - Ağustos 2025 

DKAB Eğitici Eğitimleri Başvuru Kılavuzu : https://dogm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2024_09/18172316_dkabegiticiegitimleribasvurukilavuzu.pdf

DKAB Eğitici Eğitimleri Başvuru Formu : https://meb.ai/6JvJNb

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.