Öne Çıkanlar Milli Eğitim Bakanlığı Maden Çalışanları öğretmen Fatma AFYONCU Murat Kurum

EBA'da Öğrencilerin Sorularını 'Yapay Zekalı Asistan' Cevaplayacak..

Milli Eğitim Bakanlığı, koronavirüs salgını sebebiyle başlatılan uzaktan eğitimde öğrencilerin vede velilerin sorduğu soruların anlık cevap bulması için Türk mühendisler aracılığıyla geliştirilen yapay zekaya sahip "EBA Asistan" hizmetini başlattı.

Türkiye'nin dijital eğitim platformu EBA, koronavirüs önlemleri kapsamında başlayan uzaktan eğitim süreciyle dünyanın en çok tıklanan eğitim portalları arasında yerini alırken Milli Eğitim Bakanlığı uzmanları, yoğun talebi en iyi şekilde karşılayabilmek için sistem altyapısını güçlendirmeye devam ediyor dedi.

Uzaktan eğitimde sıkça sorulan soruların anlık cevap bulması için Türk mühendisler tarafından geliştirilen yapay zekaya sahip "EBA Asistan" hizmeti başlatıldı.

"EBA Asistan", kullanıcı sorularına anında cevap vermek, sorunları çözmek ve sistemin en etkili şekilde kullanılmasını sağlamak için hayata geçirildi.

Dünyaya örnek olabilecek yetkinlikte geliştirilen "EBA Asistan", ilk aşamada Milli Eğitim Bakanlığı uzmanları aracılığıyla belirlenen 10 ana başlıkta en fazla sorulan 100'e yakın farklı soruya anında cevap verebiliyor dedi.

"EBA Asistan" yardımıyla öğrenci, öğretmen vede veliler, şifre alma, şifre yenileme, ders programı sorgulama, sınavlarının durumu, öğretmenlerle görüşme, ders tekrarı yapma vb. konulardaki sorularına sosyal platformlarda, sanki aktif bir kişiye soru soruyormuş gibi yazarak anında yanıt bulabiliyor dedi.

Sistem, kural tabanlı chat botlardan farklı olarak yapay zeka teknolojilerinin ağırlıklı kullanıldığı bir asistan olarak öne çıkarılmakta. Türk mühendislerin doğal dil işleme ve makine öğrenmesi teknolojilerini kullandığı ve olası kullanıcı sorularını yanıtlayacak "EBA Asistan", soru sorulmaya devam ettikçe daha fazla öğrenecek ve sorulara daha iyi yanıt verebilecek.

* 'Kamu vede özel sektör beraberliğinde güçlü bir örneğini sergiledik'

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, EBA Asistan'a alakalı yaptığı değerlendirmede, Türkiye'de koronavirüs salgını sebebiyle pek çok yeni uygulamanın hayata geçirildiğini ifade etti.

Ülkenin yeniliklere suratla adapte olabilen yapısının bu durumda başarıyla yürütülmesini sağladığına işaret eden Selçuk, şöyle ifade etti:

"Milli Eğitim Bakanlığı olarak biz de öğrencilerimizin derslerinden eksik kalmaması için uygulamaya aldığımız EBA sistemini tüm dünyaya liderlik edebileceği bir yetkinlikte geliştiriyoruz. Sistemin eksikliklerini suratla tespit ettik ve 'nasıl daha fazla geliştirebiliriz' sorusunu sorduk. Burada ülkemizin yapay zeka alanındaki deneyimli şirketlerinden CBOT, gelişmiş yerli yapay zeka teknolojisiyle bize destek çıkan ve kamu-özel sektör iş birliğinin güçlü bir örneğini yaptık. Bu çalışma aslında ülkemizin kendiliğinden yetebilecek seviyede olduğunu gözler önüne seriyor. EBA Asistan ile öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz vede velilerimiz, sistemle alakalı merak ettikleri her soruyu arkadaşlarıyla konuşur gibi bota yazacak ve bota, gelişmiş doğal dil işleme teknolojisi sayesinde bu soruları hızlıdan anlayıp Milli Eğitim Bakanlığı sistemlerimizden çektiği verilerle doğru yanıtlar anında verebilecek."dedi.

- "Bu olağanüstü dönem ülkemizin dijitalleşmesi noktasında bir fırsat"

CBOT Kurucusu Mete Aktaş ise Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü ile hayata geçirdikleri EBA Asistan'a alakalı yaptığı açıklamada, dünya genelinde yaşanan bu olağanüstü dönemi, ülkenin gerçek anlamda dijitalleşmesi noktasında bir fırsat olarak yorumladıklarını ifade etti.

Aktaş, şu değerlendirmede bulundu:

"CBOT olarak 2017"den bu yana sektörlerde yaşanan dijitalleşmeyi ve faydalarını gerek özel kurumlar gerekse kamu kurumlarıyla değerlendiriyor ve bu noktada çözümlerimizi hazır tutuyorduk. Ülkemizde uzaktan eğitimin kaçınılmaz olduğu için  bir noktaya geldiğimiz bugünlerde ise bakanlığımıza sosyal sorumluluk odağında yerli yapay zeka teknolojimizle destek olmaktan gurur duyduk dedi. Ülkemizin birlik ve beraberlik içerisinde bu süreci atlatacağından şüphemiz yok. Biz bu süreçten sonrasına odaklanıp dijitalleşmenin tüm kurumlara nüfuz etmesini yakından destekleyeceğiz. Bu noktada EBA Asistan projesi ile dijitalleşme yönünden dünyaya örnek olacak bir çalışmaya imza atıldı."

- EBA Asistan'a asıl ulaşılacak?

EBA Asistan, "www.eba.gov.tr" adresinde, sağ alt köşede yerini aldı. Turuncu gülümseyen yüz ikonuna tıklayan öğrenci, öğretmen ve veliler asistanlarını kolayca kullanabilecek.

Kullanıcılar; "şifremi nasıl alırım", "sisteme nasıl girerim", "3. sınıfta yarın ne dersler var", "ders programına ne şekilde ulaşırım", "öğretmenime soru sorabilir miyim " gibi sorularını EBA Asistan'a yönelttiğinde kullanılan yapay zeka sistemi, serbest metin şeklinde yazılanları anlıyor, bu sorulara ilgili yanıtı veriyor ve kullanıcıları en doğru şekilde yönlendiriyor.

Örneğin ilkokul 4. sınıftaki çocuğunuz için ders programı istendiğinde anında yanıt veriyor.

EBA Asistan'a, kullanıma girdiği günden bu yana 1 milyon üstünde kullanıcı erişti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.