Öne Çıkanlar öğretmen Kamu Birliği Konfederasyonu Kurum Takip Sistemi Veri Girişi yüz tanıma sistemi Hazine ve Maliye Bakanlığı

Eğitim Bir-Sen'den İl/İlçe Emri Uygulaması Yazısı

Genel Sekreter Latif Selvi ve Genel Başkan Yardımcısı Hasan Yalçın Yayla imzalı resmi yazıda ''Genel Müdürlüğümüzce 2021 Yarıyıl Tatili Öğretmenlerin Aile Birliği, Sağlık, Can Güvenliği Mazeretleri ve Engellilik Durumu İle Diğer Nedenlere Bağlı Yer Değiştirme Sonuçları açıklanmıştır. Buna göre çok sayıda talebin karşılandığı görülmekle birlikte yine de talepleri karşılanmayan ve bu nedenle mağdur duruma düşecek çok sayıda öğretmen bulunmaktadır.

Bakanlık, personel politikasının en büyük sorun alanının, yer değişikliği taleplerinin adil, eşit, hukuka ve hakkaniyete uygun sonuçar üretecek şekilde karşılanamaması olduğu görülmektedir. Bu amaçla ''Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Süreci Tespitler ve Bir Model Önerisi'' raporumuzda önerdiğimiz atama(yer değişikliği süreç önerisinin, mevcut sorunu büyük oranda çözüme kavuşturacağı; mazerete bağlı yer değişikliği işlemlerinin isteğe bağlıda olduğu gibi iller arası ve il içi olarak ayrı ayrı yapılması ve il içi yer değişikliğinde sıra uygulamasına geri dönülmesinin mağduriyetleri önleyeceği görülmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nde bu doğrultuda bir değişikliğin bir an evvel gerçekleştirilmesi elzemdir.

İlgili yönetmelikte bir düzenleme gerçekleştirilinceye değin, il/ilçe emri uygulaması hayata geçirilmeli; bu mümkün değilse ihtiyaç oluşması halinde mazeret ve coğrafi mesafe de dikkate alınarak il içinde yer değişikliği işlemlerinin valiliklerce gerçekleştirilmesi konusunda yetki devri düşünülmelidir.

Nitekim bu amaçla daha önceki tarihlerde mazeret nedeniyle yer değişikliği talepleri karşılanamayanlar yönünden Bakanlıkça il ya da ilçe emri uygulanmak suretiyle doğacak mağduriyetlerin önüne geçilmiştir. Bu duru 2021 yarıyıl dönemi için de aynı uygulamanın yapılması yönünde haklı bir beklenti oluşturmuştur. Geçmiş yıllardaki tecrübe, uygulamanın eğitim-öğretime olumsuz bir etkisinin olmayacağını ortaya koymaktadır.

Öğretmenlerimizin aile bütünlüğünün sağlanamaması, sağlık problemlerine çözüm olacak veya diğer mazeret durumlarını giderecek yer değişikliği taleplerinin karşılanamaması, öğretmenlerin moral ve motivasyonunu bozmak ve mesleki verimliliklerini düşürmek suretiyle eğitim-öğretimi olumsuz etkilemektedir.

Bu itibarla Bakanlığınızca, (a) öncelikle 2021 yılı yarıyıl dönemi mazerete bağlı yer değişikliklerinde kişinin tercihine bağlı olarak mazeretin bulunduğu il veya ilçe emrine atama yapılması konusunda gerekli düzenlemenin yapılması, (b) bunun mümkün olmaması halinde eğitim kurumlarının ihtiyacı çerçevesinde öğretmenlerin mazereti ve coğrafi mesafe de dikkate alınarak il içinde yer değişikliği işlemlerinin valiliklerce gerçekleştirilmesi konusunda yetki devri yapılması, (c) mazerete bağlı yer değişikliği işlemlerinin iller arası ve il içi olarak ayrı ayrı yapılması ve il içi yer değişikliğinde sıra uygulamasına geri dönülmesi konusunda ilgili yönetmelikte değişikliğe gidilmesi ve neticeden Sendikamıza bilgi verilmesi hususunda gereğini arz ederiz.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.